جمعه 9 آذر 1403

مطالعات جدید علمی درباره خواص عسل

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
مطالعات جدید علمی درباره خواص عسل

بر اساس نتیجه مطالعه‌ای تازه انجام شده که در قالب مقاله‌ای در نشریه Nutrition Reviews منتشر شده مصرف عسل خام از یک منبع گل ممکن است کنترل قند خون را بهبود بخشد و سطح کلسترول را در چارچوب یک رژیم غذایی سالم کاهش دهد.

فرارو - "توصیف خان" پژوهشگر علوم تغذیه در دانشکده پزشکی تمرتی دانشگاه تورنتو در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفته است: "این نتایج شگفت آور است، زیرا عسل حدود 80 درصد قند دارد. ما نمی‌گوییم که اگر در حال حاضر از شکر اجتناب می‌کنید باید شروع به خوردن عسل کنید. با این وجود، اگر از شکر، شربت یا شیرین کننده دیگری استفاده می‌کنید تغییر آن قند‌ها با عسل ممکن است خطرات متابولیک قلبی را کاهش دهد".

به گزارش فرارو به نقل از فاکس نیوز، نویسندگان این مقاله افزوده اند: "عسل ترکیب پیچیده‌ای از قند‌ها (معمول و کمیاب)، اسید‌های آلی، آنزیم‌ها، پروتئین‌ها، اسید‌های آمینه، مواد معدنی، ویتامین‌ها و مواد فعال زیستی است که توسط زنبور‌های عسل از شهد گل‌ها ساخته می‌شوند". عسل و شکر هر دو کربوهیدرات هستند. این بدان معناست که هر دو ماده از گلوکز و فروکتوز ساخته شده‌اند، اما هر کدام دارای پروفایل‌های مغذی، بافت و طعم متفاوتی هستند.

عسل از برخی جنبه‌های تغذیه‌ای سالم‌تر معرفی می‌شود. با این وجود، شکر ممکن است بر اساس طعم و مقرون به صرفه بودن ترجیح داده شود. شیرین کننده‌ها به طور کلی اغلب ناسالم در نظر گرفته می‌شوند، اما مصرف مقادیر کم نباید باعث ایجاد عوارض در بین اکثر افراد شود. بنابراین، نباید از آن ترسید. با این وجود، هنگامی که افراد بیش از حد از این مواد مصرف می‌کنند ممکن است تغییرات قابل توجهی در قند خون، احساس ناراحتی گوارشی یا افزایش خطر پوسیدگی دندان را تجربه کنند.

برخی از افراد ممکن است واکنش آلرژیک به اجزای خاصی از عسل داشته باشند و عسل برای نوزادان با سن کمتر از 12 ماه بی خطر نیست. طبق نتایج تحقیقات پیشین مصرف زیاد قند‌های آزاد به افزایش چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی دامن می‌زند. در دستورالعمل‌های رژیم غذایی برای آمریکایی‌ها توصیه شده که بیش از 10 درصد از کل کالری روزانه از شکر تامین شود و این شامل عسل نیز می‌شود.

پژوهشگران تورنتو بررسی سیستماتیک و متا آنالیز 18 کارآزمایی بالینی را انجام دادند که بیش از 1100 شرکت کننده را شامل می‌شد. آنان قصد داشتند تاثیر عسل بر عوامل خطر قلبی و متابولیک را تعیین کنند.

"خان" می‌گوید: "در مطالعه‌، ما نتایج تمام آزمایش‌های انسانی انجام شده روی عسل را که به بیماری‌های متابولیک پرداخته بودند ترکیب کردیم". او می‌افزاید: "ما توانستیم مطالعاتی را ارزیابی کنیم که در مورد عسل‌های شبدر، گل رابینیا و انواع فرآوری آن گزارش شده بود که برای چندین پیامد متابولیک برای این انواع گل و هم چنین برای عسل خام مفید بودند. مصرف عسل با سطوح پایین‌تر قند خون ناشتا، کلسترول و تری گلیسیرید مرتبط بود".

او می‌گوید میزان کاهش گلوکز و کلسترول از نظر بالینی بسیار کم بود. او می‌افزاید: "کاهش گلوکز 0.2 میلی مول در لیتر بود که بسیار ناچیز است اگرچه بی اهمیت نیست. در مورد کلسترول هم که 0.18 میلی مول در لیتر کاهش یافت. این کاهش در مقایسه با دارو‌ها نیز مقدار چشمگیری نیست. با این وجود، نتایج نشان می‌دهند که مصرف عسل هیچ ضرری ندارد و کاهش اندک گلوکز و کلسترول پس از مصرف آن نیز می‌تواند در دراز مدت مفید باشد".

خان اشاره می‌کند که تفاوتی بین عسل فرآوری شده و خام در فواید سلامتی وجود دارد. او می‌گوید: "فرآوری متعارف عسل شامل صاف کردن و فیلتر کردن و سپس حرارت دادن برای مدت کوتاهی برای کاهش رطوبت است".

او می‌افزاید: "این موضوع امکان دستکاری آسان‌تر عسل را فراهم می‌کند، اما در واقع به عسل آسیب می‌رساند و بسیاری از ترکیبات زیست فعال آن اثر خود را از دست می‌دهند. عسل خام صاف می‌شود، اما حرارت داده نمی‌شود".

خان می‌گوید یکی از محدودیت‌های اصلی مطالعه آن بوده که نتایج به دلیل در دسترس بودن داده‌ها محدود بودند. او می‌افزاید: "بسیاری از انواع عسل وجود دارند که هیچ مطالعه انسانی بر روی آن انجام نشده است. بنابراین، ما نتوانستیم آن موارد را ارزیابی کنیم".

محدودیت دیگر این بود که در بسیاری از مطالعات انجام شده از عسل چند گلی استفاده شده بود که یک عسل مخلوط است و نمی‌توان دانست از چه منبع گلی هستند. خان می‌افزاید: "مطالعات بیش تری از منابع منحصر به فرد تک گل مورد نیاز است". خان پیشنهاد می‌کند عسل خام را از زنبورداران محلی یا مزارع زنبور عسل تهیه کنید. او می‌افزاید: "هر گونه عسل گل مانند عسل‌های گیاه شبدر و هم چنین عسل رابینیا را می‌توان خریداری کرد. عسل رابینیا معمولا با نام عسل اقاقیا به فروش می‌رسد".

این مطالعه از نقطه نظر علمی قوی است، اما پیش از آن که بتوانیم به طور گسترده‌تر ثابت کنیم که تاثیر مصرف عسل بر کنترل قند خون و سطوح چربی وجود دارد به مطالعات بیش تری نیاز داریم.

از دست ندهید

طرز تهیه خوراک عدس و اسفناج؛ یک غذای مقوی و لذیذ

ادویه‌ای که حکم داروی پنی‌سیلین دارد

تفال به حافظ 20 دی ماه 1401

طرز تهیه سالاد گرجی؛ یک سالاد جذاب و خوشمزه