سه‌شنبه 4 دی 1403

نگاهی به رشد تولید هشت ساله در بخش کشاورزی کردستان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نگاهی به رشد تولید هشت ساله در بخش کشاورزی کردستان

سنندج - ایرنا - تولید در همه زیربخش های کشاورزی کردستان طی هشت سال دولت تدبیر و امید با اقدامات و اجرای طرح‌ها و اعطای تسهیلات و ارائه آموزش‌های لازم رشد چشمگیری داشته است.

به گزارش ایرنا، 26 درصد تولید ناخالص داخلی و حدود 28 درصد اشتغال کردستان مربوط به بخش کشاورزی است و این نشان می دهد مهمترین حوزه اقتصادی این استان است.

در چهارمین سرشماری عمومی کشاورزی (سرشماری بخش کشاورزی هر 10 سال یکبار به اجرا درمی آید) که در سال 1393 انجام شد 113 هزار و 606 بهره بردار بخش کشاورزی در سطح استان شناسایی شد که حدود 30 هزار نفر از این افراد در روستاهای مورد مطالعه سکونت نداشتند؛ این آمار بیانگر این است که جمعیت زیادی از روستاییانی که به شهرها مهاجرت کردند هنوز هم بخش بیشتری از درآمدشان وابسته به کار کشاورزی است.

کردستان یکی از استان‌های برتر کشور در حوزه کشاورزی است که در همه زیربخش های آن اعم از دام و طیور، باغبانی، زراعت دارای ظرفیت و توانمندی فراوانی است و در تولید بیشتر محصولات این حوزه‌ها همواره جزو استان‌های برتر کشور به شمار می‌رود.

اهمیت بخش کشاورزی در معیشت مردم کردستان برکسی پوشیده نیست و دولتمردان دولت تدبیر و امید هم در هشت سال اخیر در راستای توسعه و افزایش تولید در این بخش حرکت های ارزشمندی را انجام داده‌اند که دستاوردهای مطلوبی هم به دنبال داشته است.

در این گزارش به ارایه قسمتی از دستاوردهای دولت دکتر روحانی در بخش کشاورزی کردستان پرداخته شده است و بی شک پرداختن به توانمندی، ظرفیت و همچنین کارهای انجام شده در هریک از زیربخش‌های کشاورزی اعم از دام و طیور، باغبانی، زراعت، آب و خاک، مکانیزاسیون، بازرگانی، صنایع تبدیلی به طور جداگانه وجود دارد ولی سعی شد به طور کلی در این گزارش به مهمترین موارد اشاره شود.

تولید محصولات سالیانه دام، طیور وزنبورعسل در پایان سال 1392، 176 هزار تن بود که این میزان در پایان سال 1399 به 377.6 هزار تن رسید به عبارتی در این زمینه شاهد رشد 114.5 درصدی هستیم.

تولید محصولات سالیانه زراعی در این استان در پایان سال 1392 یک میلیون و 418 هزار تن بود که به 2 میلیون و 150 هزار تن یعنی به رشد 51.6 درصدی رسیده است.

تولید سالیانه محصولات باغی هم طی هشت سال دولت تدبیر و امید با رشد 41 درصدی همراه بوده به طوریکه میزان تولید در این بخش از 239 هزار تن در سال 1392 به 337 هزار تن طی سال 1399 افزایش پیدا کرده است.

طی هشت سال دولت تدبیر و امید تولید سالانه محصولات شیلاتی در کردستان رشدی 66 درصدی داشته است یعنی از تولید 6 هزار تن در اوایل آغاز بکار این دولت به 10 هزار تن در پایان سال 1399 رسیده است.

ظرفیت پرورش مرغ گوشتی در هر دوره از 11 میلیون قطعه در سال 92 به 15 میلیون قطعه در سال 1399 رسید که این نشان از رشد 36 درصدی در این حوزه است.

در این هشت سال ظرفیت پرورش مرغ مادرگوشتی در هر دوره هم 83 درصد رشد داشته یعنی از 240 هزار قطعه به 441 هزار قطعه رسیده است و ظرفیت پرورش مرغ تخمگذار در هر دوره هم در این استان از 385 هزار قطعه به 555 هزار قطعه رسیده به عبارتی 44 درصد رشد را تجربه کرده است.

تعداد کلنی زنبور عسل هم طی این هشت سال فعالیت دولت دکتر روحانی در کردستان از 127هزار و 986 کلنی به 257 هزار کلنی افزایش یافته است که در این زمینه هم شاهد افزایش 100 درصدی هستیم.

تولید دانه روغنی کلزا که افزایش آن یکی از برنامه‌های ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی به منظور خودکفا شدن در تولید روغن به استان‌های مستعد در تولید این محصول است طی هشت سال در این استان از 180 تن در سال به 6 هزار و 800 تن رسیده به عبارتی بیش ازسه برابر رشد داشته است.

طی این هشت سال روی کار بودن دولت تدبیر و امید سطح زیرکشت باغات دیم و آبی در این استان به ترتیب از هشت هزار هکتار و 24 هزار هکتار در سال 1392 به 13 هزار و 252 هکتار و 34 هزار و 389 هکتار در اواخر سال گذشته رسید.

افزایش 65.7 درصدی سطح زیرکشت باغات دیم و 43 درصدی باغات آبی بیانگر تحول در عرصه توسعه باغات طی هشت سال اخیر در این استان است که نویدبخش افزایش تولید محصولات باغی هم محسوب می شود.

افزایش مساحت گلخانه‌ها از دیگر دستاوردهای بخش کشاورزی استان در دولت تدبیر و امید است به گونه ای که مساحت گلخانه های تولید سبزی، صیفی و گل شاخه بریده از 10 هکتار به 20.46 هکتار به عبارتی 105 رشد رسیده است.

ظرفیت تولید واحدهای پرورش قارچ خوراکی هم طی هشت سال اخیر در استان از یک هزار و 260 تن به سه هزار و 177 تن رسیده یعنی 152 درصد رشد کرده است.

تعداد ماشین آلات کشاورزی موجود در استان شامل تراکتور و کمباین از 23 هزار و 707 دستگاه در سال 1392 به 28 هزار و 321 دستگاه افزایش پیدا کرده است که در این بخش هم شاهد رشد 19 درصدی هستیم.

کردستان همواره جزو استان های پیشرو در تجهیز اراضی کشاورزی به سیستم های نوین آبیاری است و میزان سطح مجهز به این تجهیزات در استان بالاتر از میانگین کشوری است که این خود گویای استفاده بهینه از آب در این بخش است.

در سال 1392، 42 هزار و 10 هکتار از باغات و مزارع استان مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار بودند و در پایان سال 1399 این میزان با رشد 33 درصدی همراه بود و به 56 هزار هکتار رسید.

ظرفیت استخرهای ذخیره آب کشاورزی از 403 هزار مترمکعب به 491 هزار مترمکعب افزایش یافت و در این هشت سال میزان کانال های آبیاری عمومی کشاورزی احداث شده هم از 637 کیلومتر به 694 کیلومتر رسیده است. ظرفیت کارخانجات تولید خوراک دام، طیور و آبزیان استان در سال 1392، 185 هزار تن بود که در پایان سال 1399 با افزایش 116 درصدی همراه شد و به 400 هزار تن رسید.

ظرفیت سردخانه‌ای محصولات کشاورزی کردستان به 49 هزارتن افزایش یافت

در هشت سال دولت تدبیر و امید ظرفیت کارخانجات صنایع لبنی در کردستان 154 درصد رشد داشت یعنی از 76 هزار تن به 193 هزار تن افزایش پیدا کرده است.

نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی به دلیل نبود سردخانه و واحدهای فرآوری همواره یکی از مشکلات استان بود و بارها در جلسات و برنامه های متعدد از سوی مدیران این بخش و کشاورزان به عنوان یکی از مطالبات این قشر مطرح می شد.

طی هشت سال دولت دکتر روحانی با صدور پروانه تاسیس و بهره برداری واحدهای فرآوری ظرفیت فرآوری مواد خام کشاورزی از 817 هزار تن به یک میلیون و 329 هزار تن رسیده است و ظرفیت سردخانه‌ای نگهداری محصولات کشاورزی استان که در سال 92، 9 هزار و 500 تن بوده به 49 هزار تن یعنی 415 درصد رشد کرده است.

میزان ظرفیت ذخیره سازی محصولات کشاورزی هم در این دولت در استان از 202 هزار تن به 656 هزار تن افزایش پیدا کرده است که این آمار حاکی از رشد 225 درصدی در این زمینه است.

سال 1392 تعداد 6 سردخانه، پنج سیلو و سه انبار به ترتیب به ظرفیت 9 هزار و 500 تن، 190 هزار تن و 2 هزار و 500 تن وجود داشت که این تعداد در پایان سال 1399 به 31 سردخانه به ظرفیت بیش از 49 هزار تن، 17 سیلو به ظرفیت 588 هزار تن و 15 انبار به ظرفیت 19 هزار و 700 تن رسید.

میزان سرمایه گذاری انجام شده دولت تدبیر و امید در 10 زیر بخش کشاورزی استان از جمله آب و خاک، زراعت، باغبانی، مکانیزاسیون، حفظ نباتات، دام و طیور، صنایع تبدیلی 31 هزار و 973 میلیارد ریال بوده که منابع اعتباری آن هم از محل تسهیلات بانکی، آورده شخصی، اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه ای ملی و استانی، اعتبارات هزینه ای ملی، کمک های فنی و اعتباری تامین شده است.

88 هزار و 600 طرح کشاورزی طی هشت سال دولت دکتر روحانی در کردستان به بهره‌برداری رسیده که در نتیجه آن 9 هزار و 671 شغل ایجاد و 82 هزار و 634 شغل هم تثبیت شده است.

اقدامات شاخص کشاورزی استان در دولت تدبیر و امید

افزایش ضریب خودکفایی درمحصولات اساسیازطریق افزایش بهره وری عوامل تولیدواستفاده از فناوری‌های نوین وبکارگیری روش‌های جدید تولید، توسعه فن آوری جدید تولید و ترویج و آموزش آن در جهت بهبودکیفیت محصولات تولیدی کشاورزی و فرآورده‌های غذایی آن و تولید محصول سالم و توسعه کشت‌های متراکم گلخانه ای باتوجه به مزیت وبهره وری بالا درافزایش تولید وکاهش مصرف آبدر مناطق مستعد از جمله اقدامات شاخص کشاورزی استان طی هشت سال دولت دکتر روحانی است.

جلوگیری ازتوسعه بی رویه کشت وتمرکز برارتقاء بهره وری وافزایش عملکرددرواحدسطح با توجه به محدودیت منابع آب و پایدارسازی کشاورزی ایران بر مبنای ظرفیت های واقعی آب و خاک، کمک به بهبود مدیریت منابع آبی، ممانعت از فرسایش خاک و تحقق اهداف محیط زیستی دولت، تامین بموقع وبه اندازه نهاده های تولید و تولید بذر اصلاح شده و واگذاری تامین و توزیع نهاده های کشاورزی به بخش خصوصی و اتحادیه ها و تعاونی های کشاورزی از دیگر اقدامات شاخص انجام شده بخش کشاورزی استان در این دولت است.

از دیگر اقدامات شاخص انجام شده دولت تدبیر و امید در این استان می‌توان به تجهیز امکانات مبارزه با آفات عمومی و همگانی و استفاده از فن آوری های نوین درمبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی با رویکردحفظ محیط زیست، کنترل آفات و بیماریهای گیاهی با محوریت مبارزه بیولوژیک با استفاده از بخش خصوصی و تعاونی، تجهیز وتکمیل شبکه قرنطینه نباتی ودامی، ترویج کاهش مصرف بی رویه کودها و سموم شیمیایی به منظور ارتقای سلامت عمومی و کاستن از هزینه های فزاینده بخش بهداشت و درمان و استفاده بیشتر از کود کمپوست و بیولوژیک و تشویق به تولید محصول ارگانیک اشاره کرد.

فراهم نمودن زمینه های لازم برای تشکیل و گسترش تشکل‌های ترویجی و آموزشی گروه‌های خدمات فنی، خصوصی و تعاونی آموزشی و ترویجی، به حداقل رساندن رشد مصرف انرژی در بخش کشاورزی با افزایش بهره وری انرژی، نوسازی، بهسازی وجایگزینی و اصلاح باغات موجود در راستای افزایش کمی وکیفی محصولات صادراتی و حمایت از توسعه کشت گل وگیاهان زینتی ودارویی ومحصولات ارگانیک در توسعه صادرات هم بخش دیگری از اقدامات شاخص کشاورزی در هشت سال فعالیت این دولت به شمار می‌رود.

اصلاح روش‌های حمل ونقل، درجه بندی، بسته بندی ونگهداری محصولات کشاورزی، تنوع بخشی وگسترش فعالیت‌های مکمل، توسعه فناوری‌های نوین درفرآیندتولید صنایع تبدیلی وفرآوری وبسته بندی ونگهداری ازمحصولات وارتقاء توان رقابت دربازارهای داخلی وخارجی استان، افزایش سرمایه صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری و کمک به صندوق‌های اعتباری غیر دولتی کشاورزی، تلفیق بودجه عمومی (بصورت وجوه اداره شده) با منابع نظام بانکی ومنابع حاصل از مشارکت تولید کنندگان بمنظور افزایش سرمایه گذاری و اولویت واگذاری فعالیت‌ها به مردم و فراهم آوردن زمینه مشارکت هر چه بیشتر بخش خصوصی هم موارد دیگری از اقدامات شاخص این دولت در بخش کشاورزی کردستان است.

کردستان یک میلیون و 220 هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل 896 هزار و 235 هکتار اراضی دیم معادل 88 درصد و 121 هزار اراضی آبی معادل 12 درصد دارد.

کردستان سه میلیون و 199 هزار راس دام سبک و سنگین، 13 میلیون قطعه انواع طیور و 116 هزار کندوی زنبور عسل دارد و جمعیت بهره بردار کشاورزی آن 115 هزار نفر است که این جامعه سالانه حدود 2 میلیون و 400 هزار تن محصولات کشاورزی تولید می کنند که 320 هزار تن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی مربوط به بخش زراعت است.

عمده محصول زراعی این استان گندم با حدود یک میلیون تن در سال است و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود 48 هزار تن است.

*س_برچسب‌ها_س*
نگاهی به رشد تولید هشت ساله در بخش کشاورزی کردستان 2
نگاهی به رشد تولید هشت ساله در بخش کشاورزی کردستان 3