جمعه 2 آذر 1403

نجات تاریخ‌نگاری امنیتی ایران از دست غرب / بررسی فعالیت‌های فرهنگی سازمان سیا در یک اثر

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
نجات تاریخ‌نگاری امنیتی ایران از دست غرب / بررسی فعالیت‌های فرهنگی سازمان سیا در یک اثر

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نویسنده کتاب در این آیین با اشاره به فعالیت ده‌ساله در حوزه تحقیق و پژوهش و تدوین کتاب در تاریخ انقلاب تصریح کرد: ما نوشته‌های ارزشمندی برای سیر شکل‌گیری انقلاب داریم؛ اما من تمرکزم را روی بعد از انقلاب گذاشتم. محمد کفاش تصریح کرد: پیرامون عملیات سیا اکثر منابع به قبل از انقلاب مرتبط است و گویا بعد از انقلاب این سازمان وجود ندارد. اما به گفته امام،...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نویسنده کتاب در این آیین با اشاره به فعالیت ده‌ساله در حوزه تحقیق و پژوهش و تدوین کتاب در تاریخ انقلاب تصریح کرد: ما نوشته‌های ارزشمندی برای سیر شکل‌گیری انقلاب داریم؛ اما من تمرکزم را روی بعد از انقلاب گذاشتم.

محمد کفاش تصریح کرد: پیرامون عملیات سیا اکثر منابع به قبل از انقلاب مرتبط است و گویا بعد از انقلاب این سازمان وجود ندارد. اما به گفته امام، چنین تفکری درست نیست و جنایات این سازمان ادامه دارد. به همین دلیل در این کتاب تلاش کردیم این موضوع را بررسی کنیم.

به گفته این نویسنده بیش از چهارصد منبع در این کتاب استفاده شده و پژوهشش چهار سال به طول انجامیده است. ماه‌ها زمان صرف شد تا سند‌هایی را که احتیاج داشتیم، تهیه کنیم.

کفاش به همکاری مرکز اسناد انقلاب اسلامی در تالیف این کتاب اشاره کرد و گفت: این کتاب سوزنی در مقابل خروار‌ها اقدامات سازمان سیا در بعد از انقلاب نیست.

کفاش تاکید کرد: بحث سبک زندگی و فضای خاصی که سیا در زندگی مردم ایران ایجاد کرده و نیز معرفی اشخاص ضروری است و باید به این مهم توجه شود.

به گفته نویسنده در پایان کتاب، لیست تمام افراد ایرانی و غیرایرانی مرتبط با سیا آمده است تا مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد.

وی افزود: هدف از نوشتن کتاب این بود که تاریخ‌نگاری امنیتی ما به دست غرب نیفتد. استعمار ترجمه در ایران برای ما مضر است. کتاب‌های خوبی داریم که اصلا در ایران ترجمه نشده؛ اما کتاب‌هایی که بدون استناد و با دروغ نوشته شده، ترجمه شده است.

وی معتقد است تاریخ‌نگاری تاریخ معاصر ایران باید به دست پژوهشگر و نویسنده ایرانی باشد. رویه استکباری آمریکا تسلط بر تمامی نهاد‌های یک کشور است. این مسئله جدی است و باید با آن برخورد کرد.

این نویسنده چنین تسلطی را استکباری دانست و گفت: بی شک بعد از انقلاب هم دنبال تداوم این تسلط هستند. رویه ما در کتاب، نوشتن تاریخ معاصر و مقابله با این تسلط بود.

به گفته کفاش، تاریخ‌نگار ایرانی می‌تواند سیر فعالیت همین نهاد‌ها و کسانی را که علیه ایران فعالیت می‌کنند، بررسی و استخراج کند تا فردا روزی اگر اتفاقی بیفتد، بتوانیم مقابله کنیم.

اعتراف سیا به خشکاندن ریشه جمعیت در ایران

کارشناس و پژوهشگر نیز در این آیین تصریح کرد: عنوان این کتاب بسیار مهم است. از ده سال قبل، تاریخ تحولات بعد از انقلاب را می‌نویسم که تاکنون هشت جلدش به همت مرکز اسناد چاپ شده و به توطئه‌های غرب و آمریکا هم توجه شده است.

جواد منصوری با اشاره به کتاب «جنگ سرد فرهنگی» گفت: یک آمریکایی با استفاده از اسناد سیا ماهیت، اهداف، برنامه‌ها و عملکرد آن را نوشته است. سازمان سیا برای کار فرهنگی در دنیا به وجود آمد و در اساسنامه این سازمان آمده که ما در دنیا فعالیت‌های تبلیغاتی و فرهنگی می‌کنیم؛ ولی هیچ گاه در مورد آن صحبت نمی‌کنیم.

به گفته منصوری، بر خلاف تصور ما که سیا یک سازمان جاسوسی است، سیا است که کار فرهنگی انجام می‌دهد. در 45 سال گذشته، سازمان سیا بدون سقف مالی در ایران کار فرهنگی کرده و می‌کند که در هر حوزه‌ای ردپای آن را می‌توان دید.

نویسنده کتاب «چالش‌های ایران و آمریکا» تاکید کرد: در این کتاب مستندات کار فرهنگی سیا را در ایران آورده‌ام. نکته دیگر این است که سازمان سیا از چه ابزار‌هایی در ایران استفاده می‌کند و سیا خود معترف است که با تغییر سبک زندگی ریشه جمعیت ایران را خشک می‌کند.

وی به ضرورت تبدیل تاریخ‌های میلادی به شمسی، معرفی بیشتر و مبسوط‌تر شخصیت‌هایی که در کتاب به آن‌ها اشاره شده و همچنین توجه به ابزار‌های فعالیت سیا در ایران در کتاب «عملیات سازمان سیا بعد از انقلاب» تاکید کرد.

وی متذکر شد: در این کتاب به جریان تجزیه‌طلبی بعد از انقلاب خیلی کوتاه اشاره شده و این در حالی است که اقدام قابل توجهی از سوی سیا بود.

پژوهشگر تاریخ ایران تاکید کرد: در این کتاب از اسناد منتشرشده آمریکا برای بعد از انقلاب کم استفاده شده است یا کیفیت کافی ندارد.

مستند بودن روایت از تاریخ گاهی فراموش می‌شود

همچنین کارشناس کتاب نیز در خصوص این کتاب گفت: برای این کتاب تلاش و تحقیق و پژوهش انجام شده است؛ اما تاریخ معاصر ایران بیشتر جنبه سیاسی امنیتی دارد تا فرهنگی و اجتماعی و باید توجه شود که پرداختن به جنبه فرهنگی ضروری است یا نه.

محمدحسین بدری تاکید کرد: انحراف‌های بسیاری برای مثال در طرح جنگ سوریه و داعش گفته می‌شد که درست نبود؛ مثلا شکل طرح جهاد نکاح یا پول گرفتن برای جهاد.

وی تاکید کرد: کتاب آقای کفاش در چنین وضعیتی که مسائل غیرواقع زیاد مطرح می‌شود، اقدام قابل تحسینی است و از آفت‌های متداول مبراست.

وی تاکید کرد: نظام سیاسی آمریکا وزارت فرهنگ نداشته و کنگره بخش فرهنگی ندارد؛ به این معنی که همه دستگاه‌ها در این خصوص فعالیت دارند و در یک دستگاه جدا مجزا نیستند.

وی با ذکر مثالی در خصوص طرح و تحلیل غیرواقع مسائل به انیمیشن «روح» اشاره و تصریح کرد: یک روزنامه انتقاد کرده بود که این انیمیشن با اعتقادات ما همخوان نیست که در واقع باید هم‌خوان نباشد. در طرح دعوای سیاسی هم پرداختن به مسائل و اعلام نظر به مراتب حساسیت بیشتری دارد.

این پژوهشگر معتقد است طرح بحران‌های بعد از انقلاب گاهی شکلی پیدا می‌کند که ما ناتوان در انجام کاریم و در واقع تهدید می‌شویم.

وی به کم‌کاری رسانه داخلی اشاره کرد و گفت: همین خاک‌بازی رسانه داخلی و فعالیت افراد غیررسانه‌ای در رسانه است که موجب می‌شود امر کوچک یک موضوع مهم جلوه کند.

بدری به موضوع مهم اقناع در رسانه‌های دنیا اشاره کرد و گفت: در طرح روایت‌های تاریخی هم این موضوع اهمیت دارد.