معاون وزیر علوم: زیرساختهای دانشبنیان مبتنی بر فناوری در آموزش بهکار گرفته شود
تهران - ایرنا - معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بر ضرورت به کارگیری زیرساخت های دانش بنیان مبتنی بر فناوری های نوین در آموزش و افزایش کارآمدی آموزش عالی تاکید کرد.
به گزارش ایرنا از وزارت علوم، قاسم عموعابدینی روز یکشنبه در نشست معاونان آموژشی دانشگاه ها که با محوریت «بررسی از سرگیری آموزش حضوری و معرفی سیاست های تحولی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه معاونت آموزشی» به صورت حضوری و مجازی در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، گفت: نقش علم و فناوری و نخبگان در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و شاخص های تحقق آن دارای اهمیت بسیاری است.
برنامه های محوری معاونت آموزشی
وی گفت: بر اساس ماموریتهای ابلاغی وزیر علوم به معاونت آموزشی، این معاونت برای ایفای نقش محوری در جهت تحقق کامل مأموریت مهم آمایش آموزش عالی و مأموریتگرایی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی، سیاستگذاری و برنامهریزی در جهت ترویج فرهنگ کار گروهی و مسالهمحوری اهتمام جدی دارد.
عمو عابدینی افزود: موضوعاتی مانند استقرار نظام شاگردپروری به عنوان کار ویژه تربیتی و علمی اعضای هیئت علمی، برنامهریزی و اقدام موثر در جهت ارتقاء سلامت نظام آموزشی، برنامهریزی و تلاش هدفمند برای توانمندسازی و روزآمدسازی اعضای هیئت علمی با تاکید بر اعضای هیأت علمی جدیدالاستخدام و طراحی نظام سنجش و انگیزش در دستور کار این معاونت است.
معاون آموزشی وزیر علوم، برنامهریزی دانشمحور در راستای حفظ و ارتقاء «کیفیت آموزش» و استقرار نظام «رقابت» سالم و مؤثر و «رتبهبندی» دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و بهرهگیری حداکثری از همه ظرفیت های علمی کشور به منظور مطالعه دقیق و عمیق آموزش عالی کشور را از راهبردهای این معاونت اعلام کرد.
وی بر اهتمام جدی این معاونت به بازنگری برنامههای درسی به معنای روزآمدی و کارآمدی پاسخگویی به نیاز جامعه، توانمندسازی دانشجویان و افزایش اشتغالپذیری رشتههای تحصیلی دانشگاهی وتقویت کار تیمی و گروهی تاکید کرد.
به گفته عموعابدینی، از دیگر ماموریتهای محوله به این معاونت میتوان به تعامل مستمر و هدفمند دو معاونت آموزش و پژوهش در ستاد وزارت و دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اشاره کرد.
وی گفت: آموزش کیفی هم پشتوانه پژوهش کیفی است و هم محصول و برونداد آن محسوب می شود.
معاون آموزشی وزارت علوم خاطرنشان کرد: برای تحقق و عملیاتی کردن این ماموریتها، راهبردهای کلانی از جمله تحول در مسیر آموزش دانشگاه ها در راستای تحقق دانشگاه های آینده بر پایه حکمت و تمدن اسلامی ایرانی در گام دوم انقلاب اسلامی، پیاده سازی کامل آمایش آموزش عالی با رویکرد افزایش کیفیت کارایی و اثربخشی و عدالت آموزشی پیش بنی شده است.
وی افزود: برای تحقق ماموریت گرایی در دانشگاه ها با رویکرد تقاضا محوری و آیندهنگری در راستای حل نیازها و مسائل جامعه، تحقق آموزش چند ساحتی با تاکید بر تحول در نقش مربی گری اعضای هیات علمی برنامه ریزی شده است.
عموعابدینی بر ضرورت تحول در نظام جذب و بکارگیری دانشجویان تحصیلات تکمیلی با رویکرد تقاضا محوری و حل مسائل از طریق علم و دانش و تحول در رویکرد های مهارتی و اشتغال آفرین در نظام آموزشی دانشگاه ها تاکید کرد.
به گفته وی، از دیگر راهبردهای کلان می توان به کارگیری زیرساخت های دانش بنیان مبتنی بر فناوری های نوین آموزشی، پیشتازی و رویکرد فعالانه آموزشی در مواجهه با حوزه های علمی و فناورانه جدید سرآمد و تمدن سازاست.
معاون آموزشی وزارت علوم اظهار داشت: تحول در بهره مندی از ظرفیت های نخبگان، تحول در حوزه برنامه ریزی آموزشی با تمرکز بر علوم انسانی، اسلامی و علوم پایه، توسعه هوشمند دیپلماسی علمی و بین المللی سازی آموزش عالی در حوزه آموزش یک ضرورت است.
تشکیل کارگروه هماهنگی تحول آموزشی علوم انسانی اجتماعی
وی تحول علوم انسانی اجتماعی و اسلامی را مهم توصیف کرد و افزود: در این راستا کارگروه هماهنگی تحول آموزشی علوم انسانی اجتماعی و اسلامی برای هماهنگی در تصمیم سازی در وزارت علوم، تدوین آیین نامه پیوست آموزش علوم انسانی و اجتماعی در حوزه فناوریهای نوین و اصلاح سرفصل های آموزشی با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه علوم انسانی ایجاد شده است.
عمو عابدینی با اشاره به تدوین آیین نامه تحقق مرجعیت زبان فارسی در حوزه آموزش و اجرای آن گفت: کمیته تعلیم و تربیت در برنامه های درسی و برنامه توانمندسازی مدرسان و اعضای هیئت علمی در حوزه علوم انسانی در رشته های مختلف تشکیل شده است.
آموزش عالی در هر شرایطی ادامه یافت
در ادامه این نشست محمدرضا آهنچیان، مدیرکل دفتر برنامه ریزی آموزش عالی در ادامه اظهار داشت: در کنار اهتمام جدی وزارت علوم و دانشگاه های کشور به حفظ و استمرار روند آموزش در شرایط دشوار مقابله با کرونا، آموزش در نظام آموزش عالی نه تنها حوزه عمل واقع شد که نه فقط از حجم فعالیتهای آن کاسته نشد بلکه شیوه آن تغییر کرد و میزان آن افزایش یافت.
وی افزود: آموزش در دوران همه گیری کرونا از اسفندماه 1398 تا کنون به شدت تحت تأثیر قرار گرفت.
آهنچیان گفت: مهمترین محور کوشش وزارت علوم و دانشگاه ها در این دوران زنده نگهداشتن جریان آموزش با هدف حفظ روند ورود دانشجویان جدید به نظام آموزش عالی و خروج به موقع آنها بوده است.
وی اظهار داشت: بر اساس آخرین اطلاعات و تحلیل ها، دانشگاه های دولتی مطابق با ابلاغیه های ستاد از سرگیری آموزش حضوری وزارت علوم، دانشجویان خود را از 14 فروردین به بعد تا نزدیک به 100 درصد پوشش حضوری دادهاند.
به گفته آهنچیان، از سرگیری آموزش حضوری در این بازه زمانی پیش درآمد و تمرینی بر اهتمام جدی تر دانشگاه ها برای برنامه ریزی آموزش حضوری همه دانشجویان در سال تحصیلی 1402-1401 است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: آموزش در نظام آموزش عالی در دوران دشوار همه گیری کرونا با نشان دادن انعطاف مناسب با وضعیت جریان آموزش نیروی انسانی مورد نیاز کشور را حفظ و در برابر فشار هایی که در آغاز همه گیری برای تعطیلی مطلق دانشگاه ها وارد میشد ایستادگی کرد.