پنج‌شنبه 8 آذر 1403

نظر محمد قاسمی پور درباره کتاب «گمشده مجنون»

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
نظر محمد قاسمی پور درباره کتاب «گمشده مجنون»

کتاب گمشده مجنون که به زندگی‌نامه یکی از فرماندهان ِ شاخص و محبوب نزد رزمندگان لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) پرداخته، ساعت‌ها مصاحبه و گفت‌وگوی شفاهی با بیش از 50 نفر را پشتوانه خود دارد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، «گمشده مجنون» نوشته مریم عباسی جعفری یکی از کتاب‌های منتشر شده خوب در حوزه زندگی نامه داستانی شهدا است که به زندگی سردار شهید محمدرضا کارور می‌پردازد. این کتاب در بیستمین دوره جایزه کتاب دفاع مقدس که در روزهای پایانی سال گذشته برگزار شد، توانست در بخش زندگی نامه داستانی، جایزه تقدیری را به دست آورد. آنچه در ادامه می‌خوانید یادداشت محمد قاسمی پور نویسنده و منتقد در حوزه ادبیات دفاع مقدس بر این کتاب است که برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار گرفته است:

کتاب «گمشده مجنون» زندگی نامه سردار شهید محمدرضا کارور در 22 اسفند ماه 1401 و در مراسم اختتامیه «بیستمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس» از سوی هیئت داوران گروه «زندگی نامه داستانی» به دلیل نوع پرداخت، زاویه دید مناسب، به کارگیری مناسب استنادها، انجام پژوهش، سوژه نو و به کارگیری مناسب روش‌های داستان نویسی در عین پای بندی به واقعیت‌های زندگی شهید، به عنوان کتاب قابل تقدیر در گروه زندگی نامه داستانی معرفی شد.

این اثر سی‌امین مجلد از مجموعه کتب بیست و هفتی‌های انتشارات 27 بعثت است که در 559 صفحه به قلم خانم مریم عباسی جعفری به رشته تحریر درآمده و در زمستان سال 1400 با قیمت 139 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر شده است.

کتاب گمشده مجنون که به زندگی‌نامه یکی از فرماندهان ِ شاخص و محبوب نزد رزمندگان لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) پرداخته، ساعت‌ها مصاحبه و گفت‌وگوی شفاهی با بیش از 50 نفر از دوستان، هم رزمان و اعضای خانواده شهید کارور را در پیشینه و کارنامه پژوهشی خود داشته و در هشت فصل تألیف شده که عناوین فصول از این قرارند: «از کوچه پس کوچه‌های درده تا قیام خونینِ دشت ورامین»، «نفس‌های آخر زمستان»، «غوغایی در دل»، «شروع جنگ تحمیلی»، «خواستگاری»، «زندگی با گردان مقداد»، «زندگی با گردان مالک» و «عملیات خیبر، اسفند 1362»

همان گونه که اشاره شد شهید محمدرضا کارور شخصیتی با محبوبیت فراگیر نزد رزمندگان لشکر 27 محمد رسول‌الله (ص) است که اخلاق مثال زدنی و زندگی ساده و به دور از تجمل او و خانواده‌اش دستمایه تألیف کتاب گمشده مجنون در قالب زندگی نامه داستانی شده است.

ماجرای همراهی یک شهید با دختری 15 ساله، از "شفای سرطان مادر" تا "انتخاب به عنوان نویسنده کتاب خاطرات"

نویسنده با مبنا قرار دادن ویژگی‌های اخلاقی و زندگی فردی و حضور مداوم و بلند مدت شهید کارور در جبهه‌های جنگ تحمیلی کوشیده تا روایتی برآمده از خاطرات و مصاحبه‌های شفاهی اطرافیان و دوستان شهید را به شیوه داستانی و پایبند به مستندات موجود عرضه کند.

از امتیازهای جالب توجه و درگیرکننده اثر تبار شناسی و توجه به پیشینه خانوادگی و خاندانی شهید است که خواننده را کاملاً با بستر و زمینه خیزش و رشد و نمو اجتماعی و پایگاه فرهنگی، اجتماعی خانواده ایشان آشنا ساخته و شخصیت ِ موضوع زندگی نامه، در بستر رویدادها و وقایع سیاسی اجتماعی دهه‌های چهل و پنجاه شمسی رشد و حرکت کرده و دوران اوج گیری انقلاب اسلامی را در قالب روایت داستانی کتاب تجربه می‌نماید.

در خلال روایت کتاب علاوه بر پیشینه و تبار شناسی، خواننده با رفتار و سکنات اجتماعی شهید محمد رضا کارور آشنا گشته و عیار و اعتبار او در نزد لایه‌های مختلف اجتماع از جمله والدین، خانواده، همکاران، هم رزمان، نیروهای تحت امر و.... مشخص می‌شود. در رهگذر خوانش زندگی نامه شهید کارور می‌توانیم با سیما و شخصیت برخی از چهره‌های شاخص و دوست داشتنی دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس همچون شهید مهدی خندان، شهید عراقی، شهید عباس ورامینی و شهید شاهمرادی نیز آشنا شویم.

خانم مریم عباسی‌جعفری با توجه به پایبندی و تعهدش به واقعیات و مستندات زندگی شهید جاوید الاثر محمدرضا کارور و بهره مندی از قلم ساده و روان، اثری خواندنی و به یاد ماندنی در حوزه زندگی نامه‌های داستانی شهدا خلق کرده و می‌توان امیدوار بود تا ایشان در آینده نیز با حفظ همت و پشتکار پژوهشی آثار جذاب و ماندگار دیگری را در این عرصه به نگارش درآورد.