پنج‌شنبه 22 آبان 1404

نیمی از زمان ساخت واحدهای طرح اقدام ملی مسکن گذشت / پیشرفت اندک واحدهای مشارکتی

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نیمی از زمان ساخت واحدهای طرح اقدام ملی مسکن گذشت / پیشرفت اندک واحدهای مشارکتی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، 5 شهریورماه سال گذشته بود که عملیات ساخت 400 هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی مسکن با حضور رئیس جمهور کلید خورد. بنابر جزئیات ارائه شده توسط مسئولین وزارت راه و شهرسازی 200 هزار واحد از 400 هزار واحد طرح اقدام ملی مسکن در شهرهای جدید، 100 هزار واحد در قالب پروژه‌های باز آفرینی شهری و 100 هزار واحد دیگر در شهرهای بالای 25 هزار نفر توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ساخته خواهد شد. در همین راستا علی نبیان، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن، در ارتباط با مهمترین هدف وزارت راه و شهرسازی در طرح اقدام ملی مسکن، گفت: «اتمام عملیات ساخت 400 هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی تا سال 1400 در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار دارد.»

*استفاده از شیوه مشارکتی و در خطر قرار دادن اهداف طرح اقدام ملی مسکن

پس از اعلام هدف وزارت راه و شهرسازی مبنی بر تکمیل طرح اقدام ملی تا پایان سال 1400 به یکباره موجی از انتقادات نسبت به این طرح از سوی کارشناسان حوزه مسکن مطرح شد. علت اصلی روانه شدن این موج به سمت طرح اقدام ملی، تصمیم وزارت راه و شهرسازی در استفاده از شیوه ساخت مشارکتی بود زیرا قرار شده بود در 200 هزار واحد مسکونی واقع در شهرهای جدید از شیوه ساخت مشارکتی استفاده شود. در همین ارتباط مازیار حسینی، معاون وقت وزارت راه و شهرسازی، در بیان جزئیات تولید مسکن به شیوه مشارکت گفت: «شیوه اتخاذی ساخت در طرح اقدام ملی شیوه مشارکت است، در این شیوه زمین را دولت می‌آورد و سرمایه را بخش خصوصی و قرارداد طبق سهم مشارکت دو طرف بسته می‌شود.»

در حقیقت در این شیوه ساخت مسکن، زمین از محل دارایی‌های دولت تامین شده و در اختیار سازندگان قرار می‌گیرد، سازنده نیز هزینه عملیات ساخت را تقبل می‌کند، در نهایت نیز مالکیت واحدهای مسکونی تکمیل شده با توجه به آورده اولیه هر بخش مشارکت، تقسیم خواهد شد.

یکی از اساسی‌ترین ایرادات وارد شده به این شیوه ساخت مسکن، مسئله اتمام فرآیند ساخت در مدت زمان مقرر و طولانی شدن روند ساخت است. در همین ارتباط مهدی غلامی کارشناس مسکن در تشریح دلایل طولانی شدن روند ساخت واحدهای مسکونی مشارکتی گفت: «بیشتر بودن تورم بخش زمین نسبت به تورم بخش مسکن علت افزایش زمان ساخت در پروژه‌های مشارکتی است. چرا که آورده وزارت راه در پروژه‌های مشارکتی زمین است و هرچه زمان بگذرد، ارزش زمین در مقابل هزینه ساخت واحد مسکونی بیشتر می‌شود و عملا آورده سازنده در گذر زمان نسبت به زمان اولیه پروژه کاهش می‌یابد اما سهم سازنده در مالکیت واحدها نسبت به آورده اولیه تعیین می‌شود. در نتیجه با افزایش زمان پروژه سود انبوه‌ساز از پروژه بیشتر از قبل خواهد شد.»

*پروژه‌های مشارکتی در سال 1400 افتتاح می‌شود؟

با توجه به هشدار کارشناسان مسکن در نقد استفاده از شیوه ساخت مشارکتی، وزارت راه و شهرسازی تصمیم به تغییر شیوه ساخت مسکن گرفت و استفاده از شیوه ساخت پیمانکاری را وارد پروژه‌های طرح اقدام ملی مسکن کرد. در شیوه پیمانکاری، سازندگان تنها در عملیات ساخت مشارکت کرده و مالکیت واحدهای مسکونی به آن‌ها واگذار نخواهد شد.

با این وجود و برخلاف دیدگاه کارشناسان مبنی بر ساخته نشدن حتی 1 واحد مسکونی به شیوه مشارکتی، وزارت راه و شهرسازی با وجود کاهش واحدهای مسکونی ساخته شده به این شیوه ساخت، همچنان از روش مشارکت با سازندگان استفاده کرد. در همین ارتباط ایرج رهبر، نایب رئیس کانون سراسری انبوه‌سازان، با اشاره به شیوه‌های به کار رفته ساخت مسکن در پروژه طرح اقدام ملی مسکن گفت: «شماری از واحدهای مسکونی در نظر گرفته شده در طرح اقدام ملی به صورت مشارکتی ساخته می‌شود و بخش دیگری از واحدهای مسکونی این طرح همانند روش به کار گرفته شده در طرح مسکن مهر، با استفاده از قرارداد ساخت ساخته خواهد شد.»

نایب رئیس کانون سراسری انبوه‌سازان افزود: «در حال حاضر پیشرفت فیزیکی روند ساخت واحدهایی از طرح اقدام ملی که به شیوه مشارکتی ساخته می‌شوند بین 10 تا 15 درصد است.»

در واقع، در شرایطی که نیمی از زمان در نظر گرفته شده برای اتمام عملیات ساخت طرح اقدام ملی مسکن می‌گذرد، پیشرفت فیزیکی واحدهای ساخته شده به شیوه مشارکت در حد 10 تا 15 درصد است. حال باید دید آیا این واحدهای مسکونی در مدت زمان مقرر (سال 1400) به اتمام خواهند رسید یا تکمیل عملیات ساخت آنها به دولت بعدی حواله می‌شود؟

انتهای پیام /

طرح اقدام ملی مسکن مشارکتی طولانی شدن روند ساخت