یک‌شنبه 16 آذر 1404

نمره قبولی «توریسم» کیش

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
نمره قبولی «توریسم» کیش

دنیای اقتصاد: اوضاع گردشگری در ایران روبراه نیست‌، گزارش‌های مراجع رسمی نظیر مرکز آمار ایران و مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهند بسیاری از خانوارهای ایرانی سفر را از سبد خانوار حذف کرده‌اند، جمع محدودی هم که مسافرت می کنند، ترجیح‌شان این است برای کاهش هزینه سفرشان خانه اقوام و آشنایان برای اقامت بروند.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ اوضاع گردشگری در ایران روبراه نیست‌، گزارش‌های مراجع رسمی نظیر مرکز آمار ایران و مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهند بسیاری از خانوارهای ایرانی سفر را از سبد خانوار حذف کرده‌اند، جمع محدودی هم که مسافرت می کنند، ترجیح‌شان این است برای کاهش هزینه سفرشان خانه اقوام و آشنایان برای اقامت بروند. همین موضوع باعث شده تا ضریب اشغال هتل‌ها کاهش یافته و به زیر 50 درصد برسد. در این وضعیت مدیران گردشگری در کیش، سراغ ایده‌ای رفته‌اند که توانسته نرخ ضریب اشغال هتل‌ها را همیشه بالای 75 درصد نگه دارد و در هتل‌های پنج ستاره این عدد به بالای 88 درصد برسد. «52 هفته، 52 رویداد» ایده اجرا شده در کیش است که مخاطبان مختلف در حوزه‌های اقتصادی، ورزشی ، فرهنگی‌، اجتماعی و... را به سمت این جزیره کشانده است. این روزها کیش به جزیره‌ای بدل شده که نبض آن بر مبنای رویدادها و جریان دائم توریست شکل گرفته است.

در یک سال اخیر و پس از اجرایی شدن این ایده، تجربه‌های بسیار موفقی در حوزه برگزاری رویداد در کیش شکل گرفت. برای مثال در حوزه موسیقی شاهد برگزاری فستیوال «جزیرتی» بودیم. همچنین مجموعه‌ای از رویدادها نظیر خودرو، بیوتی یا رویدادی در حوزه قهوه برگزار شدند. این دسته از رویدادهای جدید زمانی که به رویدادهای دیگری مانندکیش اینوکس یا سمپوزیوم فولاد اضافه شدند، توانستند رونق قابل ملاحظه‌ای به توریسم این جزیره دهند.

کیش در نوروز هم میزبان جمع بزرگی از توریست‌ها بود اما در خرداد کشور درگیر جنگ 12 روزه شد؛ جنگی که به طور طبیعی روی صنعت رویداد در سراسر کشور تاثیر گذاشت. به شکل منطقی کیش هم مانند سایر نقاط درگیر چالش‌های ناشی از این جنگ شد و آمار گردشگران کاهش پیدا کرد و تعداد آنها به حداقل رسید. در آن روزها با وجود حدود 17 هزار تخت اقامتی، فقط حدود 200 نفر گردشگر درا ین جزیره اقامت داشتند.

جشنواره تابستانی در دوران پساجنگ

پس از جنگ، برای جبران این افت، جشنواره تابستانی در کیش به راه افتاد، جشنواره‌ای که به رونق دوباره جزیره کمک کرد. در آن دوره مدل «تامین مالی خرد» مورد استفاده قرار گرفت و بر اساس آن از شهریور تا آبان بیش از 100 هزار وام خرد به مردم و گردشگران پرداخت شد. نتیجه چنین ابتکار عملی افزایش سفر و به گردش افتادن اقتصاد جزیره بود به طوری که بسیاری از رکوردها را جابه‌جا کرد. پس از آن نیز رویدادهایی نظیر سمپوزیوم فولاد، کیش اینوکس و... برگزار شدند. در کنار رویدادهای اقتصادی، با توجه به ماهیت جزیره بودن کیش و محصور شدن آن در دریا، رویدادهایی با محوریت دریا نیز طراحی شدند که توانستند مخاطبان قابل توجهی را به سفر به این جزیره ترغیب کنند.

بازگشت برند کیش

ایده «هر هفته یک رویداد» باعث شد افراد با سلایق به کیش سفر کنند. این تجربه یک سال گذشته همچنین نشان داد که هرچقدر رویداد خاص‌تر باشد، مخاطب بیشتری را جذب می‌کند، در نتیجه این رویه، نگاه‌ها دوباره به سمت کیش بازگشته و «برند کیش» بار دیگر مطرح شده است.

بلیت با تخفیف برای کیش‌وندها

در سال‌های اخیر، به‌ویژه یکی دو سال گذشته، با افزایش تورم قدرت خرید مردم کاهش یافته و حتی بسیاری از کسانی که در کیش خانه دارند، سفر در تمام طول سال برایشان مشکل شده، (در گذشته در برخی بازه‌های زمانی قیمت بلیت هواپیما برای سفر به کیش پایین بود، اما اکنون پیدا کردن بلیت با قیمت مناسب سخت شده است.) در چنین شرایطی و برای حل مشکل کیش‌وندها، متولی توریسم جزیره مجموعه‌ای از طرح‌های تشویقی را طراحی کرده است. برای مثل در 20 آبان امسال طرحی با همکاری یکی از ایرلاین‌ها رونمایی شد. بر اساس این طرح هر فردی که کارت کیش‌وندی دارد می‌تواند با کارت هوشمند خود از 20 درصد تخفیف بلیت هواپیما بهره‌مند شود و تخفیف در طول سال برقرار است. در کنار آن مدیران گردشگری در کیش در تلاش هستند بخشی از متقاضیان سفر به ترکیه که در نتیجه تورم و بالا رفتن هزینه‌ها، از رفتن به این مقصد چشم‌پوشی کرده‌اند را با طراحی رویدادهایی مختلف و متفاوت جذب کنند.

شکسته شدن رکوردهای اقامت

داده‌های منتشر شده درباره آمار گردشگری کیش نشان می‌دهد که رکورد چهار یا پنج سال گذشته در کیش شکسته شده و هر ماه افزایش توریست اتفاق می‌افتد. به طوری که نرخ ضریب اشغال هتل‌ها همیشه بالای 75 درصد است و در هتل‌های پنج ستاره این عدد به بالای 88 درصد می‌رسد. به علاوه در کیش 52 هتل فعال و 50 هتل در حال ساخت را داریم که نشان می دهد زیرساخت‌های جزیره برای نگه داشتن مخاطب کاملا آماده است.

علاوه بر ساخت و توسعه، در این بازه زمانی فعالیت‌هایی هم درباره برندینگ و تبلیغات بیرون از جزیره انجام شده که کیش را بر سر زبان‌ها انداخته است‌، یک بار «ربات نمایشگاهی کیش»، یک بار «ماراتن کیش»، یک بار «جشنواره تابستانی» و یک بار رویدادی با موضوع یوگا. در رویدادی که مرتبط با یوگا بود 800 نفر شرکت کردند‌، آنها گردشگرانی بودند که حاضر بودند در جامعه میزبان مبلغ قابل توجهی را هزینه کنند، همچنان که کسانی که در ماراتن شرکت می‌کنند نیز چنین ویژگی‌هایی را دارند.

افزایش پروازهای بین‌المللی به جزیره

فراتر از توریسم داخلی برای جذب گردشگر خارجی نیز اقداماتی صورت گرفته است که نتیجه آن برقرار شدن پرواز با چند کشور است؛ پرواز تاجیکستان از سه هفته پیش برقرار شده، پرواز مسقط فعال شده، پرواز کویت در حال اتصال است و پرواز دمام هم در مسیر نهایی‌سازی است. همچنین پرواز ایروان و نیز ازبکستان و قزاقستان نیز قرار است انجام شود.

طولانی شدن فصل داغ سفر

با وجود این ویژگی های مثبت، توریسم در کیش بدون مشکل نیست. در این یک سال، جنگ 12 روزه کل صنعت توریسم و به تبع آن گردشگری کیش را به شدت تحت تاثیر خود قرار داد. موضوع دیگر به اقلیم برمی‌گردد، هر چند که در این زمینه هم متولی توریسم در این جزیره تلاش کرده با افزودن به زمان فصل داغ سفر، گردشگران متنوعی را جذب کند. به طور سنتی، فصل داغ سفر به کیش از یک آبان شروع می‌شد و تا یک اردیبهشت ادامه داشت. اما با رویدادهایی که طراحی شدند، اکنون فصل داغ سفر از اول شهریور شروع شده و ز آن طرف تا حدود 10 خرداد ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر با توجه به اینکه برخی توریست‌ها با مشکل مهر در گذرنامه‌شان مواجهند، این چالش در کیش برطرف شده و گردشگران خارجی امکان سفر به این جزیره را دارند بدون اینکه گذرنامه‌شان مهر زده شود.