منظومهای نوین از علوم اسلامی انسانی آیندهساز طراحی میشود

سرپرست پژوهشکده فقه و علوم انسانی امام رضا (ع) گفت: گامهای بلند در طراحی منظومهای نوین از علوم اسلامی انسانی آیندهساز در نظر داریم.
حجتالاسلام والمسلمین احمد شفیعینیا، سرپرست پژوهشکده فقه و علوم انسانی امام رضا (ع)، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، از حرکت مستمر و منسجم این پژوهشکده در جهت تحقق فقه نظامساز و گسترش مرزهای دانش فقهی خبر داد.
او با اشاره به هدایتهای راهبردی آیتالله علیاکبر رشاد اظهار داشت: پژوهشکده ما طی یک سال گذشته گامهای مهم و روشمندی برداشته است که هدف آن تحقق فقه نظامساز و توسعه دانش فقهی متناسب با نیازهای تمدن نوین اسلامی است.
شفیعینیا تأکید کرد: این حرکت علمی در امتداد منظومه فکری و راهبردهای تمدنی مقام معظم رهبری و پاسخ به درخواست معظمله برای تولید علوم انسانی اسلامی مبتنی بر اجتهاد عمیق، کارآمد و نظاممند است. به همین دلیل پژوهشکده با پیوند عقل اجتهادی و نتایج علوم انسانی تلاش میکند نقش تمدنی مؤثر در جامعه اسلامی ایفا کند.
او در تشریح فعالیتهای پژوهشکده، از تدوین سه طرح مهم در حوزه فقه خانواده خبر داد که با عنوانهای «مسئولیت امت در قبال تشکیل و حمایت از خانواده»، «اصول، مفاهیم و ارزشهای اخلاقی خانواده» و «روابط بین زن و شوهر» در مرحله تألیف توسط متخصصان قرار دارند. این طرحها با تکیه بر مبانی دینی و یافتههای نوین علوم انسانی، در راستای تبیین بنیانهای فقه خانواده تمدنی تنظیم شدهاند.
سرپرست پژوهشکده فقه و علوم انسانی امام رضا (ع) تصریح کرد: در حوزه فقه فرهنگ، بررسی و تکمیل طرح پژوهشی «آیات احکام در فقه فرهنگ» انجام میشود که هدف آن بازخوانی جامع نقش آیات فقهی در مهندسی نظام فرهنگی اسلام است. همچنین، پژوهشکده در حوزه فقه تربیت در حال تصویب درسنامهای برای «فقه تربیت سیاسی و اجتماعی» است که چارچوب تربیتی اسلام را با تمرکز بر ابعاد سیاسی و اجتماعی بازآرایی میکند.
موضوعات نشست تخصصی قاریان و حافظان ممتاز قرآن اعلام شداو در ادامه به طرحی نوین در ارتباط با فقه زیستفناوری اشاره کرد و گفت: طرح «نظام مسائل فلسفی زیستفناوری و مهندسی ژنتیک» در مرحله بررسی نهایی قرار دارد که گامی مهم در تلفیق فقه با علوم نوپدید است.
سرپرست پژوهشکده به تصویب طرح راهبردی «بسترسازی برای تحقیقات کاربردی فقه نظامساز» در گروه فلسفه فقه و بنیاد علم ایران اشاره کرد و گفت: طرحهایی مانند «فلسفه علوم انسانی اسلامی» برای تبیین بنیانهای فلسفی علوم انسانی اسلامی و «مقدمهای بر علم اصول فرهنگی» که پیوندی نوین میان اصول فقه و نظامسازی فرهنگی ایجاد میکند، در حال پیشرفت هستند.
شفیعی نیا همچنین از تصویب طرح کاربردی «فقه وقف» با رویکرد گرهگشایی از مسائل نظام اسلامی خبر داد و اعلام کرد: طرح درسی «فقه و اصول با گرایش فقه استاندارد» مراحل پایانی تصویب را طی میکند. در حوزه سیاست و حکومت، طرح درسی رشته فقه سیاست و حکومت در مرحله بررسی نهایی قرار دارد و در حوزه اقتصاد نیز پژوهشکده در حال تصویب طرح پژوهشی «مالیه تعلیم و تربیت بر اساس مبانی اسلامی و فقه نظامساز» است.
شفیعینیا با اشاره به چشمانداز پژوهشکده توضیح داد: تحت هدایت علمی آیتالله رشاد مسیر تأسیس و تقویت بنیانهای علوم انسانی فقهپایه و نظاممند را با رویکرد حلمسئله، نیازمحور و تمدنی ادامه میدهیم. این روند علمی در راستای آرمانهای تمدنسازی اسلامی، چشمانداز طراحی منظومهای از علوم اسلامی انسانی در تراز گفتمان انقلاب اسلامی را دنبال میکند که بتواند پاسخگوی نیازهای فکری، اجتماعی و اجرایی جامعه اسلامی در دهههای آینده باشد.
او در پایان تأکید کرد: حرکت پژوهشکده بر پایه اجتهاد روشمند و پاسخگو به مسائل واقعی نظام اسلامی خواهد بود و استمرار آن نیازمند همافزایی حوزه، دانشگاه و نهادهای حاکمیتی است.