چهارشنبه 30 آبان 1403

عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی

کردستان تولید کننده بیش از 80 درصد توت فرنگی کشور است اما با وجود این قابلیت و پتانسیل خوب توت فرنگی کاران این استان در فصل برداشت محصول با مشکلات متعددی مواجه هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، در کنار جاده های پر پیچ و خم و کوهستانی کردستان، در عمق دره ها و زمین های کوهپایه ای آن و گاهی در میان جنگل های انبوه و کنار چشمه های آب در این منطقه سردسیر مزرعه های توت فرنگی به فراوانی دیده می شود.

مزرعه هایی که حاصل تلاش های چندین ساله کشاورزانی است که تمام تلاش خود را برای عرضه محصولی خوش رنگ و خوش طعم توت فرنگی به کار گرفته و در دکه های کوچک و بزرگ و حتی دستفروشانی سیار که در دستانشان ظروف پلاستیکی پرشده از توت فرنگی هایی تازه چیده را می بینی که رهگذاران را دعوت به خرید این میوه خوش طعم و تازه رسیده می کنند.

کردستان، پایتخت توت فرنگی ایران است، محصولی که با وجود خوشمزگی و داشتن انواع این محصوص یکی از قطب های صادر کننده ی توت فرنگی در ایران و حتی در جهان است اما متاسفانه کشاورزان این محصول از نبود صنایع تبدیلی در این حوزه گلایه دارند.

در این فصل در کردستان توت فرنگی به عنوان تنها محصول زودرس به شمار می رود و بسیار از مسافران و گردشگران در ایام می خواهند از این محصول تازه رسیده خریداری کنند.

برخی از مزرعه داران کردستان که به مهمانوازی نیز مشهور هستند به مهمانان اجازه می دهند توت فرنگی را خودشان بچینند و حتی در میان مزرعه و هنگام برداشت محصول عکس یادگاری هم بگیرند.

آری کردستان تولید کننده بیش از 80 درصد توت فرنگی کشور است اما با وجود این قابلیت و پتانسیل خوب توت فرنگی کاران این استان در فصل برداشت محصول با مشکلات متعددی مواجه هستند و چیدن هر روز صبح توت فرنگی ها و پیدا شدن خریداری که با قیمت بسیار اندکی محصول برداشت شده را بخرد، تمام درد و غم کشاورز است.

برای عرضه محصول به بازار هم با مشکلات جدی مواجه هستیم

یکی از کشاورزان روستای سو سنندج که چندین سال با کشت توت فرنگی درآمد زندگی یکساله ی خود و خانواده اش را به دست می آورد در گفتگو با خبرنگار کردتودی عنوان کرد: در حال حاضر ظروف بسته‌بندی توت‌فرنگی بسیار گران شده و به‌دلیل نبود تولیدکننده در منطقه، با هزینه بالا به دست ما کشاورزان می‌رسد و در کنار این موضوع ما برای عرضه محصول به بازار هم با مشکلات جدی مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه بخش زیادی از توت‌فرنگی تولیدی روستای ما و البته دیگر روستاهای این منطقه به تهران انتقال داده می‌شود، گفت: متأسفانه به دلیل نبود تعاونی و البته فقدان حمایت دولت، افراد دلال، واسطه فروش توت‌فرنگی ما می‌شوند و هر قیمتی که دلشان بخواهد را به کشاورز پرداخت می‌کنند و ما خبری از قیمت واقعی فروش این محصول نداریم.

وی ادامه داد: وقتی‌که هزینه‌های تأمین ظروف بسته‌بندی، هزینه‌های حمل‌ونقل، کود شیمیایی و هزینه کارگر برای جمع‌آوری محصول و البته حق‌العمل‌کاری دلالان را جمع کنیم دیگر سود چندانی برای کشاورز نمی‌ماند ولی ما به دلیل علاقه به کشت این محصول همچنان فعالیت خود را ادامه می‌دهیم.

کردستان رتبه نخست تولید توت‌فرنگی کشور را در اختیار دارد

به گفته مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان، امسال سه هزار و 400 هکتار از اراضی کشاورزی استان کردستان زیر کشت محصول توت‌فرنگی قرارگرفته است.

زاهد حاج‌میرزایی اظهار کرد: هرساله 200 هکتار به سطح زیر کشت این محصول افزوده می‌شود و پیش‌بینی می‌شود امسال 50 هزار تن برداشت این محصول را داشته باشیم که متوسط عملکرد آن 14 تا 16 تن در هکتار است.

وی با بیان اینکه شهرستان‌های سنندج، کامیاران و مریوان به ترتیب شهرستان‌هایی هستند که بیشترین سطح زیر کشت توت‌فرنگی را دارند، افزود: هرسال علاوه بر فصل بهار، در فصل پاییز هم برداشت محدودی از اراضی زیر کشت توت‌فرنگی داریم که رقم قابل‌توجهی نیست.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: در حال حاضر قریب به چهار هکتار توت‌فرنگی گلخانه‌ای را نیز در سطح استان داریم که در خارج از فصل برداشت هم قابلیت تولید و عرضه توت‌فرنگی دارند.

حاج میرزایی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین میزان تولید و سطح زیر کشت توت‌فرنگی کشور مربوط به کردستان بوده و توت‌فرنگی این استان در کشور یک برند است، یادآور شد: 60 تا 70 درصد توت‌فرنگی کردستان به خارج از استان صادر می‌شود که بازار هدف اصلی آن تهران است.

وی بیان کرد: به‌صورت پایلوت نیز در استان کردستان طرح تونل‌های پلاستیکی را در سطح 300 مترمربع از مزارع توت‌فرنگی روستای گزنه انجام دادیم که این طرح در زمینه کاهش آسیب‌های بارندگی، تگرگ، سرمای هوا و آفت و پوسیدگی بسیار مؤثر است.

جهاد کشاورزی آماده حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی است

فرید سپری ادامه داد: در حال حاضر تنها یک واحد تولید کنسانتره در مریوان به این عرصه ورود پیداکرده که سالانه هشت هزار تن از محصول تولیدی را تبدیل می‌کند درحالی‌که سالانه 45 تا 50 هزار تن توت‌فرنگی در استان تولید می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: در بحث صنایع باوجود اعلام استقبال ما از سرمایه‌گذاران، کسی وارد این بحث نمی‌شود، چراکه در حال حاضر بیش از 70 درصد نیاز بازار توت‌فرنگی کشور در کردستان تأمین می‌شود و وقتی توت‌فرنگی به‌صورت تازه‌خوری با قیمت بیش از 20 هزار تومان و در برخی استان‌های کشور با حدود 50 هزار تومان عرضه می‌شود، برای هیچ سرمایه‌گذاری صرفه اقتصادی ندارد که محصول را به این قیمت از کشاورز خریداری کند، چراکه در واقع پس از تبدیل به مربا، شربت و یا مارمالاد باید هر شیشه آن را به قیمت حدود 100 هزار تومان به بازار عرضه کند که عملا نمی‌توان آن را فروخت.

وضعیت قرمز برای پایتخت توت فرنگی ایران

توت فرنگی کردستان که هنوز مرغوبترین محصول در کشور شناخته می شود با وضعیت قرمز مواجه است و به دلیل فقدان صنایع تبدیلی وابسته، و تغییر نوع کاشت این محصول و عدم نظارت آن، هرسال شاهد کاهش تولید آن در کردستان هستیم و متاسفانه حمایت های مطلوب و مناسب هم در این راستا انجام نمی شود.

اگر دراین رابطه اقدامی اساسی صورت نگیرد تولید 40 تا 45 هزار تنی سالهای گذشته کردستان به نصف و یا شاید به کمتر هم برسد و شاهد کم و کسری و مشکلاتی خواهیم بود که پیامدهای آن دامنگیر حوزه کشاورزی، اشتغال و مهاجرت های بی رویه روستاییان و کشاورزان به شهرها خواهد شد.

انتهای پیام /

عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی 2
عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی 3
عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی 4
عمر کوتاه توت فرنگی و تاراج دسترنج کشاورزان کردستانی 5