چهارشنبه 7 آذر 1403

موسسات فرهنگی و هنری بیشترین سهم را در ارتقا سطح فرهنگ عمومی جامعه دارند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
موسسات فرهنگی و هنری بیشترین سهم را در ارتقا سطح فرهنگ عمومی جامعه دارند

شهرکرد - ایرنا - موسسات فرهنگی و هنری در راستای سیاست‌های کلان دولت و بر اساس اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری بخش‌هایی از وظایف نهادهای دولتی به بخش خصوصی در کشور به وجود آمدند.

این موسسات که زیر مجموعه‌ای از وزارت ارشاد اسلامی هستند در بخش‌های فرهنگی و هنری مربوطه به حوزه‌های این وزارت فعالیت دارند.

در استان چهارمحال و بختیاری تاکنون مجوز 36 موسسه فرهنگی و هنری صادر شده است که این موسسات می‌توانند یکی از بهترین شاخصه‌های توسعه و رشد فرهنگ و هنر در سطح استان باشند.

در همین راستا خبرنگار ایرنا گفت وگوی با ابراهیم شریفی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری داشته است.

ایرنا: موسسه‌های فرهنگی بیشتر به چه فعالیت‌های به صورت خاص می‌پردازند؟

شریفی: موسسات فرهنگی و هنری به عنوان بازوهای خصوصی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای اهداف فرهنگی سطح کشور به فعالیت می‌پردازند و از برگزاری کلاس‌های آموزشی گرفته تا سمینار و همایش به شیوه مختلف در فعالیت‌های فرهنگی و هنری وارد می‌شوند.

در واقع وزارت فرهنگی بخشی از فعالیت‌های خود از جمله انجام فعالیت‌های هنری و فرهنگی را به متولیان خود یعنی موسسات و آموزشگاه‌های فرهنگی هنری واگذار کرده است.

این موسسات به 2نوع موسسه تک منظوره و چند منظوره تقسیم می‌شوند که تک منظوره‌ها تنها در حیطه یک موضوع می‌توانند فعالیت داشته باشند، ولی موسسات چند منظوره‌به صورت مشخص در همه امور فرهنگی و هنری که در اساسنامه خود قید کرده‌اند می‌توانند حوزه فعالیت گسترده‌تری داشته باشند.

این موسسات چند منظوره حقوقی، فرهنگی و هنری می‌تواند به برگزاری همایش‌ها، جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها و هر گونه فعالیت‌های مربوط به رویدادهای فرهنگی و هنری اقدام کنند.

ایرنا: موسسه‌های فرهنگی چه مقدار می‌تواند در برنامه‌ریزی فرهنگی و تنوع آنها فعالیت داشته باشند؟

شریفی: از آنجا که سرمایه فرهنگی یکی از شاخص‌های اصلی در روابط اجتماعی هر جامعه به حساب می‌آید، پس ما باید در بالا بردن سرمایه فرهنگی استان و جامعه موفق عمل کنیم، بر همین اساس موسسات فرهنگی و هنری فعال می‌توانند در این راستا کمک شایانی به دولت بکنند.

درست است که سرمایه فرهنگی ناشی از سه منشاء خانوادگی، آموزش رسمی و ارتقا سطح دانش نسبت به فرهنگ و همچنین فرهنگ شغلی هر فرد است، ما می‌توانیم با گسترش آموزش‌های لازم و مهارت‌آموزی در کسب سرمایه‌های فرهنگی و موفقیت افراد جامعه قدم برداریم.

یکی از نهادهای مربوطه که می‌توانند در این امر به کمک بیایند همین موسسات فرهنگی و هنری هستند، موسسات می‌توانند خلاهای پیش‌روی سرمایه‌های فرهنگی در استان را به حداقل برسانند.

همچنین اگر موسسات ما به ارزش‌های محلی استان توجه ویژه داشته باشند و در برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی خود این مهم را در نظر بگیرند بدون شک این سرمایه فرهنگی جامعه ما که برگرفته از ارزش‌های محلی آنها است تا حدود زیادی حفظ خواهد شد.

توصیه ما به موسسات فرهنگی و هنری سطح استان این است که با توجه به تفاوت‌های فرهنگی که از نظر قومی و نژادی و بافت فکری در استان ما وجود دارد این موسسات با شناسایی نیازمندی‌های فرهنگی مختص جامعه با شیوه‌های خلاقانه به چالش‌ها و دغدغه‌های فرهنگی شهرستان‌های استان بپردازند و همراه و همگام با نهادهای دولتی در این راستا گام مثبت بردارند.

ایرنا: فعالیت های فرهنگی این موسسه ها چقدر می تواند در ارتقای فرهنگی جامعه موثر باشد؟

اگر موسسات برای خود برنامه‌های دراز مدت و کوتاه مدت مشخص شده‌ای داشته باشند با کمک نهادهای دولتی و خصوصی می‌توانند به بهترین شکل ممکن دولت را در این امر یاری کنند.

ظرفیتی که در بخشی از موسسات فرهنگی و هنری فعال استان وجود دارد به ما این امید را می‌دهد که اگر مدیران دولتی به بخش‌های خصوصی، بخصوص بخش فرهنگ و هنر اعتماد کنند به طور اطمینان از بخش دولتی به مراتب بهتر عمل خواهند کرد و بیشترین سهم را در ارتقاء فرهنگ عمومی جامعه خواهند داشت.

از آنجا که موسسات به راحتی می‌توانند از جلب حمایت‌های مالی نهادها و موسسات دولتی و خصوصی استفاده کنند، می‌توانند هم از نظر کیفی و هم کمی تاثیر بسیار زیادی بر مخاطبان داشته باشند.

نهادهای دولتی بخصوص اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به خاطر محدودیت‌ها و نبود اعتبارات، شاید در طول سال تنها یک یا 2 جشنواره برگزار کند اما بخش خصوصی از آنجا که محدودیت مالی ندارد و می‌تواند از حمایت حامیان مالی استفاده کند، حوزه گستره خود را افزایش و حتی فراتر از استان در حد منطقه و ملی ارتقا دهد و برهمین اساس این موسسات تاثیر بسیار مثبتی را در جامعه امروزی بخصوص قشر جوان دارند.

اگر موسسات بتوانند بازتاب فعالیت‌های هنری و فرهنگی خود را به صورت مستمر از مخاطب خود دریافت کنند بقطع تاثیرگذاری آن هم در میان جامعه بیشتر خواهد بود و کمیت را در مدت زمان مختصر به کیفیت تبدیل خواهند کرد، فعالیت‌های فرهنگی و هنری خود را در راستا ذائقه و سلیقه مخاطب برنامه می‌کند.

ایرنا: چه راهکاری برای نظارت دقیق بر فعالیت های فرهنگی وجود دارد؟

شریفی: به منظور ساماندهی و نظارت مستمر بر فعالیت‌های فرهنگی و هنری، تمامی موسسات فرهنگی مستقر در استان ملزم به تعامل و هماهنگی با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هستند و این موسسات توسط ارزیابان کمیته ارزیابی اداره کل مورد بازدید و نظارت قرار می‌گیرند که در واقع این ارزیابان همراه و همگام این موسسات هستند تا در مسیر درست و اصلی خودشان فعالیت کنند.

اما اگر در این موسسات کمیته ارزیابی با تخلف و فعالیت غیرمجاز مواجه شود، بدون شک برخورد قانونی خواهد شد و طی وظایف و مسئولیت‌های این اداره کل می‌توانند از ادامه فعالیت این موسسات ممانعت کنند.

موسسات فرهنگی و هنری با التزام به رعایت مقررات موضوعه کشوری و ضوابط حاکم بر تأسیس مراکز فرهنگی و بر طبق مشخصات و شرایط پیش‌بینی شده در اساسنامه چهارچوب فعالیتهای خود را مشخص می‌کنند و باید در راستای انجام موضوعات مصوب سازمان فعالیت کنند.

ایرنا: برای فعال کردن و دغدغه مند کردن و ارتقای سطح آگاهی موسسه های فرهنگی اداره ارشاد چکار می تواند انجام بدهند؟

موسساتی که به عنوان بخش خصوصی می‌خواهند فعالیت فرهنگی انجام دهند بی شک دغدغه این بخش را در سطح جامعه احساس کردند، این موسسات در اساسنامه خود اهدافی را برای خود و اداره کل ارشاد اسلامی مشخص می‌کنند و در راستای همین اهداف قدم بر می‌دارند.

اما در واقع آنچه از عهده اداره کل ارشاد اسلامی برای نیل به اهداف این موسسات بر می‌آید، اول تامل بسیار خوب کارشناسان و ارزیابان با موسسات است و همچنین این اداره کل می‌تواند در ارتباط دادن موسسات استانی با ادارت سایر استان‌ها و وزارت ارشاد اسلامی و همچنین با موسسات فرهنگی فعال در استان‌های مختلف قدم بردارد، تا از این طریق موسسات ما از این ارتباطات حداکثر استفاده را ببرند.

در واقع می‌توان گفت اداره کل ارشاد اسلامی به عنوان یک ناظر، نقش یاریگری و حمایتگری را هم برای این موسسات ایفا می‌کند.

به طور کلی می‌توان گفت که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نقش معرفی و نشان دادن ظرفیتهای این موسسات به بخش خصوصی و دولتی را بر عهده دارد.

ایرنا: برخی از فعالیت‌های این موسسانه فقط کسب درآمد اقتصادی است، چطور می توان نظارت و هدایتگری بر روی آنها داشت، که در کنار فعالیت‌های مناسب فرهنگی کسب درآمد داشته باشند؟

شریفی: از نظر قانونی تاسیس این موسسات به نوعی ایجاد شغل است پس نباید انتظار داشت که این موسسات از این طریق به دنبال کسب درآمد نباشند اما کمیته ارزیابی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اگر به این نتیجه برسند که موسسات و آموزشگاه‌های ما در راستا و چارچوب وظیفه خود پیش نروند با آنها برخورد خواهند کرد.

موسسات باید در کنار اینکه به فکر بخش اقتصادی کار خود هستند، نباید اصلی‌ترین وظیفه خود بعنی فعالیت در چارچوب وظایف مشخص شده خود در حیطه فرهنگ و هنر را فراموش کنند.

*س_برچسب‌ها_س*