دوشنبه 6 مرداد 1404

طرح جیره بندی آب در مشهد اجرا نمی شود

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
طرح جیره بندی آب در مشهد اجرا نمی شود

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: در حوزه سد‌های تأمین‌کننده آب شرب مشهد، به لحاظ حجمی 83 میلیون پرشدگی داریم که سال گذشته، 225 میلیون مترمکعب معادل 17 درصد پرشدگی داشتیم و امسال به 6 درصد رسیده است.

دنیای اقتصاد - خراسان رضوی: مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: در حوزه سد‌های تأمین‌کننده آب شرب مشهد، به لحاظ حجمی 83 میلیون پرشدگی داریم که سال گذشته، 225 میلیون مترمکعب معادل 17 درصد پرشدگی داشتیم و امسال به 6 درصد رسیده است.

محمدعلی نعمت‌نژاد در نشست خبری با اصحاب رسانه که در محل شرکت آب‌منطقه‌ای خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: در آمار 30 ساله، امسال یکی از سه، چهار سالی است که کمترین میزان بارندگی را در سطح استان داریم.

وی افزود: میزان بارندگی استان تا امروز 126 میلی‌متر است که سال گذشته در مدت مشابه 165 میلی‌متر و همچنین متوسط بلندمدت استان 180 میلی‌متر بود که نسبت به سال گذشته 24 درصد و نسبت به بلندمدت 30 درصد کاهش بارندگی در سطح استان داریم.

نعمت‌نژاد ادامه داد: در مشهد این آمار و همچنین خشکسالی شدیدتر است که 51 درصد نسبت به سال گذشته و 40 درصد نسبت به درازمدت کاهش بارندگی داریم. چهار سد در مشهد و یک سطح در شهر قوچان داریم، آب سایر شهر‌های استان از منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود. از یک میلیارد و 572 میلیون حجم مخزن سدها، در حال حاضر حجم پرشدگی مخازن سد‌ها 136 میلیون مترمکعب بوده که 72 میلیون مربوط به دوستی است.

وی تصریح کرد: با این شرایط بارندگی، ورودی آب، حجم مخازن، شرایط فعلی سد‌ها و مصارفی که در دو ماه تابستان، پیک مصرف و ماه‌های پاییز و زمستان تا فصل بارندگی داریم، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که مهر تا آبان مخازن سد‌ها را از دست خواهیم داد.

وی با بیان اینکه ما برای تامین آب شرب مشهد پروژه‌های اضطرار داریم، عنوان کرد: این پروژه‌ها برای عبور از پیک مصرف و به صورت موقت برای یک یا دو سال است. برخی پروژه‌ها میان‌مدت بوده که شامل سه پروژه احداث سد شوریجه، انتقال آب از یال شمالی هزارمسجد و انتقال پساب به غرب دشت مشهد است. پروژه‌های بلندمدت ما نیز انتقال آب از دریای عمان، انتقال آب از دریای خزر و انتقال آب از خارج از کشور است. عمدتا درگیر همین پروژه‌های اضطرار در دو شرکت هستیم.

نعمت‌نژاد خاطرنشان کرد: تعداد چاه‌های غیر مجاز در سطح استان 6268 حلقه چاه است که قطعا آمار چاه‌های غیر مجاز بیشتر از این تعداد خواهد بود، 16 هزار و 174 حلقه چاه مجاز داریم که 9835 حلقه مربوط به بخش کشاورزی 6339 چاه مربوط به سایر مصارف است. حجم برداشت پروانه‌های صادر شده، سه میلیارد و 580 میلیون مترمربع است.

در ادامه این نشست، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: اگر جیره‌بندی آب منجر به صرفه جویی می شد، قطعا تاکنون در مشهد اجرا می شد اما خروجی این طرح هدر رفت آب است، بنابراین به رغم وجود شدت بحران در تامین آب، جیره بندی در این کلانشهر منتفی و اجرا نمی‌شود.

حسین اسماعیلیان با بیان اینکه تنها 6 درصد از حجم ذخیره سدهای تامین کننده آب مشهد شامل سدهای طرق، دوستی، کارده و ارداک آب دارد، افزود: الگوی مصرف در مشهد 12 مترمکعب در ماه برای هر اشتراک است که 83 درصد آب مشهد در بخش مسکونی مصرف می شود و 37 درصد مشترکان پرمصرف و بدمصرف هستند که حدود 60 درصد آب مصرفی در بخش مسکونی را مصرف می کنند.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با اشاره به اینکه رفع مشکل اب مشهد نیاز به اجماع استانی دارد، ادامه داد: مشهد در کشور کمترین سرانه مصرف آب با 120 لیتر برای هر فرد در سال را دارد که حاکی از فرهنگ سازی مدیریت مصرف در این کلانشهر است.

وی با اشاره به افت شدید سطح چاه ها ادامه داد: در سال جاری میزان آبدهی چاه ها 11 درصد کاهش یافته که این رقم در سال های گذشته حدود سه درصد بوده است.