فارسی: 50 درصد هزینه تلویزیون باید برای مستند باشد اما به کمتر از یک درصد رسیده است
محمدعلی فارسی مستندساز میگوید: براساس اساسنامه تلویزیون بالغ بر 50 درصد هزینه تلویزیون برای مستند است اما این رقم به کمتر از یک درصد رسیده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برنامه تلویزیونی «هفت» شب گذشته روی آنتن شبکه سه سیما رفت. این برنامه با توجه به برگزاری پانزدهمین جشنواره سینما حقیقت به سینمای مستند پرداخت و گفتوگویی با محمدعلی فارسی داشت. او گفت: در درجه اول مشکل سینمای مستند، مدیران فرهنگی است. وظیفه جشنواره سینما حقیقت وظیفه کشف استعداد است، اما باید دید کجا میخواهیم از این مستندساز استفاده کنیم؟ آیا همه مستندسازان فقط باید برای جشنواره سینما حقیقت کار بسازند؟
وی ادامه داد: سالهاست که برای جایگاه سینمای مستند درگیری وجود دارد. متأسفانه در کشورمان مستند جز سینما حساب نمیشود و مستقل است، حتی در بین مدیران فرهنگی هم این چنین جا افتاده است. در کشورهای خارجی ورود به سینمای مستند خیلی سخت است و بهترین مدیوم بین مردم و حاکمیت، مستند است. برای مثال شهرداری تهران چندین سال است که خیابان پیروزی را میسازد و برای آن هزینه زیادی کرده است، این موضوع در حالی است که اگر پیش از این کار، چند مستند درباره علت این کار میساخت، افکار عمومی را خیلی بهتر با خود همراه میکرد.
این مستندساز با اشاره به اینکه جایگاه اصلی مستند در تمام کشورها، تلویزیون آن کشور است، گفت: در هر کشوری، جایگاه اصلی تلویزیون دولتی در اختیار مستند است. درصد بودجهای که در کشورمان به مستند میدهند قابل مقایسه با کشورهای دیگر نیست. آیا تاکنون کسی به این فکر افتاده است که مدرسه عالی مستندسازی راه بیندازد؟ به همین دلیل است که مستندسازان خوب در این عرصه نمیمانند.
فارسی بیان داشت: در اساسنامه اولیه تلویزیون آمده است که بالغ بر 50 درصد هزینه تلویزیون برای مستند است ولی الان این رقم به کمتر از یک درصد رسیده است. روی سخنم با مستندسازان است، تنها جایی که میتواند منجی مستند باشد، تلویزیون است.
در همین برنامه و در میز رسانهها نیز امیر حسین مکاریانی گفت: در هفتهای که سپری شد جشنواره سینما حقیقت را پشت سر گذاشتیم. شاید بتوان گفت اثری در این جشنواره وجود نداشت که فعالان این عرصه را به تکاپو وا دارد و از صفاتی چون بینظیر برای آن استفاده کرد. آثار در رده کیفیتی همتراز و شبیه به هم قرار داشتند. این که مشکل از کجاست نمیدانیم شاید موضوع به مشکلات بودجهای یا شرایط ناشی از کرونا مربوط باشد. البته خود هیئت داوران هم در بحث کیفیت آثار گفته بودند تنزل پیدا کرده است.
محمدصالح حجت الاسلامی نیز گفت: سوژه کرونا در سینما حقیقت سال گذشته دارای بخشی مجزا بود؛ سال گذشته هم آثار بخش ملی متوسط بود. تولید مستند با سینمای داستانی فرق زیادی دارد. دقت داشته باشید که هزینههای تولید مستند بسیار بالا رفته است. هزینه تولید یک اثر مستند به طور متوسط 5 برابر شده ولی بودجه 50 درصد اضافه شده است. رضا منتظری نیز گفت: سالهای سال است که میگوییم جشنوارههای سینمایی کارکرد خود را از دست داده است، فیلمهای سینما حقیقت به خصوص در روزهای آخر با حواشی زیادی روبهرو شد. آیا باید در سینمای مستند بدون پردهپوشی چهره افراد نشان داده شود؟ نظرم این است که این کار خلاف اخلاق است، به خصوص زمانی که خود فرد تأکید میکند چهره من را نشان ندهید، ولی کارگردان این کار را انجام نداد.
روز سوم سینما حقیقت | زمزمهها درباره واقعیبودن "چهرهپرداز" بالا گرفت / دوربین روشن "آن شب" بین نوزادفروشها