شنبه 14 مهر 1403

نشست معرفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملی ایران برگزار شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
نشست معرفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملی ایران برگزار شد

همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی و برای آشنایی پژوهشگران و اعضای کتابخانه ملی ایران با منابع موجود در سامانه‌های این سازمان، نشست معرفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی و برای آشنایی پژوهشگران و اعضای کتابخانه ملی ایران با منابع موجود در سامانه‌های این سازمان، نشست معرفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست معرفی خدمات دیجیتال کتابخانه ملی ایران به همت معاونت پژوهش و منابع دیجیتال این سازمان برگزار شد. در این نشست، علیرضا انتهائی مدیرکل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال، مطالبی را درباره سامانه‌های «سنا»، سامانه کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان، سامانه شبکه کتابخانه‌های کشور، فهرستگان نسخ خطی و سامانه شبکه مراکز اسناد کشور و چگونگی دسترسی به منابع موجود در این سامانه‌ها ارائه کرد.

انتهایی با اشاره به قابلیت‌های سامانه نشریات «سنا» گفت: با توجه به رویکرد اصلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان «حافظه ملی در خانه هر ایرانی» و با هدف «توزیع عادلانه» و «دسترسی آزاد به اطلاعات»، سامانه نشریات «سنا» و سامانه نشریات علمی (ایران ژورنال) عملیاتی شده است.

وی ادامه داد: در سامانه «سنا» مجموع نشریات تاریخی و عمومی قابل مشاهده است و پژوهشگران می‌توانند به چهار دوره قاجار، پهلوی اول، پهلوی دوم و پس از انقلاب اسلامی و نشریات لاتین دسترسی داشته باشند. یکی از فعالیت‌های انجام شده در بخش دیجیتال سازی، دسته بندی اطلاعات برحسب تاریخ انتشار نشریه (از آغاز تا انتها)، پدیدآورندگان و موضوع بندی نشریات است که این دسته بندی کمک شایسته‌ای به پژوهشگران برای جستجوی منابع می‌کند.

انتهایی افزود: در برخی از نشریات، ناشر بنا به دلایلی اجازه دسترسی آنلاین را به کاربر نداده، اما متقاضیان می توانند با مراجعه به بخش نشریاتِ سازمان، به 548 هزار نشریه دسترسی پیدا کنند. به روز رسانی سامانه «سنا» یکی از فعالیت‌های مهم و تعریف شده در اداره کل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال سازمان است و ماهانه حدود 10 هزار نشریه به این مجموعه اضافه می‌شود.

مدیرکل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: نشریات علمی از نشریات تاریخی و عمومی جداسازی شده است و طبق اساسنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مبنی بر نگهداری از هر آنچه به عنوان کتاب، نسخه، نشریه و غیره در کشور چاپ می شود؛ موظف به گردآوری نشریات علمی نیز هستیم. بنابراین مجموع نشریات و مجله های علمی که دارای سایت هستند، بطور خودکار در سامانه نشریات علمی (ایران ژورنال) بارگذاری می شود.

انتهایی با بیان اینکه سامانه کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان یکی از پرمخاطب‌ترین بخش‌های کتابخانه ملی ایران در ایام کرونا بوده است، گفت: یکی از مهمترین و پرکاربردترین سامانه‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سامانه کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان است که تعداد 23 هزار و 292 کتاب کودک را به صورت آنلاین در دسترس قرار داده است و خانواده‌ها می‌توانند بدون ثبت نام و به صورت برخط از این سامانه بهره ببرند. همچنین مجوز استفاده و حق کپی رایت این کتاب‌ها نیز دریافت شده است که یک نسخه رونوشت از کتاب‌های مربوط به حوزه کودکان و نوجوانان در قالب مسئولیت اجتماعی و به صورت رایگان در اختیار قرار می‌گیرد.

وی در ادامه به سامانه فهرست منابع چاپی که دارای چهار زیرمجموعه است، اشاره کرد و گفت: این سامانه جنبه راهنما دارد و به چهار زیرمجموعه شبکه کتابخانه‌های کشور، شبکه اسناد کشور، فهرستگان نسخ خطی، و نشریات کشور تقسیم می‌شود.

مدیرکل پردازش منابع و فناوری‌های دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: تعداد 3 هزار و 599 کتابخانه به شبکه کتابخانه‌های کشور متصل هستند که پژوهشگران می‌توانند با مراجعه به سایر کتابخانه‌های نزدیک به محل سکونت خود، به منبع پژوهشی مورد نیاز دسترسی و نیازهای پژوهی خود را تأمین کنند.