سه‌شنبه 15 آبان 1403

مکمل روغن ماهی چه اثراتی بر بدن دارد؟/ فواید و مضرات روغن ماهی چیست؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
مکمل روغن ماهی چه اثراتی بر بدن دارد؟/ فواید و مضرات روغن ماهی چیست؟

روغن ماهی همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کمک به کاهش سطح تری گلیسیرید در خون استفاده می‌شود. روغن ماهی همچنین ممکن است برای اهدافی که در این راهنمای دارویی ذکر نشده استفاده شود.

کپسول‌های روغن ماهی حاوی اسید‌های چرب غیراشباع امگا 3 هستند. اسید‌های چرب اشباع نشده امگا 3 در روغن‌های انواع خاصی از ماهی، سبزیجات و سایر منابع گیاهی یافت می‌شوند.

این اسید‌های چرب توسط بدن ساخته نمی‌شوند و باید در رژیم غذایی مصرف شوند. اسید‌های چرب غیراشباع امگا 3 با کاهش تولید تری گلیسیرید در بدن عمل می‌کنند. سطوح بالای تری گلیسیرید می‌تواند منجر به بیماری عروق کرونر، بیماری قلبی و سکته شود. روغن ماهی همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کمک به کاهش سطح تری گلیسیرید در خون استفاده می‌شود. روغن ماهی همچنین ممکن است برای اهدافی که در این راهنمای دارویی ذکر نشده استفاده شود.

هشدار‌ها

روغن ماهی را دقیقاً طبق دستورالعمل روی برچسب یا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. آن را در مقادیر بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نکنید.

کپسول روغن ماهی را به طور کامل قورت دهید. کپسول را سوراخ یا باز نکنید.

روغن ماهی تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل است که شامل رژیم غذایی، ورزش و کنترل وزن نیز می‌شود. رژیم غذایی، دارو‌ها و برنامه‌های ورزشی خود را بسیار دقیق دنبال کنید.

ممکن است دارو‌های دیگری نیز وجود داشته باشند که می‌توانند با روغن ماهی تداخل داشته باشند. به دکتر خود در مورد دارو‌هایی که مصرف می‌کنید بگویید. این شامل دارو‌های تجویزی، بدون نسخه، ویتامین و محصولات گیاهی است. بدون اطلاع پزشک خود داروی جدیدی را شروع نکنید.

اگر فکر می‌کنید داروی زیادی مصرف کرده اید یا اگر هر یک از این علائم واکنش آلرژیک نظیر کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را دارید، استفاده از روغن ماهی را متوقف کنید و از کمک پزشکی اورژانسی استفاده کنید.

عوارض جانبی کمتر جدی احتمال بیشتری دارد و ممکن است اصلاً نداشته باشید. در مورد هر گونه عارضه جانبی که غیرعادی به نظر می‌رسد یا به خصوص آزاردهنده است، با پزشک خود صحبت کنید.

قبل از مصرف این دارو

اگر به ماهی یا سویا حساسیت دارید از روغن ماهی استفاده نکنید. در صورت داشتن موارد زیر از پزشک یا داروساز در مورد استفاده از این دارو بپرسید:

  • دیابت
  • بیماری کبد
  • اختلال پانکراس
  • تیروئید کم کار
  • اگر بیش از 2 نوشیدنی الکلی در روز می‌نوشید.

مشخص نیست که آیا روغن ماهی به جنین آسیب می‌رساند یا خیر. در صورت استفاده از روغن ماهی، اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید. مشخص نیست که آیا اسید‌های چرب غیراشباع امگا 3 به شیر مادر منتقل می‌شود یا این که می‌تواند به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. اگر به نوزاد خود شیر می‌دهید بدون اطلاع پزشک از روغن ماهی استفاده نکنید. این دارو را به افراد زیر 18 سال ندهید.

چگونه باید روغن ماهی مصرف کنیم؟

روغن ماهی را دقیقاً طبق دستورالعمل روی برچسب یا طبق تجویز پزشک استفاده کنید. در مقادیر بزرگتر یا کمتر یا بیشتر از مقدار توصیه شده استفاده نکنید.

کپسول روغن ماهی را به طور کامل قورت دهید. کپسول را سوراخ یا باز نکنید. روغن ماهی اگر آن را با غذا مصرف کنید بهترین کار را دارد.

برای اطمینان از اینکه این دارو به وضعیت شما کمک می‌کند، ممکن است لازم باشد خون شما اغلب آزمایش شود. به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.

روغن ماهی تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل است که شامل رژیم غذایی، ورزش و کنترل وزن نیز می‌شود. رژیم غذایی، دارو‌ها و برنامه‌های ورزشی خود را بسیار دقیق دنبال کنید.

روغن ماهی را در دمای اتاق به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید. یخ نزنید.

اگر یک نوبت را فراموش کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟

دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً زمان نوبت بعدی برنامه ریزی شده فرا رسیده است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. برای جبران دوز فراموش شده داروی اضافی مصرف نکنید.

اگر بیش از حد مصرف کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟

به دنبال مراقبت‌های پزشکی اورژانسی باشید یا با 115 تماس بگیرید.

از چه چیزی باید اجتناب کنیم؟

از خوردن غذا‌های پرچرب یا با کلسترول بالا خودداری کنید. اگر رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک را رعایت نکنید، روغن ماهی در کاهش تری گلیسیرید شما موثر نخواهد بود. از نوشیدن الکل خودداری کنید. این می‌تواند تری گلیسیرید را افزایش دهد و ممکن است وضعیت شما را بدتر کند.

عوارض جانبی روغن ماهی

اگر هر یک از این علائم واکنش آلرژیک به روغن ماهی نظیر کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را دارید، کمک فوری پزشکی دریافت کنید. در صورت داشتن هر یک از این عوارض جانبی جدی، مصرف روغن ماهی نظیر موارد زیر، مصرف روغن ماهی را متوقف کنید و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تب، لرز، بدن درد، علائم آنفولانزا
  • درد قفسه سینه
  • ضربان قلب ناهموار

عوارض جانبی کمتر جدی روغن ماهی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کمر درد
  • طعم غیرمعمول یا ناخوشایند در دهان شما
  • ناراحتی معده، آروغ زدن
  • بثورات پوستی خفیف

این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد.

چه دارو‌های دیگری بر روی روغن ماهی تأثیر می‌گذارد؟

در مورد سایر دارو‌هایی که استفاده می‌کنید به پزشک خود بگویید، به خصوص:

استروژن (قرص‌های ضد بارداری یا جایگزینی هورمون)؛ رقیق کننده خون: مانند وارفارین (Coumadin، Jantoven)؛ بتا بلوکر: مانند آتنولول (Tenormin، Tenoretic)، کارودیلول (Coreg)، labetalol (Normodyne، Trandate)، متوپرولول (Dutoprol، Lopressor، Toprol)، نادولول (Corgard)، پروپرانولول (Inderal، InnoPran)، سوتالول (Betapace) دیورتیک (قرص آب): مانند کلروتیازید (دیوریل)، هیدروکلروتیازید (HydroDIURIL، Microzide)، کلرتالیدون (Hygroton، Thaliton)، اینداپامید (Lozol)، متولازون (Mykrox، Zaroxolyn) و غیره.

این فهرست کامل نیست و سایر دارو‌ها ممکن است با روغن ماهی تداخل داشته باشند. به دکتر در مورد دارو‌هایی که مصرف می‌کنید بگویید. این شامل دارو‌های تجویزی، بدون نسخه، ویتامین و محصولات گیاهی است. بدون اطلاع پزشک خود داروی جدیدی را شروع نکنید.

به یاد داشته باشید، این دارو و سایر دارو‌ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز دارو‌های خود را با دیگران به اشتراک نگذارید و از این دارو فقط برای موارد تجویز شده استفاده کنید.

منبع: سلامت نیوز

از دست ندهید

فال روزانه دوازدهمین روز بهار 1402

تفال به حافظ امروز جمعه 11 فروردین 1402

تفال به حافظ امروز پنجشنبه 10 فروردین 1402

تفال به حافظ امروز چهارشنبه 9 فروردین 1402