فطریه مهمان شب عید فطر بر عهده کیست؟
در مورد فطریه کسی که شب عید فطر و قبل از غروب آفتاب آخرین روز ماه رمضان مهمان دیگری میشود، نظرات مختلفی از سوی مراجع تقلید عنوان شده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از پرسشهای مهم و پر تکرار درباره پرداخت فطریه، مربوط به مهمانان در شب عید فطر است.
در مورد فطریه کسی که در شب عید فطر و قبل از غروب آفتاب آخرین روز ماه رمضان مهمان میشود، نظرات گوناگونی داده شده که به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
امام خمینی (ره): فطریه مهمانی که قبل از غروب شب عید فطر با رضایت میزبان وارد شده و نانخور حساب شود، بر میزبان واجب است.
آیتالله خامنهای: با یک شب مهمان شدن، نانخور حساب نمیشود. (بنابراین کسی که تنها در شب عید فطر مهمان دیگری شده، خودش باید فطریهاش را بپردازد.)
بر اساس فتوای امام خامنهای در وجوب فطریه میهمانی که پیش از غروب آفتاب بر میزبان وارد میشود، شرط است که جزء افراد نانخور و تحت عنوان عائله میزبان محسوب شود، مانند خدمتکار یا بعض افراد فامیل که هر از چند گاه چند روزی در منزل شخص بسر میبرند.
آیتالله بهجت (ره): اگر مهمان قبل از برآمدن هلال ماه شوال برای خوردن غذا آمده باشد - ولو بعداً نتواند غذا صرف کند - فطریهاش بر میزبان واجب است.
چه کسانی باید فطریه بپردازند و چه کسانی معاف هستند؟آیتالله مکارم شیرازی: اگر میهمان فقط برای شب عید دعوت شده، فطریهاش بر میزبان واجب نیست.
آیتالله صافی گلپایگانی: اگر مهمان قبل از غروب شب عید فطر وارد شود و بگویند امشب نان او را داده - هرچند نانخور حساب نشود - [بر میزبان] واجب است.
آیتالله سبحانی: فطریه مهمانی که قبل از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و عرفاً نانخور میزبان حساب میشود، بر میزبان واجب است.
باید توجه داشت که اگر شخصی چند روز پیش از عید فطر وارد خانه میزبان شود و تا عید فطر مهمان او باشد، در نظر تمام علما نانخور میزبان است و بنابراین میزبان باید فطریه چنین مهمانی را پرداخت کند.