موفقیت نانوسامانه ایرانی برای مدیریت آب توازن کشتیها
تهران - ایرنا - متخصصان ایرانی یک شرکت فناور نانو سامانهای برای مدیریت توازن آب کشتیها ارایه کردند که میتواند از ورود آلودگیهای همراه آب توازن به داخل محیطهای دریایی جلوگیری کند.
به گزارش گروه علم وآموزش ایرنا، سید عمید حسینی مدیرعامل شرکت رهآوران آینده دریا درمورد این دستاورد گفت: فناوری مدیریت آب توازن کشتیها از محصولات دانش بنیان این شرکت است، کشتیها بهمنظور جابهجایی کالاهایی نظیر نفت، مواد معدنی و کانتینرها نیازمند بهرهگیری از سیستمهای متعددی جهت حفظ ثبات کشتی و قابلیت مانور آن در طول سفر هستند و یکی از این سیستمها، آب توازن بود که بر اساس آن کشتیها در هر دو حالت بدون حمل بار و تخلیه بخشی از بار در بندر، آب توازن را بهمنظور عملکرد مؤثر و بیخطر کشتی تنظیم میکنند.
وی آب توازن را آبی عنوان کرد که به منظور کنترل فشارهای وارد شده بر یک کشتی و ثبات آن برداشت میشود و ادامه داد: آب توازن حاوی گونههای زیستی و ارگانیزمهای متنوعی از باکتریها، ویروسها، گیاهان و موجودات ساحلی هستند که عموما توسط کشتیها طی مسافتهای طولانی حمل میشوند و سپس به هنگام تخلیه، گونههای زیستی متخاصم را به اکوسیستم جدید وارد میکند. این آب میتواند منجر به آلودگی آبها شود.
مدیر عامل این شرکت ادامه داد: از این رو کنوانسیونهای مربوط به ایمنی دریانوردی و حفاظت از محیط زیست الزاماتی را برای استفاده از آب تصفیهشده به منظور حفظ توازن کشتیها مطرح کرده و دولتها را موظف کرده از سال 2024 از آب تصفیه شده برای این کار استفاده کنند و بر این اساس از سال 2024 تمامی شناورهای مشمول ملزم به رعایت این پروتکل خواهند بود.
به گفته حسینی این کنوانسیون بسیار سختگیرانه عمل خواهد کرد، به طوری که اگر کشتیها از الزامات مربوطه تخطی کنند، احتمال توقیف آنها وجود خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بر این اساس ما به این حوزه ورود کردیم و یادآور شد: ما فناوری پتنت شدهای داشتیم که در حوزه نفت و گاز از آن استفاده می کردیم، پس از بررسیهای اولیه دریافتیم که این فناوری قابل استفاده در حوزه دریایی نیز هست. حوزه دریایی از منظر ورود شرکتهای دانشبنیان عقبتر از حوزه نفت و گاز است و بیشتر شرکتهای حوزه دریایی به صورت بهرهبردار عمل میکنند. از این رو فناوری پتنت شدهای که داشتیم را برای حل مسئله تصفیه آب توازن کشتیها به کار گرفتیم و نتایج جالب توجهای نیز به دست آوردیم.
به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این فناور اظهارداشت: برای تجاریسازی این فناوری نیاز به مجوز سازمان بینالمللی دریانوردی داشتیم که این مجوز دو گام داشت. گام اول که پایه اصلی (Basic) بود را سال گذشته طی کردیم و مجوز مرحله اول را گرفتیم. برای گام دوم که نهایی است نیز اقدام کردهایم و داوریها انجام شده که امیدوارم تا دو ماه دیگر نتایج آن مشخص شود.
حسینی به عرضه محصولات این شرکت در سیزدهمین نمایشگاه نانو اشاره کرد و گفت: این دومین دورهای است که در نمایشگاه فناورینانو که مهرماه برگزار می شود، شرکت می کنیم، در دوره پیشین یک شرکت نوپا بودیم، اما در حال حاضر شرکت ما به بلوغ رسیده و نانوسامانه مدیریت آب توازن کشتیها را برای عرضه به بازار توسعه دادهایم.