ناکارآمدی بانکها عامل افزایش پروندههای قضایی
به گفته یک کارشناس اقتصادی ناکارآمدی بانک ها دلیل افزایش شکایات مابین تولیدکنندگان و سیستم بانکی است که با بخشنامه اخیر قوه قضاییه این مشکلات کاهش می یابد.
خبرگزاری میزان - افزایش شکایات بانکها از مشتریان خود در سالهای اخیر یکی از مواردی است که تعداد پروندههای مفتوح در دستگاه قضایی را با روند صعودی مواجه کرده است.
بانکهایی که نتوانسته اند سود و جریمه نامتعارف تسهیلات پرداخت شده به مشتریان خود را پس بگیرند و در بسیاری از موارد این موضوع منجر به تعطیلی واحدهای تولیدی و مصادره اموال به نفع بانکها شده است.
لازم به ذکر است که بخش قابل توجهی از این قراردادها در میزان سود و جریمه مورد توافق میان بانک و مشتری، رقمهای اعلامی از سوی بانک مرکزی به عنوان مرجع صلاحیت دار تبیین عملکرد صحیح بانکها را نادیده گرفته و بانکها معمولا اعداد بالاتری را برای سود و جریمه دیرکرد وامهای خود به مشتریان تحمیل میکردند.
حال با رای وحدت رویه دیوان عالی کشور دیگر سود مازاد از تعرفه بانک مرکزی قابل مطالبه نیست.
متن خلاصه رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور به شرح زیر است:
قوانین موضوعه حاکم بر مقررات پولی و بانکی کشور به ویژه مواد 1-11 و 37 قانون پولی و بانکی کشور و ماده 20 قانون عملیات بانکی بدون ربا، بانک مرکزی را مسئول حسن اجرای نظام پولی و بانکی کشور و تعیین کننده حداقل و حداکثر سود بانکی قرار داده است و با عنایت به اینکه مطابق ماده 1 قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی مصوب 22/10/83 نظارت بانک مرکزی شامل تمامی بانکها اعم از دولتی، خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری میباشد و از طرفی مصوبات بانک مرکزی جزء قوانین آمره بوده و بانکها موظف به رعایت آن هستند؛ در نتیجه قراردادهای تنظیمی راجع به سود تسهیلات که بدون رعایت مصوبات بانک مرکزی باشد نافذ نخواهد بود. بر این اساس رأی شماره 580- 6/1/1398 شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان لرستان صحیح و مطابق قانون میباشد.
این رأی برای تمامی شعب دیوان عالی کشور و مراجع قضایی و غیر آن لازمالاتباع است.
هیأت عمومی دیوان عالی کشور
- بیشتر بخوانید:
- سود مازاد از تعرفه بانک مرکزی قابل مطالبه نیست