مسیر موفقیت پیشروی کیانوش رستمی
تهران - ایرنا - اعلام دستههای المپیکی رشته وزنهبرداری معادله حضور ورزشکاران ایران در پاریس را پیچیده کرد و مدعیان حضور در پاریس باید رقابت سختی برای این آوردگاه را در 24 ماه آینده تجربه کنند.
به گزارش ایرنا، فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری روز گذشته (جمعه) شرایط و شمار سهمیههای این رشته برای حضور در المپیک پاریس را اعلام کرد. براساس این شرایط هر کشور می تواند حداکثر سه سهمیه در بخش مردان و سه سهمیه در بخش زنان داشته باشد. البته این سهمیهها تحت تاثیر قوانین مبارزه با دوپینگ ممکن است کاهش یابد. طبق قانون جدید سهمیه به نام وزنهبردار است و مدعیان رسیدن به پاریس باید در سه تورنمنت جهانی یا آسیایی وزنه بزنند. نخستین تورنمنت گزینشی المپیک مسابقات جهانی کلمبیا است که مرداد ماه برگزار خواهد شد.
براساس اعلام IWF پولادمردان در دستههای 61، 73، 89، 102 و به اضافه 102 کیلوگرم میتوانند در پاریس حضور داشته باشند و در بخش زنان نیز رقابت در دستههای 49، 59، 71، 81 و به اضافه 81 کیلوگرم برگزار خواهد شد.
اعلام دستههای المپیکی رشته وزنهبرداری موجب شد تا داستان اعزام مدعیان این رشته از اکنون به یکی از معادلات جذاب و غیر قابل پیشبینی برای کشورمان تبدیل شود زیرا کاهش سهمیه و افزایش مدعیان حضور در کاروان المپیکی ایران موجب شده تا فدراسیون، کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش کار راحتی برای انتخاب نفرات نداشته باشند. انتخاب المپینهای وزنهبرداری به المپیک توکیو در سال 1400 به یکی از مهمترین حواشی فدراسیون تبدیل و حتی موجب قهر موقت برخی از قهرمانان شد.
برای رسیدن به عمق پیچیدگیهای این معادله لازم است نگاهی به مدعیان این رشته داشته باشیم؛
دسته 63 کیلوگرم؛ قشقایی بیرقیب در ایران
حافظ قشقایی با کسب مدال نقره مسابقات قهرمانی 2019 جهان در کشور تایلند عملا تبدیل به یک چهره شناختهشده در وزنهبرداری کشور شد. وی بعد از حدود 43 سال این مدال جهانی را در دسته 55 کیلوگرم کسب کرد. آخرین مدال دسته سبک ایران در مسابقات جهانی توسط محمد نصیری نابغهوزنهبرداری ایران کسب شده بود.
حضور قشقایی بعد از آن مدال در ورزش ایران کمرنگ شد و برخی دلیل این کار را اختلاف وی با محمدحسین برخواه سرمربی تیم ملی میدانستند. این اختلاف موجب شد تا وی هم مسابقات قهرمانی آسیا در سال 2021 و هم مسابقات قهرمانی جهان را در این سال از دست دهد. البته آغاز سال 1401 همراه با یک خبر خوش برای دارنده مدال نقره مسابقات جهانی بود و وی از سوی محمدحسین برخواه به اردوی تیم ملی وزنهبرداری فراخوانده شد.
قشقایی که هم اکنون 27 سال سن دارد همواره اعلام کرده که هدف اصلیش حضور در المپیک پاریس است و برای این کار نهایت تلاش خود را به کار خواهد گرفت. قشقایی برای رسیدن به مدال و سکو المپیکی باید رقابت سختی با بزرگان این دسته از شرق آسیا و قزاقستان داسته باشد. در المپیک توکیو فابین لی چینی با ثبت یک رکورد افسانهای در دسته 61 کیلوگرم عملا خود را بیرقیب اعلام کرد. وی با مهار 141 کیلوگرم در یکضرب و 172 کیلوگرم تمامی رکوردهای موجود در این دسته به نام خود کرد. البته لی به احتمال زیاد بازنشسته و در پاریس حضور نخواهد داشت. نفر سوم به با مهار 131 در یکضرب و 163 در دوضرب موفق به کسب مدال برنز شد.
دسته 73 کیلوگرم؛ خالی از مدعی
رقابت سخت کشورهای شرق آسیا و رکورد ملیپوشان ایران در این دسته موجب شده تا احتمال حضور نماینده کشورمان در وزن 73 کیلوگرم کمتر از دیگر دستههای المپیکی باشد.
دسته 89 کیلوگرم؛ به کام کیانوش
انتخاب دسته 89 کیلوگرم به عنوان یکی از اوزان المپیکی انگیزه کیانوش رستمی برای کسب بهترین پارالمپین ایران بیش از پیش کرد رستمی که اکنون 30 سال سن دارد میتواند تا سال 2024 خود را در قامت یک مدعی در سطح جهان و المپیک نگه دارد. رستمی در المپیک 2012 لندن مدال نقره و در المپیک 2016 ریو موفق به کسب مدال طلای دسته 85 کیلوگرم شد. قدرتنمایی رستمی از سال 2016 و با کوچ وی به دسته 96 کیلوگرم دچار اُفت فاحشی شد اما کسب مدال طلای مجموع دسته 89 کیلوگرم در مسابقات قهرمانی 2021 آسیا در ازبکستان موجب شد تا وی امیدوار به فتح پاریس شود.
همزمانی دعوت کیانوش رستمی به اردو تیم ملی با اعلام دسته 89 کیلوگرم به عنوان دسته المپیکی مسیر خوشبختی را بار دیگر پیش روی مرد کرمانشاهی وزنهبرداری ایران قرار داد؛ مردی که با تمرینات انفرادی خود توانست ضمن کسب مدال طلا المپیک 2016 ریو در دسته 85 کیلوگرم موفق به رکورد شکنی در آن دوره از بازیها شد. او همواره به دنبال ثبت اسم خود به عنوان پرافتخارترین المپین ایران است. البته رستمی برای کسب عنوان بهترین المپین دیگر تنها نیست بلکه رقیب جدی مانند حسن یزدانی دارد که اکنون به غول شکست ناپذیر جهان کشتی تبدیل شده است. یزدانی در المپیک 2016 ریو مدال طلا و در المپیک 2020 توکیو مدال نقره را کسب کرد. هادی ساعی با 2 مدال طلا و یک برنز اکنون پرافتخارترین پارالمپین ایران به شمار میرود.
شرایط رستمی برای کسب مدال طلا در پاریس ممکن است به راحتی المپیک 2016 ریو نباشد زیرا تغییر اوزان المپیکی ممکن است شماری از مدعیان دسته 96 کیلوگرم را مجبور به مهاجرت به دسته 89 کیلوگرم کند. سهراب مرادی، فارس الباخ قطری، تیانتائو چینی و پارادایس مونتانو از جمله مدعیانی هستند که باید بین دسته 89 و 102 کیلوگرم یک دسته را انتخاب کنند. این نفرات پیش از این در دسته 96 کیلوگرم موفق به رکوردشکنی و کسب مدال طلا شدند.
نابغه در ترافیک دسته 102 کیلوگرم
یکی از پرترافیکترین دستههای المپیکی در ایران و جهان وزن 102 کیلوگرم است. در ایران مدعیانی مانند سهراب مرادی، رضا دهدار، رضابیرالوند، رسول معتمدی و علی هاشمی مدعی رسیدن به پیراهن تیم ملی برای حضور در آوردگاه پاریس هستند. در سطح جهان نیز مدعیان دسته 96 کیلوگرم و 109 کیلوگرم ممکن است با کوچ به دسته 102 کیلوگرم عملا این دسته را به یکی از مهیج ترین رقابتهای المپیک تبدیل کنند.
در سطح جهان احتمال حضور اکبر ژوایف، روسلان نورالدینف، سیمون مارتروسیان، فارس الباخ، تیان تائو و پارادایس مونتانو در دسته 102 کیلوگرم وجود دارد. ورزشکارانی که در چند سال گذشته افتخارات زیادی را کسب کردند و برخی از آنان در دستههای 96، 102 و 109 کیلوگرم رکورددار جهان و المپیک به شمار خواهند رفت.
مرادی برای رسیدن به المپیک پاریس چند مدعی و رقیب مهم را پیشرو دارد. وی ابتدا بر مصدومیت کتف که مهمترین رقیب وی به شمار میرود غلبه کند و در ادامه جدال سختی با رسول معتمدی پدیده وزنهبرداری ایران و رضا دهدار داشته باشد. گذر از این چند حریف نامدار مرادی را در رقابت با رقیبان قدیمی و جدید قرار خواهد داد. مرادی اگر بتواند از آزمون سخت رقابت با بزرگان موفق خارج شود میتواند پاریس را به مانند ریو به راحتی فتح کند.
داودی؛ جوان اول وزنهبرداری ایران
علی داودی ملیپوش فوق سنگین وزنهبرداری ایران یکی از مدعیانی به شمار خواهد رفت که دغدغهای در وزن خود برای حضور در پاریس ندارد وی نفر نخست فوق سنگین کشور به شمار میرود و تنها دغدغه او اعزام ورزشکاران بر پایه کسب مدال طلا است. اگر فدراسیون و کمیته ملی المپیک ملاک اعزام را کسب مدال طلا در پاریس قرار دهند آن زمان داودی رقابت سختی با مرادی، رستمی و قشقایی خواهد داشت زیرا در دسته فوق سنگین غول گرجستانی احتمال کسب مدال را از تمام رقیبان سلب کرده است.
داودی جوان که با کسب مدال نقره المپیک به پدیده وزنهبرداری جهان تبدیل شد مانند سایر مدعیان باید منتظر شمار سهمیههای ایران در پاریس باشد. اگر شمار سهمیهها کامل باشد نفر نخست اعزام دارنده مدال نقره المپیک 2020 توکیو است اما اگر شمار این سهمیه ها کم و دیگر مدعیان (رستمی، قشقایی و مرادی) رکوردهایی در سطح جهانی و المپیک ثبت کنند آن زمان کار داودی برای حضور پاریس با اما و اگر مواجه خواهد شد. البته داودی یک رقیب جوان به نام علیرضا یوسفی دارد که آذرماه سال 1401 موفق به عبور از رکورد جهانی وی در بخش جوانان شد.