"مددسراهای شهرداری تهران" پناه گرمی برای کارتن خوابها
مددسراهای تهران که با بیش از دو دهه فعالیت، نقشی حیاتی در کاهش بحران بیخانمانی و حمایت از افراد آسیبدیده ایفا کردهاند، پناهگاه گرمی برای کارتنخوابها هستند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مرگ تعدادی از کارتنخوابها در اوایل دهه 80 توجه بسیاری از مسئولان را نسبت به این معضل اجتماعی جلب کرد و بر همین اساس راهاندازی گرمخانهها برای ساماندهی و اسکان اضطراری کارتنخوابها در دستور کار قرار گرفت. بنابراین در سال 1383 راهاندازی دو مددسرا که از آن به عنوان گرمخانه نیز یاد میشود به شکل چادر در پارکهای المهدی واقع در منطقه 9 و محله هرندی واقع در منطقه 12 برای بیخانمانها و کارتن خوابها در شبهای تهران برپا شد. هرچند که راهاندازی مددسراها در ابتدا به عنوان یک اقدام موقت برای کاهش مشکلات کارتنخوابی در نظر گرفته شده بود اما به تدریج به یک نیاز اساسی تبدیل شد بر همین اساس در سالهای بعد با تخصیص فضاهایی مانند انبار خاوران، زندیان، فتح و سوله ورزشی بهمن در سال 1385 فعالیت در راستای ارائه خدمات به این افراد به شکل جدیتری آغاز شد و در سال 1390 با توجه به نیاز شهر تهران، راهاندازی گرمخانههایهای مناطقی در سطح مناطق 22گانه شهر تهران در دستور کار سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران قرار گرفت تا در قالب مراکز مجهزی با عنوان گرمخانه به قشر آسیبپذیر ارائه خدمات کنند.
از سال 96 نیز به دلیل کاهش ناگهانی و شدید دمای هوا و عدم تمایل برخی افراد بیخانمان جهت حضور در گرمخانه ثابت شهرداری، طرح گرمخانه سیار (اتوبوسهای تجهیز شده) را آغاز کرد علاوه بر این سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی از سال 98 خانههای اضطراری خود را که صرفاً در فصول سرد سال فعال بودند را دائمی کرد به طوری که همه گرمخانهها در تمام سال آماده خدمترسانی به افراد بیخانمان هستند. در حال حاضر تعداد 20 گرمخانه متشکل از 16 گرمخانه ویژه مردان با ظرفیت حدود 2000 تخت و 34 گرمخانه ویژه زنان با ظرفیت 370 تخت در سطح مناطق 22گانه شهر تهران در حال ارائه خدمات به افراد جامعه هدف است.
رفع نواقص و کمبود مددسراها برای پذیرش بیخانمانها اکنون با نزدیک شدن نیز به فصل سرما، سیدمحمد نقیب؛ مدیرعامل سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهر تهران از آمادگی مددسراها برای پذیرش بیخانمانها خبر داد و گفت: شهرداری تهران در راستای ارائه خدمات به بیخانمانها و کارتن خوابها، اقدام به آمادهسازی مددسراها کرده است و نواقص و کمبودها در مددسراها شناسایی و برطرف شدهاند. وی در ادامه به برخی از اقدامات اشاره و عنوان کرد: در برخی از مددسراها مانند مدسرای منطقه 14 که یک طبقه بلااستفاده داشت، طرح توسعه اجرایی و ظرفیت 50 نفری به آن اضافه شد؛ همچنین مددسرای منطقه 12 با توجه به تقاضا و نیاز، شاهد گسترش مددسرا و افزایش 3 برابر آن هستیم و امسال میتوانیم بیش از 200 نفر در آن پذیرش مددجو داشته باشیم. آن طور که نقیب گفته 10 دستگاه اتوبوس در قالب مددسرای سیار پیشبینی شده که در 10 میدان پرتردد مستقر و پذیرش بیخانمانها و کارتن خوابها در آنها انجام خواهد شد؛ به طور کلی امسال آمادگی پذیرش 2 تا 3 هزار بیخانمان و کارتن خواب در مددسراها وجود دارد و هیچ مانع و مشکلی در این موضوع نخواهیم داشت.
نقش حیاتی مددسراها در حمایت از بی خانمانها افراد آسیب دیده به گزارش تسنیم، مددسراهای تهران با بیش از دو دهه فعالیت، نقشی حیاتی در کاهش بحران بیخانمانی و حمایت از افراد آسیبدیده ایفا کردهاند. تاریخچه این مراکز نشاندهنده نیاز مبرم به ایجاد زیرساختهای حمایتی پایدار برای کاهش آسیبهای اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی افراد بیخانمان است.
درمان رایگان بیسرپناهان در مددسراها و گرمخانههای پایتختاکنون گشتهای ویژه خدمات اجتماعی حامی شهر شبانهروزی در حال تردد در مناطق 22گانه تهران هستند و شهروندان در صورت مشاهده افراد بیسرپناه و کارتن خواب میتوانند با سامانه 137 تماس بگیرند تا گشتهای فوریتهای خدمات اجتماعی حامی شهر به محل اعزام شوند و برای خدماترسانی و انتقال این افراد به مددسراها و گرمخانهها اقدام کنند.