«فریاد خاموش» برنامهای با محوریت آزار کودکان
تهیهکننده برنامه «فریاد خاموش» نحو شرکت در جشنواره ABU و تولید برنامه رادیویی به سبک CSA را تشریح کرد.
هر ساله اداره کل امور بینالملل صداوسیما در پی فراخوان جشنواره بینالمللی اتحادیه رادیو و تلویزیونهای آسیا - اقیانوسیه ABU آثار رادیویی و تلویزیونی ارسالی را از بخشهای مختلف انتخاب میکند و بعد از داوری به جشنواره ABU میفرستد.
یکی از آثاری که در قالب CSA از سوی رادیو فرهنگ به جشنواره ABU راه یافته و وارد بخش نهایی این جشنواره شده، برنامه «فریاد خاموش» از نازنین حاج سیفالله است که با موضوع آزار جنسی کودکان و تماس با از اورژانس اجتماعی تهیه شده و در قالب برنامهای 40 ثانیهای پیام را به مخاطب انتقال میدهد. منظور از CSA هم همین قالب برنامهسازی چند ثانیهای است که جزو قالبهای جدید برنامهسازی محسوب میشود.
کد ویدیو دانلود فیلم اصلینازنین حاج سیفالله، تهیهکننده اثر «فریاد خاموش» درباره راهیابی این آنونس به جشنواره ABU گفت: جشنواره ABU سالی یکبار از رادیو و تلویزیون آسیا و اقیانوسیه درخواست میکند تا در جشنواره شرکت کنند و در قالبهای مختلف برنامهسازی مانند نمایش، مجله، شخصیت محور، CSA و... آثار خود را ارسال کنند.
حاج سیفالله ادامه داد: نحو حضور در جشنواره به این صورت است که آثار برای بخش بینالملل صداوسیما ارسال میشود بعد از داوری، دو اثر از هر قالب به جشنواره ABU ارسال میشود. در شهریور یا مهر ماه کاندیدهای جشنواره را اعلام میکنند. از هر بخش هم چهار نفر کاندید شدند. نتایج هم اواسط آذر اعلام میشود.
تهیهکننده اثر رادیویی «فریاد خاموش» در پاسخ به این سوال که چقدر از سبک CSA در رادیو استفاده میشود، توضیح داد: این سبک قالب برنامهسازی جدید است و چند ساله که وارد قالبهای برنامهسازی شده است. ما در رادیو و تلویزیون از این قالب استفاده میکنیم ولی خیلی کم این سبک را به کار میبریم. این سبک به گونهای است که حتماً باید ایده خوبی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه این سبک چندبار در تلویزیون ساخته شده ولی کار کپی بوده، افزود: به عنوان مثال، پیامهایی که در رادیو و تلویزیون میشنویم که ابتدای آن نمایش یا کلام است و در آخر اشاره میشود که از تعداد 1000 نفر در سال به علت مصرف مواد مخدر جان خود را از دست میدهند. یا 100 نفر در ماه به دلیل نبستن کمربند ایمنی جانشان را از دست میدهند. پیامهای این سبکی از قالب CSA پیروی میکند.
حاج سیفالله با اشاره به اینکه این سبک از برنامهسازی هم به صورت صوتی و هم به صورت تصویری ساخته میشود، خاطرنشان کرد: این سبک به صورت تک برنامهای پخش میشود و حالت سریالی و چند قسمتی ندارد. بنابراین یک موضوع انتخاب میشود که میتواند درباره آزار جنسی، مصرف سیگار، کتاب خواندن، رانندگی و... باشد. بعد براساس موضوع سناریو نوشته میشود و در انتهای آن پیام را منتقل میکنیم. پیام من در «فریاد خاموش» تماس با شماره 123 اورژانس اجتماعی است.
تهیهکننده «فریاد خاموش» در پاسخ به این سوال که آیا مخاطب با یکبار مواجه شدن با پیام، پیام را دریافت میکند، توضیح داد: از آنجایی که CSA تک برنامه و فایل کوتاه است، در همه جای دنیا بین برنامههای مختلف پخش میکنند. مثل پیام بازرگانی میماند که پیامی را در انتها بیان میکند ولی با این تفاوت که حاوی محتوا است و تبلیغش تبلیغ اجتماعی است.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه رادیویی «فریاد خاموش» باتوجه به موضوع آزار جنسی کودکان در رسانه رادیو قابل پخش است، افزود: واقعیت این است که من برنامههای با محوریت خانواده نداشتم و نمیتوانم بگویم که چقدر به این سوژهها توجه میشود. با این حال، باید بیش از گذشته به این موضوعات توجه کرد.
حاج سیفالله گفت: من در انتهای پیامم میگویم در صورتی که با این موارد مواجه شدید، میتوانید از اورژانس اجتماعی کمک بگیرید. مردم ما شاید با اورژانس اجتماعی آشنا نباشند ولی اورژانس اجتماعی به خصوص برای خانوادهها خیلی کاربرد دارد. به عنوان مثال، برای آزارهای جنسی کودکان میتوانند به اورژانس اجتماعی تماس بگیرند و از مشاوره تلفنی کمک بگیرند یا حضوری به این مراکز مراجعه کنند. از طرفی، ضرب و شتم و دعواهایی که بین زن و شوهر اتفاق میافتد یا کسی که اقدام به خودکشی کرده است، مردم ممکن است ندانند باید به کجا تماس بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که موضوع شما بیشتر به رادیو سلامت نزدیک است تا رادیو فرهنگ، افزود: موضوعات این چنینی نیاز به فرهنگسازی در جامعه دارد. اینکه درک کنیم و نخواهیم در مقابلش سکوت کنیم. چون ممکن است بچهها در چنین وضعیتی قرار گیرند و از طرف هرکسی مورد آزار جنسی قرار گرفته باشند. به نظر من در رادیو فرهنگ وظیفهمان فرهنگسازی است.
تهیهکننده برنامه «فریاد خاموش» یادآور شد: در CSA ایده خیلی مهم است و نمیتوانم بگویم که در ماه میتوان 10 تا CSA ساخت. اصلاً چنین چیزی اتفاق نمیافتد، مگر اینکه فرد نابغه و خوش فکری باشد. بنابراین اینکه بتوانی در زمان کوتاه حرفت را بزنی و پیام را منتقل کنی، خیلی سخت است.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون