چهارشنبه 5 شهریور 1404

نرخ شیوع معلولیت در خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نرخ شیوع معلولیت در خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است

بیرجند - ایرنا - مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: نرخ شیوع معلولیت در خراسان جنوبی از میانگین کشوری بالاتر است و از لحاظ تعداد معلولان رتبه خوبی در کشور نداریم.

علی عرب‌نژاد روز پنجشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته افراد دارای معلولیت (8 تا 14 آذر) افزود: در حال حاضر 28 هزار و 108 معلول زیر پوشش بهزیستی خراسان جنوبی هستند و از نظر معلولان ذهنی و شنوایی رتبه‌های اول را کشور داریم.

وی درباره علت‌شناسی معلولیت‌ها در خراسان جنوبی براساس بررسی‌های انجام شده گفت: 80 درصد معلولیت‌ها در این استان علت ژنتیکی دارد و 20 درصد براثر عوامل طبیعی است.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه شهرستان‌های زیرکوه و طبس بیشترین درصد معلولیت را نسبت به درصد جمعیت دارند افزود: در خراسان جنوبی 35 مرکز روزانه و 20 مرکز شبانه‌روزی معلولان داریم.

وی بیان کرد: در حال حاضر پنج هزار و 570 نفر در استان پشت نوبت دریافت مستمری سازمان بهزیستی هستند و از سال 1397 سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ثبت‌نام دریافت مستمری از سازمان بهزیستی بسته شده و در این خصوص با سازمان مرکزی هم مکاتبه و از طریق نمایندگان مجلس هم موضوع را پیگیری کردیم اما این مشکل هنوز رفع نشده است.

عرب‌نژاد گفت: حق معلولان بیشتر از این است و سازمان بهزیستی به دلیل کمبود اعتبار نمی‌تواند همه خواسته‌های آنان را تامین کند.

وی اضافه کرد: در حال حاضر 14 هزار و 244 مستمری‌بگیر در خراسان جنوبی داریم و تعداد کل افراد خدمت‌گیرنده از بهزیستی در استان 123 هزار و 48 نفر هستند.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: در مورد تجهیزات توان‌پزشکی، معلولان تقاضا زیادی دارند که اعتبارات استان جوابگو رفع تمامی نیازهای معلولان نیست اما در راستای وظیفه خودمان منتظر اعتبارات دولتی نماندیم و از موسسات، سازمان‌های مردم نهاد و خیرین درخصوص سبدهای غذایی، تجهیزات توانبخشی و پوشاک کمک‌های خوبی را جذب کردیم.

وی افزود: در یک ماه گذشته 250 بسته پوشاک، 60 راس گوسفند و کمک‌های نقدی دیگری را از بخش خصوصی، موسسات و خیرین تامین کردیم و تلاش‌ها برای جذب کمک خیرین ادمه دارد.

عرب‌نژاد گفت: اخیرا ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) قول تامین 100 ویلچر را برای جامعه هدف بهزیستی داده که تاکنون 82 ویلچر تامین شده و به‌زودی توزیع خواهد شد همچنین 50 عدد ویلچر از طرف موسسه آبشار عاطفه‌ها به مددجویان زیر پوشش بهزیستی استان اهدا شده است.

وی افزود: سال گذشته استانداری خراسان جنوبی در 2 مرحله سه میلیارد و 600 میلیون تومان به مجموعه بهزیستی استان کمک کرد و این اعتبار بیشتر صرف مددجویان مراکز شد.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی اظهار داشت: از ابتدای سال جاری 577 نفر از معلولان از خدمات توانبخشی بهزیستی استفاده کردند و در این خصوص 2 میلیارد و 994 میلیون ریال به آنها خدمات ارائه شده است.

وی گفت: به دلیل کمبود اعتبار نمی‌توانیم همه خدمات توانبخشی را به جامعه هدف ارائه دهیم و هزینه بخشی از درمان را پرداخت می‌کنیم.

عرب‌نژاد افزود: در سال جاری به 487 معلول به ارزش یک میلیارد و 731 میلیون ریال هزینه ایاب و ذهاب پرداخت شد و 112 نفر از توانخواهان تحت نظارت بهزیستی با پرداخت سرانه ماهانه یک میلیون و 400 هزار تومان مشغول به فعالیت شدند.

وی با بیان اینکه امسال کمک هزینه کاشت حلزون برای سه نفر از ناشنوایان به مبلغ 6 میلیون تومان پرداخت شد گفت: از ابتدای سال جاری هزار و 509 وسیله کمک توانبخشی و هزار و 999 وسیله بهداشتی را توزیع کردیم همچنین به 418 نفر هزینه خرید وسایل توانبخشی و بهداشتی پرداخت شده است.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه هزینه شهریه دانشجویان معلول رایگان است اضافه کرد: در حال حاضر حق پرستاری ماهانه 10 میلیون ریال است که به معلولان شدید و خیلی شدید پرداخت می‌شود و از ابتدای سال جاری حق پرستاری برای 350 معلول را واریز کردیم.

وی با اشاره به اشتغال ایجاد شده در مجموعه بهزیستی استان از ابتدای سال جاری گفت: امسال تعهد اشتغال این اداره کل، 480 نفر بوده که تاکنون برای 330 نفر شغل ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه در طرح نهضت ملی مسکن باید معلولان هم در سامانه ثبت‌نام کنند افزود: از سال 91 تاکنون سه هزار و 100 واحد مسکونی برای معلولان استان ساخته‌ایم که تاکنون 2 هزار و 400 واحد تحویل شده است.

عرب‌نژاد گفت: هدف از برنامه‌های هفته جهانی معلولان معرفی توانمندی‌ها و بررسی چالش‌های پیش روی آنان است.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: در هفته جهانی معلولان مراسم متعددی در استان برای معلولان برگزار خواهد شد که این فرصت خوبی برای نشان‌دادن توانمندی‌ها و شناساندن حقوق معلولان به جامعه است و از جهتی راهی برای حساس‌سازی افراد جامعه نسبت به دغدغه داشتن برای کمک به حل بخشی از مشکلات معلولان است.

جمیله رضازاده افزود: در این هفته جشنواره فرهنگی و ورزشی معلولان شامل مسابقات ویلچررانی و دارت برگزار می‌شود و نمایشگاه دستاوردهای معلولان در سراسر استان برپا خواهد شد که در بیرجند نیز این نمایشگاه در میدان سوم مدرس از فردا راه‌اندازی می‌شود.

وی گفت: سرکشی به منازل مددجوهای زیر پوشش بهزیستی از دیگر مواردی است که در این هفته انجام می‌شود.

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی افزود: صندوق‌های خرد و خانگی در همه شهرستان‌ها راه‌اندازی شد و اکنون 172 نفر عضو این صندوق هستند که افراد می‌توانند تا 15 میلیون تومان تسهیلات قرض‌الحسنه را دریافت کنند و هر فردی که بیش از 50 درصد این اقساط را پرداخت کند مجدد می‌تواند تسهیلات جدید دریافت کند.

وی گفت: کمک هزینه معیشت برای معلولان شدید و خیلی شدید که فاقد شغل هستند و در دهک‌های پایین جامعه قرار دارند، باید طبق قانون کار پرداخت شود اما به دلیل کمبود اعتبارات دولت به‌ازای هر فرد تنها 160 هزار تومان به جز یارانه معیشتی این افراد پرداخت می‌کند.

رضازاده افزود: سند ملی سالمندان از کشور به استان‌ها ابلاغ شده و اولین کمیته این سند چند روز قبل در استان برگزار شد.

معاون مشارکت‌های مردمی اداره کل بهزیستی خراسان‌جنوبی هم گفت: از سه هزار و 100 واحد در حال احداث مسکن برای معلولان استان تاکنون 2 هزار و 400 واحد تکمیل و تحویل شده و بقیه در حال ساخت است.

حسن رحیمی افزود: همه معلولان جامعه هدف بهزیستی باید برای ثبت‌نام در طرح جهش تولید مسکن در سایت مربوطه ثبت‌نام کنند و معلولان بالای 20 سال مجرد مثل متاهل‌ها دیده می‌شوند که شرایط برخورداری مسکن را دارند لذا می‌توانند در سایت ثبت‌نام کنند و چنانچه به بهزیستی بخواهد وام و تسهیلاتی درخصوص مسکن مددجویان خود بدهد تنها از این طریق خواهد بود.

وی عنوان کرد: اشتغال و به‌کارگیری معلولان توسط نهادهای خیریه و شرکت‌های خصوصی از کارهای خداپسندانه‌ای است که باید ترویج پیدا کند.

معاون مشارکت‌های مردمی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: سازمان‌ها، ادارات و شرکت‌های خصوصی مطابق قانون سه درصد پرسنل خود را باید از معلولان تامین کنند و در همین راستا مشوق‌های بیمه‌ای و تسهیلاتی دیده شده است که چنانچه فرد معلول بخواهد شغلی را ایجاد کند، تسهیلات 100 میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد و بازپرداخت هفت‌ساله به او تعلق می‌گیرد.

وی افزود: چنانچه کارفرما بخواهد شخصی را به کار گیرد تسهیلات 100 میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد و بازپرداخت هفت‌ساله تعلق می‌گیرد و علاوه بر این بیمه شخص نیز سهم بیمه کارفرما را بهزیستی پرداخت می‌کند.

مدیرعامل موسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند هم در این نشست گفت: بیش از 400 معلول و سالمند در این موسسه توانبخشی سرپرستی می‌شوند و این مرکز چهار بخش خدمات روزانه، خواهران، برادران و سالمندان با 45 نیرو دارد.

حامد عرب‌زاده افزود: در شرایط ویروس کرونا، موسسه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) توانست با قرنطینه و نگهداری درست، از سالمندان و معلولان پرستاری کند و تنها 28 سالمند و 83 معلول گرفتار کرونا شدند که از این تعداد متاسفانه هفت سالمند فوت کردند و مابقی درمان شدند.

وی بیان کرد: پروژه آب‌درمانی موسسه را با همراهی سازمان بهزیستی در دهه فجر افتتاح خواهیم کرد و کار درمانی به‌صورت همه روزه در این مرکز انجام می‌شود.

مدیرعامل موسسه خیریه توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) بیرجند گفت: از خیرین تقاضا داریم در زمینه آذوقه و مواد غذایی، نان، میوه و سایر خدمات این مرکز را یاری کنند و نیازمند حمایت خیرین و همراهی آنها هستیم.

*س_برچسب‌ها_س*