ناشران به چاپ کتاب نگاه تجاری دارند
نویسنده کتاب «عقیله» گفت: ناشران نگاه تجاری صرف به قضیه چاپ کتاب دارند و این تصور کلیشهای در ذهن بسیاری از ناشران وجود دارد که کتابهای دینی مخاطب ندارند.
نویسنده کتاب «عقیله» گفت: ناشران نگاه تجاری صرف به قضیه چاپ کتاب دارند و این تصور کلیشهای در ذهن بسیاری از ناشران وجود دارد که کتابهای دینی مخاطب ندارند.
الهام امین نویسنده کتاب «عقیله» با حضور در سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کتاب خود گفت: من همواره به مباحث تاریخ اسلام علاقهمند بودم و در این زمینه مطالعاتی نیز داشتم. کتابی را درباره حضرت زینب (س) خواندم و متوجه شدم که چقدر اطلاعات ما از زندگی حضرت کم است و در واقع ایشان در جامعه ما مهجور هستند. دانستههای ما در مورد حضرت زینب (س) محدود به وقایع عاشورا و بعد از آن است.
وی افزود: حضرت زینب (س) در واقعه کربلا 56 سال سن داشتند و در واقع تمام سالهای قبل از واقعه عاشورا از نگاه مردم مغفول مانده است، حتی همان حوادث بعد از حادثه عاشورا و آنچه که بعد از دوران اسارت برای حضرت زینب پیش آمد از دید مردم پوشیده است، از طرفی دیگر به حضرت زینب (س) فاطمه ثانی نیز میگویند؛ یعنی نسخه دوم حضرت فاطمه (س) به عبارت بهتر یعنی هر آنچه در مادرایشان بوده به نوعی در شخصیت ایشان هم تجلی پیدا کرده است که کمتر دیده شده است. این حس که این چهره تابناک مغفول واقع شده و علاقه من به حضرت سبب شد که کتاب را بنویسم. نگارش این کتاب عملاً یک اتفاق دلی و جوششی بوده که خدا را شکر نتیجه داد.
امین در پاسخ به این سوال که وجه تمایز کتاب «عقیله» نسبت به سایر کتابها چیست افزود: من دقیقاً با همین رویکرد که میدانستم کتابهای زیادی در رابطه با زندگی حضرت زینب (س) نوشته شده است شروع به نوشتن این کتاب کردم. کتابهایی که در مورد شخصیت بزرگوار و زندگی حضرت زینب (س) نوشته و منتشر شدهاند اغلب تک بعدی هستند و فقط به یکی از جنبههای شخصیتی ایشان پرداخته است. از ابتدا دغدغه این را داشتم، داستانی بنویسم تا نقیصهای را که در حوزه کتابهای موضوعی حضرت زینب (س) وجود دارد را بتوان برطرف کنم. عمده کتابهای که درباره حضرت زینب (س) در بازار نشر عرضه شده است عمدتاً به دلیل اهمیت حادثه عاشورا و مسائل بعد از آن نوشته شده است و فقط به همان جنبههای زندگی حضرت زینب (س) اشاره شده است. در صورتی که حضرت زینب (س) در زمان واقعه عاشورا بانویی 56 ساله بودند و شخصیت عظیمی که ما در آن واقعه مواجهه هستیم قطعاً گذشتهای دارد و برای من مهم بود تا درباره آن 56 سال قبل بدانم و بنویسم.
این نویسنده گفت: در واقع مهمترین تفاوتی که «عقیله» با سایر کتابهای هم موضوع خود دارد همین پرداخت به سرتاسر زندگی دختر بزرگوار امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) از زمان تولد تا رحلت است. در «عقیله» من سعی کردم نگاهی جامع به زندگی بانو حضرت زینب سلام الله علیها داشته باشم.
وی درباره انتخاب لحن داستان در این کتاب افزود: برای انتخاب سبک نوشتن کتاب تعمدی داشتم. تمام متن کتاب به نوعی نوشته شد که نویسنده در گفت وگو با حضرت است و خواننده هم نیز وقتی کتاب را میخواند گویی خود را در محضر آن بانوی عظیم الشان میبیند و مییابد و با سرور خویش سخن میگوید. از آن جایی که حضرت زینب (س) یکی از نمادهای سخنوری و بلاغت هستند و به جهت مقام والایی که دارند و شایسته احترام و تجلیل هستند، برای من دشوار بود که کتاب را با یک زبان محاوره یا داستانی ساده بنویسم، ترجیح دادم متن کتاب «عقیله» یک متن فاخر باشد؛ البته شاعر بودن من هم در این زمینه بی تأثیر نبود و ناخودآگاه زبان کتاب را به این سمت و سو سوق میداد.
امین گفت: تجربهای که من در حوزه چاپ کتاب «عقیله» داشتم نشان داد که متأسفانه بسیاری از ناشران نگاه تجاری صرف به قضیه چاپ کتاب دارند و این تصور کلیشهای در ذهن بسیاری از ناشران وجود دارد که کتابهای دینی مخاطب ندارند از همین رو حاضر به همکاری و سرمایهگذاری در خصوص چاپ آثار دینی نیستند. من برای چاپ کتاب «عقیله» بسیار مشکل داشتم به چند انتشاراتی مراجعه کردم اما صرف اینکه موضوع دینی و مذهبی است، اثر را قبول نکردند. در صورتی که «عقیله» و بسیاری از کتابهایی که در همین چند سال اخیر منتشر شده است و اغلب نیز موضوع مذهبی دارند، خوش درخشیدهاند و از فروش خوبی در بازار نشر برخوردار شدند. اگر کتاب خوب باشد قطعاً مخاطب خودش را پیدا میکند. توصیه و خواهشی که از این انتشاراتیها دارم که از این کلیشهها و تصورات فاصله بگیرند؛ چرا که جامعه ما به این مباحث نیاز دارد.
وی در پایان گفت: کتاب «عقیله» روایت داستانی زندگی حضرت زینب (س) است که برای نخستین بار در سال 1400 چاپ و روانه بازار نشر شد. کتاب «عقیله» در اولین سال انتشار توانست جوایزی را از جشنوارههای معتبر ادبی کشور از جمله؛ برگزیده هجدهمین جایزه کتاب سال خراسان رضوی، شایسته تقدیر در بخش مستند نگاری بیستمین جشنواره ادبی جلال آل احمد و شایسته تقدیر در بخش مستند نگاری چهلمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را کسب کند.