چهارشنبه 17 بهمن 1403

عقلانیت کرونایی!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عقلانیت کرونایی!

قبل از هرکاری انکارش کردیم بعد متوجه شدیم اصولا این مسئله چیزی نیست که با پاک کردن صورت مسئله از میان برداشته شود پس در گام بعدی قبول کردیم که هست. اما در دومین اقدام احساسی دست کم گرفتیم و گفتیم چیز مهمی نیست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، قبل از هرکاری انکارش کردیم بعد متوجه شدیم اصولا این مسئله چیزی نیست که با پاک کردن صورت مسئله از میان برداشته شود پس در گام بعدی قبول کردیم که هست. اما در دومین اقدام احساسی دست کم گرفتیم و گفتیم چیز مهمی نیست.

تا اینکه کرونا ثابت کرد "ویروس نبین چه ریزه کلی آدم مریضه" پس به این ترتیب شروع کردیم به ترسیدن از ویروس!

به دنبال ترس، به سمت داروخانه و فروشگاه ها هجوم برده و انواع ژل و ماسک و الکل خریدیم. اما از آنجایی که آدمهای پردل و جراتی هستیم و به اصطلاح بیدی نیستیم که با آن بادها بلرزیم، بر ترس خودمان غلبه کردیم و شروع کردیم با لباس ایزوله شش و هشت زدن و قرررر دادن.

انواع و اقسام جوک و لطیفه و کلیپ طنز ساختیم و در شبکه های مجازی منتشر کردیم و وقتی هم ترسمان ریخت رفتیم سراغ قدم زدن در هوای آزاد، دویدن کوهنوردی، دوچرخه سواری، دوردور های سواره و...

اما روی دیگر سکه ی واکنش ها نسبت به کرونا، کاملا عقلانی بود.

رتبه اول رفتار و واکنش عقلانی به تیم‌های علمی و تخصصی می‌رسد که از همان لحظه اول که خبر شیوع ویروس جدید در چین منتشر شد، رفتند پی این سوال که این ویروس چیست؟ و تا ابزار لازم برای تشخیص بیماری را ساختند (یا تهیه کردند) و راه تحقیق برای پیدا کردن درمان را در پیش گرفتند.

رتبه دوم، به کاسبان کرونا می‌رسد. اگر چه فاصله ارزشی زیادی بین گروه اول و این گروه اخیر وجود دارد اما به هر حال رفتار شان عقلانی است. به هر حال منفعت طلبی هم یکی از کارهای آدم عاقل است.

کاسبان کرونا، از احتکارگران ماسک و الکل و ژل ضدعفونی، گردانندگان بازار سیاه تا آنهایی که فرصت این بحران را برای پربار کردن رزومه کاری و خودنمایی و جلوه گریرا از دست ندادند را شامل می شود.

اینها همه به نوعی کاسب هستند، چه در پی کسب پول باشند چه در پی کسب شهرت و اعتبار، البته نه آن کاسبی که شریک خداست.

و در آخر باید مقام سوم رفتار عقلانی را به ستاد ملی مقابله با کرونا داد چه آن زمانیکه انکار کرد، چه زمانی که ناگزیر شد بپذیرد و چه وقتی که گفت قرنطینه مال قرون وسطا است!

بی شک وقتی فاصله‌گذاری فیزیکی (بخوانید قرنطینه است) را با تغییر جزئی و به نام فاصله‌گذاری اجتماعی اجرا کرد، اقدامی عقلانی انجام داد.

اوج عقلانیت در مقابله با کرونا، وقتی بود که به شکلی ناگهانی از طرح فاصله گذاری بیهوش، به فاصله‌گذاری هوشمند تبدیل فاز دادند و قرنطینه ی یواش را به مرحله اجرا درآوردند!

لابد می پرسید این تصمیم های جور واجور چطور ممکن است در اوج عقلانیت باشد؟

شما به قاعده دو دوتا چهارتا ایمان دارید؟ اگر دارید باید بدانید که این تصمیم ها، همگی طبق این اصل گرفته شده! مثلا مردم ترسیده اند پس قرنطینه کنیم، قرنطینه اسم ناجوری دارد، پس بگوییم فاصله‌گذاری اجتماعی، مردم ترسشان ریخته، پس فاصله را هوشمند کنیم!

رفتار احساسی - عاطفی و چه عقلانی و دو دوتا چهارتایی، به هر حال این مهمان ناخوانده آمده است که با ما زندگی کند و مهمان هم گرچه عزیز است ولی، خفه گرداند اگر آید و بیرون نرود.

باید اعتراف کرد زندگی ما از این زمان، به دو بخش ماقبل کرونا و مابعد کرونا تقسیم شده و این نگرانی مثل نگرانی از خطرهای دیگری که زندگی ما را تهدید می‌کرد جزئی از زندگی ما خواهد شد.

یادداشت از مجید صادقی

انتهای پیام /