سه‌شنبه 6 آذر 1403

مرمت خانه تاریخی «شهریار»/ شعردوست: خانه نیازمند استحکام‌سازی است نه مرمت!

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
مرمت خانه تاریخی «شهریار»/ شعردوست: خانه نیازمند استحکام‌سازی است نه مرمت!

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، خانه تاریخی استاد شهریار مرمت می‌شود، این خبر چند روز پیش اعلام شد که ذیل آن آمده است: خانه تاریخی استاد شهریار با همکاری سازمان گردشگری و شهرداری منطقه هشت تبریز مرمت می‌شود.

این خانه سال 67 پس از درگذشت استاد شهریار توسط شهرداری خریداری شد. مساحت این خانه 241 متر و دوطبقه است که به سبک معماری پهلوی دوم ساخته شده است.

بر اساس این گزارش، خانه در بخش زیرزمین 3 اتاق و یک حوض و در طبقه اول 3 اتاق و یک آشپزخانه دارد که با پلاک ثبتی 22729 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

* شعردوست: خانه استاد شهریار نیازمند استحکام بخشی است نه مرمت

درباره مرمت این خانه با «علی اصغر شعردوست» رئیس هیات امنای خانه موزه استاد شهریار درباره ورود شهرداری به مرمت خانه استاد شهریار گفت‌وگو کردیم که وی گفت: این ملک برای شهرداری است برای همین است که آنها وارد عمل شده‌اند، ولی باید کارشناسان سازمان میراث فرهنگی وارد میدان شوند.

وی ادامه داد: این خانه هم اکنون نیاز به مرمت ندارد، بلکه نیاز اکنون این خانه ارزشمند «استحکام بخشی» است، روز گذشته در همین راستا نامه‌ای به آقای اکبرنژاد رئیس کمیته فرهنگی اجتماعی شورای شهر تبریز نوشتم پیرامون کارهایی که باید انجام شود.

شعردوست اضافه کرد: طی مصوبه‌ای قرار بود خانه‌های مجاور خریداری شود اما اجرایی نشد.

وی در پایان ادامه داد: در آستانه سالگرد شهریار هستیم و به نظر می‌رسد این امور جنبه تبلیغی دارد (بیست و هفتم شهریور، سالروز درگذشت شهریار، شاعر معاصر ایرانی (1285 تا 1367)، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز ملی شعر و ادب پارسی، نامیده شده است.)

اما نامه‌ای که شعردوست از آن سخن می‌گوید به شرح زیر است:

محترم و عالیقدر جناب آقای دکتر شکور اکبرنژاد رئیس کمیته فرهنگی، اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر تبریز با سلام و آرزوی توفیق و بهروزی این روزها خبر بازدید جنابعالی و اعضاء خدوم و ارجمند کمیته از «خانه موزه استاد شهریار» و صدور دستوراتی برای شهرداری منطقه منعکس و باعث خوشحالی علاقه‌مندان تبریز و استاد شهریار شد. ضمن عرض سپاس نکاتی قابل تأمل در مورد «خانه موزه استاد شهریار» به استحضار می‌رسانم: تا به حال نحوه اداره و ساماندهی امور مربوط به خانه موزه استاد شهریار به هیأت امنایی محول شده است که اعضاء آن بدین شرح هستند: رئیس یا نماینده‌ای از سوی شورای شهر، نماینده‌ای از سوی استاندار، شهردار تبریز، رئیس کمیته فرهنگی اجتماعی شورا و معاون فرهنگی اجتماعی شهردار، مدیرکل ارشاد، رئیس سازمان میراث، فرزند ذکور استاد شهریار جناب آقای‌هادی بهجت تبریزی و اینجانب. خوشبختانه یا متاسفانه مسئولیت این مجموعه به اینجانب محول شده بود.

در دوره شورای قبل و با عنایت به استقبال شهردار وقت مصوبات جلسات برای اجرا ابلاغ و بعضا منشاء آثار مفیدی بود، هرچند بسیاری از مصوبات به دلایل متعدد از جمله تغییر مدیریت‌ها به مرحله اجرا در نیامد. برخی از اهم مصوبات عبارتند از: خرید و تملک خانه‌های پیرامون برای توسعه خانه موزه بی أنکه به اصل خانه آسیبی بخورد، چون اصل خانه باید با همان شکل و قالب حفظ شود و فضاهای پیرامون براساس مصوبه هیأت امناء به مرکز پژوهشی در مورد استاد شهریار، ایجاد کتابخانه تخصصی، برگزاری جلسات علمی در مورد شهریار و تجمیع آثار در مورد استاد شهریار از مردم تبدیل می‌شد. این بخش از مجموعه که خانه مسکونی استاد بود فقط باید استحکام بخشی می‌شد. برخی فعالیتهای فرهنگی هنری دیگر از قبیل نشر دیوان فارسی و ترکی شهریار، و اصولا پیگیری انجام اموری که از شخصیت جامع مرحوم استاد شهریار و خانه و مدفن آن عزیز به عنوان یکی از مهمترین جاذبه‌های گردشگری تبریز بهره برد «همانند مولوی برای قونیه در ترکیه و...» اما با تغییر مدیریت در شهرداری، علیرغم جلسات مکرر و تذکرات و ارسال صورتجلسات حاوی مصوبات متاسفانه انگیزه‌ای در مدیریت شهری ندیدم. حتی در حد نشر جزوه‌ای برای معرفی خانه موزه و مقبرالشعرا برای اهدا یا فروش به کسانی که علاقه‌مندانه بازدید از این محل‌ها را از اولویت‌های اهداف گردشگری در تبریز عنوان می‌کنند. همه امور موکول به گنجانیدن در لایحه بودجه شهرداری می‌شد که شوربختانه در میان ردیف‌های متنوع فرهنگی این موارد جایی ندارد. غرض از تصدیع این است که جنابعالی و شورای محترم یا نسبت به انحلال هیأت امناء خانه موزه استاد شهریار دستور فرمایند و یا جایگاه شایسته و مسئولیت‌های مترتب بر آن را بازگردانیده و به مسئولین اجرایی شهرداری برای اجرای مصوبات دستور مقتضی صادر فرمایند.

همچنین لازم است به اطلاع برسانم که بعداز تشکیل جلسه کمیته فرهنگی اجتماعی با حضور جنابعالی و ریاست محترم شورا در مورد برگزاری برنامه‌های بزرگداشت استاد شهریار و علیرغم گذشت بیش از دو ماه و نزدیک شدن 27 شهریور ماه «روز ملی بزرگداشت استاد شهریار و روز شعر و ادب فارسی» و احاله مسئولیت نظارت به اینجانب، تاکنون هیچگونه تماسی با بنده گرفته نشده است.

حضور و نظر این کمترین به عنوان طراح و به تصویب رساننده این مناسبت مهم ملی و در جایگاه کارشناسی نه چندان متبحر مهم نیست، اما امیدوارم نسبت به برنامه‌ریزی شایسته و متناسب با شرایط برای این مناسبت مهم تمهیدات لازم اندیشیده شده باشد. همانگونه که عرض کردم، استاد شهریار نه در دوران حیات طیبه خود و نه بعداز وفات آن هم با گذشت بیش از سه دهه به تجلیل و بزرگداشت نیازی ندارد، بلکه این تبریز و آذربایجان است که می‌تواند از نام و یاد استاد شهریار در توسعه همه جانبه بهره مند شود.

با احترام و تجدید عهد مودت: علی اصغر شعردوست 1399/4/29

* نوبهار: تعمیر خانه استاد شهریار با نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی انجام شود

در ادامه پیگیری‌ها با ایرج نوبهار از دوستان خانواده بهجت تبریزی و شهریار گفت‌وگویی صورت گرفت که وی توضیح داد: چنانچه لازم به تعمیر خانه استاد شهریار باشد باید با نظر کارشناسان سازمان میراث فرهنگی صورت گیرد چرا که این خانه ثبت ملی است.

انتهای پیام /

تبریز خانه استاد شهریار مرمت شهرداری سازمان میراث فرهنگی ثبت ملی
مرمت خانه تاریخی «شهریار»/ شعردوست: خانه نیازمند استحکام‌سازی است نه مرمت! 2