چهارشنبه 7 آذر 1403

فرار رو به جلوی مجلس در ماجرای دست‌کاری بودجه

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
فرار رو به جلوی مجلس در ماجرای دست‌کاری بودجه

در متن کامل تحقیق‌و‌تفحص از نحوه هزینه‌کرد اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری در گزارشی که فارس منتشر کرده، آمده است: اخیرا اخباری مبنی بر پرداخت 20 میلیون ریال از سوی جناب آقای حسن روحانی، رئیس‌جمهور دولت دوازدهم، به حساب هر‌یک از طلبه‌های حوزه‌های علمیه بابت کمک‌هزینه افطار پرداخت شده است که با توجه به تعداد طلبه‌های حوزه‌های علمیه، کل مبلغ پرداخت‌شده به حساب طلبه‌های حوزه‌های علمیه مجموعا...

مجلس که متهم به دست‌کاری جداول بودجه است و هر روز بر دامنه ابهام این تخطی از قانون افزوده می‌شود، به‌جای پاسخ‌گویی، در اقدامی پیش‌دستانه به دنبال تحقیق‌و‌تفحص از هزینه‌کرد‌های نهاد ریاست‌جمهوری است. در نامه درخواست تحقیق‌و تفحص از نهاد ریاست‌جمهوری، بر مسلم‌بودن تخطی رئیس‌جمهور تأکید شده و گفته شده «رئیس‌جمهور در برابر مجلس مسئول اقدامات هیئت وزیران است.

به گزارش شرق؛ با توجه به اتفاقات پیش‌آمده در نهاد ریاست‌جمهوری، عدم رعایت قانون بودجه سالانه و عدم رعایت شئونات و نقض قوانین توسط مقامات نهاد ریاست‌جمهوری، با توجه به اصل مذکور، رئیس‌جمهور به وظیفه قانونی خود عمل نکرده است و نقض اصل 134 قانون اساسی از سو‌ی حسن روحانی آشکار و مسلم است». اینکه چرا ماجرای دست‌کاری جداول بودجه این‌چنین پیگیری نمی‌شود، جای بحثی مفصل دارد؛ اما اینکه در فرصت کم باقی‌مانده تا پایان دولت دوازدهم، قرار باشد چنین تحقیق‌و‌تفحصی رقم بخورد و به نتیجه برسد، رنگ و بوی سیاسی دارد.

نمایندگان اصولگرای مخالف دولت از ابتدای مجلس یازدهم جز حمله به روحانی تقریبا دغدغه خاصی نداشته‌اند و اکنون نیز هفته‌هاست در آرزوی رسیدن به پاستور، رفتار‌های انتخاباتی بسیاری از خود بروز داده‌اند که ماجرای تحقیق و‌تفحص از نهاد ریاست‌جمهوری، فارغ از اهمیت موضوع، در راستای همین رفتار‌های انتخاباتی ارزیابی شده است.

اما جزئیات این تحقیق‌و‌تفحص شامل چه مواردی است؟ موضوع اصلی تحقیق‌و‌تفحص این‌گونه بیان شده است: «هزینه‌کرد‌های نهاد ریاست‌جمهوری بر اساس کدام مستند قانونی انجام شده است؟ پرداخت مبلغ 20 میلیون ریالی به حساب هر‌یک از طلبه‌های حوزه علمیه و از طرف جناب آقای حسن روحانی از محل کدام ردیف بودجه انجام شده است و مستند قانونی آن کدام است؟».

در رابطه با موضوعات فرعی تحقیق‌و‌تفحص نیز آورده شده: «کدام‌یک از اشخاص حقیقی و حقوقی از نهاد ریاست‌جمهوری و شخص رئیس‌جمهور جناب آقای حسن روحانی از سال 1392 تاکنون کمک دریافت نموده‌اند و میزان کمک‌های دریافتی هر‌یک چه میزان بوده است؟ هر‌یک از پرداخت‌های نهاد ریاست‌جمهوری و شخص رئیس‌جمهور جناب آقای حسن روحانی از سال 1392 بر اساس کدام مستند قانونی انجام شده است؟ انحراف نهاد ریاست‌جمهوری و شخص رئیس‌جمهور جناب آقای حسن روحانی از احکام قانون در هر سال چه میزان بوده است؟».

در متن کامل تحقیق‌و‌تفحص از نحوه هزینه‌کرد اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری در گزارشی که فارس منتشر کرده، آمده است: اخیرا اخباری مبنی بر پرداخت 20 میلیون ریال از سوی جناب آقای حسن روحانی، رئیس‌جمهور دولت دوازدهم، به حساب هر‌یک از طلبه‌های حوزه‌های علمیه بابت کمک‌هزینه افطار پرداخت شده است که با توجه به تعداد طلبه‌های حوزه‌های علمیه، کل مبلغ پرداخت‌شده به حساب طلبه‌های حوزه‌های علمیه مجموعا چهار هزار میلیارد ریال است.

این در حالی است که در قانون بودجه سال 1400 کل کشور هیچ ردیف بودجه‌ای در این خصوص پیش‌بینی نشده است و این نحو پرداخت‌های بدون ضابطه با دستور جناب آقای حسن روحانی رئیس‌جمهور دولت دوازدهم در یک سال اخیر چندین‌بار اتفاق افتاده است که از‌جمله این موارد می‌توان به افزایش حقوق بازنشستگان کشوری در آبان‌ماه سال 1399 بدون اینکه در قانون بودجه سال 1399 کل کشور ردیف بودجه‌ای در این خصوص پیش بینی شده باشد یا که مجوز قانونی در این خصوص وجود داشته باشد، اشاره کرد.

در ادامه نوشته شده است: «در صورتی که پرداخت‌های مذکور در راستای تأمین کالا‌های اساسی موضوع قانون الزام دولت به پرداخت یارانه کالا‌های اساسی مصوب 28/8/1399 می‌باشد، باید بیان کرد که در این قانون نیز یک گروه خاص به‌عنوان دریافت‌کننده یارانه مشخص نشده است؛ بنابر‌این جناب آقای حسن روحانی رئیس‌جمهور دولت دوازدهم علاوه بر اینکه قانون مذکور را اجرا نکرده است، اقدام به پرداخت‌های بی‌ضابطه از محل بیت‌المال نموده که باید بررسی شود که این پرداخت‌ها از چه محلی انجام شده و مستند قانونی آن کدام قانون است».

همچنین در بخشی دیگر از نامه آورده شده: «بر اساس اصل یکصد‌و‌سی‌و‌چهارم قانون اساسی، ریاست هیئت وزیران با رئیس‌جمهور است که بر کار وزیران نظارت دارد و با اتخاذ تدابیر لازم به هماهنگ‌ساختن تصمیم‌های وزیران و هیئت دولت می‌پردازد و با همکاری وزیران، برنامه و خط‌مشی دولت را تعیین و قوانین را اجرا می‌کند. در موارد اختلاف نظر و با تداخل در وظایف قانونی دستگا‌ه‌های دولتی در صورتی که نیاز به تفسیر یا تغییر قانون نداشته باشد، تصمیم هیئت وزیران که به پیشنهاد رئیس‌جمهور اتخاذ می‌شود، لازم‌الاجراست».

در پایان نیز متذکر شده است: «با توجه به مطالب فوق‌الذکر لازم و ضروری است که بررسی گردد که این پرداخت‌ها بر اساس کدام مستند قانونی انجام شده است؟».