فجایع زیستمحیطی کارخانههای شن و ماسه / از نبود مجوز فعالیت تا آسیبهای زیستمحیطی
نشست نشست شورای فنی کهگیلویه و بویراحمد صبح امروز در سالن معاونت عمرانی استانداری برگزار شد تا روند مجوزات، استاندارد مصالح و همچنین مشکلات زیست محیطی کارخانه های شن و ماسه بررسی شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح زاگرس ساعاتی پیش نشست شورای فنی کهگیلویه و بویراحمد به ریاست معاون عمرانی استاندار در سالن عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.
در دستور کار جلسه کارگروه مصالح و صنعت ساخت شورای فنی استان مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه یکی از اعضا در خصوص کارخانه های شن و ماسه گفت: برنامه های مشخصی ندارند و در سطح اراضی ملی و زمین های زراعی فعالیت می کنند که سبب تخریب اراضی زراعی و ریزش ها می شوند. معاون عمرانی استاندار به انتقاد از روند دریافت مجوزات برای کارخانه های شن و ماسه پرداخت و گفت: روند کار از طریق تغییر کاربری ها تغییر پیدا می کند در این راستا وقتی زمینی از اراضی ملی برای کارخانه شن و ماسه واگذار می شود باید در همان راستا باشد از طرفی نظارت بر رعایت استاندارد مصالح و استفاده درست از منابع و معادن توسط دفتر فنی و دستگاه های متولی باید صورت گیرد حاجی زاده با بیان اینکه آب و منطقه ای، محیط زیست منابع طبیعی باید بر روند مجوزات نظارت کنند، گفت: در سی سخت مصالح پایه ای مشکلاتی داشت این استان روی گسل زلزله است و برای این موضوع بهانه ای وجود ندارد. حاجی زاده با بیان اینکه قیمت ها در حوزه شن و ماسه افزایش پیدا کرده است و بهانه ای در خصوص استاندار مصالح وجود ندارد، گفت: در جاده یاسوج به سمیرم مجوز برداشت سبب آسیب ها و تداخلی شده است در روستاهایی که برداشت شده مشکلات رخ داده است که مجموعه منابع طبیعی در مناطق بویراحمد و دنا گزارشاتی ارائه دهند. سهمگین با انتقاد از عدم حضور مدیران گفت: دستگاه های های مختلف در جلسات شن و ماسه ها تنها یک بار حضور داشتند. در این جلسه بر نبود راه های دسترسی مناسب که سبب تصادف می شود، محدوده معادن مشخص نیست و سبب تعرض به سایر محدوده ها می شود، عدم رعایت ضوابط حداقل زیست محیطی و درختکاری و فضای سبز، عدم عمق برداشت مناسب از معادن و تخریب اساسی منابع طبیعی و عرصه های ملی، برداشت غیر مجاز با وجود مکان مشخص در نبود نظارت ها، نبود حوضچه های اصولی، عدم محصور کارخانه، برداشت غیر اصولی و خارج از کنترل از معادن و ایجاد ترانشه بسیار عمیق که زمینه ساز حوادث و خسارات جدی می شود، اشاره شد. دبیر شورای فنی سازمان مدیریت و برنامه ریزی به کنترل غیر اصولی دپوی کارخانه های شن و ماسه اشاره داشت و گفت: حجم بسیار زیادی از مصالح آب است که به مردم فروخته می شود. سهمگین به نبود آزمایشگاه محلی اشاره داشت و اینکه ازمایشگاه ها سبب کنترب مقوله های استاندارد می شود، گفت: نیروهای متخصص کنترل کیفی وجود ندارد و این حضورها سوری است. وی افزود: نظارت دستگاه های متولی در رابطه مشکلات کارخانه های شن و ماسه وجود ندارد. سهمگین در ادامه تصریح کرد: جانمایی برخی کارخانهها اشتباه بوده و در مسیر وزش باد قرار دارد و موجب آلودگی شدید هوا در کنار روستاها و مناطق میشوند.وی گفت: اعتقاد داریم که رودخانه بشار تا 500 سال دیگر هم قابل احیا نیست.
این مسؤول خاطرنشان کرد: تجهیزات آنها هم کاملاً کهنه شده و باعث میشود که مصالح استاندارد تولید نکنند بیش از 30 درصد مصالح فروخته شده آب است در حالی که سالانه افزایش قیمت را هم داریم و همچنین آزمایشگاه محلی ندارند که کنترل اولیه برای استاندارد داشته باشند و کسی هم آنجا جوابگو نیست.
وی افزود: از 21 واحد 65 درصد گواهینامه آنها معتبر نیست.
سرپرست صنعت و معدن استان با بیان اینکه 56 واحد شن و ماسه در استان داریم، گفت: از این تعداد 8 واحد دارای مجوز دائمی معادن هستند و مابقی فاقد مجوز بهره برداری هستند. روزبهان با بیان اینکه برای فعالیت کارخانه های شن و ماسه از دستگاه های مرتبط استعلام گرفته می شود، اشاره کرد. معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد گفت: حداقل مساحت واگذاری برای کارخانه های شن و ماسه که سه هکتار است در برخی مواقع تا 20 هکتار درخواست داده می شود اما یک هکتار واگذار می شود. در ادامه یکی از اعضا با انتقاد از اظهارات فرامرزی گفت: وقتی زمین زیر سه هکتار داده می شود مجوز فعالیت داده نشود. معاون عمرانی استاندار گفت: مشاهده می شود مجوز داده می شود اما ادامه روند نظارت ها به حال خود رها میشود و نظارت نمی شود و عدم نظارت ها سبب ایجاد مشکلات زیست محیطی و منابع طبیعی می شود. حاجی زاده با بیان اینکه دادن مجوزات باید همراه اصول باشد و خروجی این کارخانه ها نباید مصالح غیر استاندارد باشد، گفت: کسانی که دلسوز و قانون مند هستند باید حمایت شود. سرپرست منابع طبیعی با با بیان اینکه متناسب با قوانین مجوزاتی داده می شود و به ما تاکید شده است که بر اساس شیوه نامه ها باید عمل شود، گفت: در مکان های مانند جنگل امکان واگذاری زمین وجود ندارد. جاوید بخت به مبالغی 150 میلیون تومانی برای بذرکاری اشاره داشت و گفت: این مبلغ برای بذرکاری در مجاورت کارخانه های شن و ماسه ناچیز است. معاون عمرانی خطاب به منابع طبیعی گفت: مکان های برای کارخانه های شن و ماسه واگذار شده اما مجوز ندارن و سبب لطمات و مشکلات برای مردم می شود. مدیرکل استاندار به فعالیت ها و اقدامات صورت گرفته اشاره داشت و گفت: در بازدید های از کارخانه های شن و ماسه به دو دسته مجوز دارد و بدون مجوز تقسیم شد و بدون مجوزها مروبط به شهرداران هستند از طرفی تعزیرات موظف شد از واحدهای از فعالیت واحدهای بدون مجوز جلوگیری کنند زیرا بسیاری از مشکلات بدون مجوز ها هستند. رحمتی گفت: آن دسته که پروانه استاندارد نداشتند و کیفیت مصالح آنها پایین بود پلمپ شدند. انتهای پیام /