دوشنبه 24 دی 1403

(عکس) سیر تا پیاز تغییرات ورزشگاه آزادی بعد از بازسازی

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
(عکس) سیر تا پیاز تغییرات ورزشگاه آزادی بعد از بازسازی

پروژه بازسازی مجموعه آزادی در شرایطی به پایان رسید که این استادیوم امروز با برگزاری دیدار نمادین منتخب 98 و منتخب استقلال و پرسپولیس افتتاح می‌شود.

ورزشگاه آزادی در سال 1353 افتتاح شده و تا امروز که در سال 1403 هستیم تا به حال چنین بازسازی عمیق و اثرگذاری در این سال‌ها در این ورزشگاه صورت نگرفته است. در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی درحالی که این ورزشگاه پیر تهران شاهد مسابقات مختلف بین الملیل و داخلی بوده، اما مدیران در ادوار مختلف به دلایلی که شاید در این گزارش جایش نباشد کمتر به فکر سرپا نگه داشتن این سرمایه عظیم و مهم ملی بوده‌اند که اگر غیر از این بود نباید کار به جایی و روزی می‌رسید که به دلیل عدم امنیت لازم در سازه‌های ورزشگاه و همچنین تخریب بخش‌های مهمی از آن و الزاماتی که فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا لحاظ کرد کار به بازسازی می‌کشید.

عدم رسیدگی مناسب به بخش‌های مختلف استادیوم فوتبال ورزشگاه آزادی کار را به جایی رسانده بود که خود مسئولان ورزشی هم نگران برگزاری مسابقه درون آن بودند و مشکلات ریز و درشت دیگری که در بخش‌های مختلف این استادیوم وجود داشت باعث شده تا تازه فاز اول بازسازی آن این همه مدت طول بکشد. حضور حسین طلا به عنوان رئیس شرکت توسعه و تجهیز باعث شد تا روند ادامه بازسازی ورزشگاه آزادی شکل دیگری به خود بگیرد. اکنون وضعیت ورزشگاه آزادی به شکلی شده که تمام آنهایی که در این سال‌ها به آن رفت و آمد داشته‌اند شاید باور نکنند که چقدر ظاهر بصری آن تغییر کرده است. هر چند این تازه فاز اول بازسازی در بخش غربی آن است.

علت اینکه فاز اول بازسازی در بخش غربی در نظر گرفته شده الزامات AFC بوده است. در واقع بخش‌های مهم ورزشگاه شامل، محل رفت و آمد افراد برای بخش‌های خبرنگاران، جایگاه‌های ویژه، معلولان و توان یابان، محل استقرار گزارشگران تلویزیونی و رادیویی، محل قرار گیری جایگاه‌های دوربین‌های VAR، محل رختکن‌های تیم‌ها و داوران همگی در بخش غربی استادیوم قرار دارند.

در واقع فاز دوم بازسازی که بخش شرقی آن است برای مسئولان شرایط راحت تری است و شاید با در زمان کمتری نسبت به بخش غربی بتوانند آن را بازسازی کنند. اکنون شرایط ورزشگاه آزادی در بخش غربی به شکلی شده که گویی وارد یک ورزشگاه جدید شده‌اید. در همان ابتدای ورود که به درب الله معروف است اتفاقات تازه‌ای رخ داده است. پیش از این محوطه این بخش با یک مجسمه جام جهانی مزین شده بود، اما در بازسازی اخیر محوطه فعلا هیچ مسجمه و یا نمادی ندارد. نکته جالب در مورد این بخش از ورودی ورزشگاه این است که کارگران نیم متر زمین کنده شده و تمام بتن ریزی شده است. دیوار‌های ورزشگاه همگی مقاوم سازی انجام شده است. همچنین قرار است نور ورزشگاه بسته به بازی‌های ملی، استقلال و پرسپولیس به رنگ تیم ملی، آبی و قرمز در آید. برای این کار از سیتسم‌های صوتی و رنگی جدید استفاده می‌شود.

شاید برای خیلی‌ها سوال باشد چرا سر در درب الله ورزشگاه آزادی با فونت قدیمی و به نام استادیوم فوتبال است. این یک دلیل نوستالژی است که جای تقدیر از مسئولان ورزشگاه دارد که با درک این موضوع و با حفظ شرایط فضای نوستالژی سبک سر در ورودی این بخش را تغییر نداده‌اند. سر در با نام استادیوم فوتبال با همان قلم قدیمی و جانمایی در همان جای گذشته قرار گرفته و فقط بزرگتر از قبل قرار گرفته است.

تمام سنگ‌های راهرو‌های بخش غربی ورزشگاه آزادی تغییر کرده است. دیوار‌ها تماما تراشیده شده و پس از مقاوم سازی به صورت مدرن تری رنگ آمیزی شده‌اند. حتی آسانسور فرسوده و قدیمی هم جای خود را به آسانسور مدرن داده است البته جای آسانسور تغییر نکرده است.

سطح بخش پاویون قبلا هم سطح بود و افراد نمی‌توانستند به درستی زمین مسابقه را ببینند. اما با کار مهندسی شده جای صندلی‌ها طوری تعبیه شده که مزاحم نفر پشت سری نباشد. تعداد صندلی‌ها هم در این بخش با توجه به الزمات‌ای اف سی افزایش پیدا کرده است.

یک کار ویژه دیگر در بازسازی بخش غربی ساخت 5 سوئیت مجزا برای کسانی است که بعد‌ها می‌خواهند به صورت لاکچری تری در ورزشگاه آزاید اقمات داشته و بازی مورد علاقه خود را تماشا کنند. این بخش هم در الزمات مورد تاکید کنفدراسیون فوتبال آسیا بوده است. جالب است که برای ساخت این سویئت‌ها مهندسان برای داشتن فضا از راهرو‌های زون‌هایی که سویئت‌ها در آن در نظر گرفته شده بوده و همچنین دو ردیف از سکوی تماشاگران استفاده کرده‌اند. البته بابت کم عرض‌تر شدن راهرو‌ها هم نگرانی وجود ندارد چرا که در آن بخش هیچ هوادار عادی قرار نیست رفت و آمد داشته باشد و این بخش فقط مخصوص مقامات و افرادی که این سوئیت‌ها را در اختیار گرفته‌اند خواهد بود. این اتاق‌ها مبلمان خواهد شد. هر سوئیت هم رنگ خاص خودش را خواهد داشت.

یکی از مهمترین بخش‌های تغییرات در بخش غربی بازسازی کامل سرویس‌های بهداشتی چه برای مقامات و چه برای هواداران است که به طور یکسان از بهترین متریال ممکن استفاده شده و به صورت شکیل سرویس‌های بهداشتی و دست شویی قرار گرفته است. البته قطعا برای سالم نگه داشتن این بخش فرهنگ مناسب هواداری هم لازم است.

از دیگر تغییرات قابل توجه در بخش غربی اختصاص دو جیاگاه ویژه برای دو باشگاه پرسپولیس و استقلال است که با رنگ‌های قرمز و آبی صندلی‌های به کار برده شده دو جایگاه که از هم فاصله هم دارد مشخص است. یعنی به جز VVIP و همچنین CIP دو بخش مجزا برای میهمان دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در نظر گرفته شده است.

طبقه دوم ورزشگاه در بخش غربی به قدری دچار تغییرات بنیادی شده که باورکردنی نیست. منهای مقاوم سازی سازه‌ها که مهمترین دلیل بازسازی اخیر ورزشگاه آزادی است و همچنین صندلی گذاری‌های مقاوم که امکان شکستن آن‌ها وجود ندارد سطح کف زمین و نرده‌های کنار آن کامل تغییر پیدا کرده و هچنین تمامی راه پله‌های بین سکو‌ها با رنگ نارنجی طبق الزام AFC خواهد بود. سقف راهرو‌های طبقه دوم که پیش از این بسیار فرسوده بود و از آن آب میچکید با مهندسی جدید هم مقاوم سازی شده و هم با رنگ امیزی جدید نونوار شده است. همچنین بوفه‌های ورزشگاه برای هواداران نیز نوسازی شده است. 22 زون که شامل 22 هزار صندلی در ورزشگاه آزادی در فاز اول بازسازی شده است. نور ورزشگاه 2000 هزار لوکس شده است و همچنین دو اسکوربورد مجهز و مدرن جایگزین اسکوربورد‌های قبلی شده است. زیرساخت‌های لازم برای نشان دادن تمامی تصمیمات VAR در ورزشگاه آزادی مهیا شده و اجرای آن برعهده فدراسیون فوتبال است.

پیست تارتان چمن فعلا آسفالت نرم است و دلیل تغییر نکردن آن بازسازی نشدن کل ورزشگاه آزادی است. با پایان یافتن بازسازی کل ورزشگاه این پیست تغییر می‌کند. هزینه بازسازی آن گران است و، چون فعلا ماشین آلات برای بازسازی وارد آن می‌شود امکان تغییر نیست. همچنین سیستم صوتی ورزشگاه کامل تغییر پیدا کرده و دیگر صدای گوینده ورزشگاه نامشخص نخواهد بود.

جایگاه گزارشگران تلویزیون و رادیو هم تغییر قابل توجهی کرده است. پیش از این در یک مکان بلندی این افراد قرار می‌گرفتن که گاه باعث می‌شد افراد پشت سر بازی را خوب تماشا نکنند ولی اکنون جای مناسبی با سطح مناسب برای آنها در نظر گرفته شده است.

راهرو و مسیر رفت و آمد خبرنگاران کاملا تغییر کرده است. در مسیری که خبرنگاران باید خود را به میکسدزون برسانند با دیوارنگاره‌هایی از خاطرات گذشته مسیر را جذاب کرده است. برای این مسیر مهندسان زمین را کنده‌اند تا این فضا به وجود آید. دیگر خبرنگاران برای مصاحبه با بازیکنان با صدای اتوبوس و دود آن مواجه نیستند و مسیر کاملا عوض شده است. 18 تیر قرارداد با قرارگاه خاتم بسته شده تا ورزشگاه آزادی تا فروردین 1405 به طور کامل بازسازی شود، اما باید دید با توجه به برگزاری مسابقات از دی امسال چقدر فضا برای آماده سازی کل ورزشگاه مهیا است و چقدر زمان اجازه چنین کاری را می‌دهد.

دو اتاق برای دوربین VAR در طبقه دوم ورزشگاه آزادی قرار داده شده است. این اتاق‌ها دوربین‌های مخصوص خط دروازه و آفساید هستند. در بخش دیگری از راهرور‌های منتهی به رختکن‌های تیم‌ها روی دیوار‌ها عکس‌های خاطره انگیز از گذشته‌های دور تا کنون قرار گرفته است. رختکن‌ها شامل 26 کمد، 22 دوش و سرویس‌های بهداشتی و روشویی، استخر یخ در نظر گرفته شده است،100 کیلومتر لوله در ورزشگاه آزادی برای زیرساخت‌ها به کار رفته است و روزانه 500 کارگر در این ورزشگاه کار می‌کنند.

منبع» آنا

از میان اخبار

سال عالی بدون مهدی طارمی!

پپ گواردیولا راز مهم ارلینگ هالند را لو داد

تکلیف سرمربی جدید پرسپولیس امروز مشخص می‌شود!

آنچه گاریدو در پرسپولیس خراب کرد و کریم باقری ساخت!