سه‌شنبه 24 تیر 1404

هشدار؛ نفس کشیدن در این شهر ایران سخت است / زنگ خطر به صدا درآمد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
هشدار؛ نفس کشیدن در این شهر ایران سخت است / زنگ خطر به صدا درآمد

شش روز پیاپی است که هوای شهرکرد برای گروه‌های حساس در وضعیت "ناسالم" قرار دارد؛ شرایطی که زنگ خطر را برای سلامت کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و تنفسی به صدا درآورده است.

در روزهایی که شهرکرد با هوای آلوده دست‌وپنجه نرم می‌کند و تنفس برای گروه‌های حساس تبدیل به یک خطر می‌شود، اهمیت آگاهی از روش‌های پیشگیری و مراقبت بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود. شاخص کیفیت هوا در این شهر طی 6 روز گذشته به صورت مداوم در بازه «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار گرفته است؛ شاخصی که خبر از حضور ذرات ریز معلق، گازهای آلاینده و خطر بروز بیماری‌های ریوی و قلبی می‌دهد.

طبق گزارشات اخیر اداره‌کل محیط زیست چهارمحال‌و‌بختیاری، آخرین حد استاندارد برای شاخص کیفیت هوا عدد 100 تعیین شده است درحالیکه شاخص کیفیت هوا در مرکز استان 102 و وضعیت کیفی هوا «ناسالم برای گروه‌های حساس» اعلام شده است.«هوای آلوده حاوی ذرات معلق بسیار ریزی است که حتی از ماسک‌های معمولی عبور می‌کنند. افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای مثل آسم، COPD، فشار خون، نارسایی قلبی و همچنین سالمندان، کودکان و زنان باردار باید به شدت از تماس با هوای آزاد پرهیز کنند» این‌ها صحبت‌های سید علیرضا طاهری، فوق تخصص ریه و بیماری‌های تنفسی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس است. طاهری با اشاره به مراجعه بیماران تنفسی در کلینیک‌های شهرکرد در روزهای اخیر گفت: تنها ماسک‌هایی با استاندارد N95 یا FFP2 قابلیت فیلتر کردن ذرات PM2.5 را دارند. ماسک‌های پارچه‌ای یا جراحی معمولی کارایی لازم را ندارند، مگر آن‌که چند لایه و کاملاً چسبیده به صورت باشند.

تقویت بدن از درون، دفاعی طبیعی در برابر آلودگی بیرون

این متخصص بیماری‌های تنفسی با بیان اینکه ماسک مناسب، ماندن در خانه و آگاهی؛ مثلث نجات در روزهای خاکستری است، توصیه می‌کند: در صورت نیاز به خروج از منزل زمان حضور در فضای باز به حداقل برسد، از مسیرهای خلوت‌تر و بدون ترافیک استفاده شود، پس از بازگشت، صورت و بینی با آب ولرم شسته شود و از مرطوب‌کننده برای بینی استفاده شود تا تحریکات مخاطی کمتر شود. وی با بیان اینکه در داخل خانه نیز باید تهویه مناسب و استفاده از تصفیه‌کننده‌های هوا را جدی گرفت، تاکید کرد: در منازل دارای بیماران حساس، نگهداری گیاهان تصفیه‌کننده هوا مثل سانسوریا، آلوئه‌ورا یا اسپاتی‌فیلوم هم کمک‌کننده است. فرشته میرزایی، متخصص طب سنتی و پژوهشگر طب مکمل نیز دراین باره به خبرنگار فارس با تأکید بر اصل "تعادل مزاج" در طب سنتی گفت: در روزهای آلودگی هوا، اولین قدم تقویت سیستم ایمنی است. هوای آلوده باعث ایجاد "سوء مزاج" می‌شود و بدن را مستعد جذب اخلاط فاسد می‌کند. باید از غذاهایی که تولید بلغم و سودا را افزایش می‌دهند پرهیز کرد. وی به برخی خوراکی‌های مفید اشاره کرد و افزود: آش‌های سبک مانند آش جو با سبزیجات گرم و کم چرب، سوپ مرغ با هویج و سیر، مصرف منظم دمنوش‌هایی چون آویشن، زنجبیل، عناب، به‌لیمو، مصرف شربت سکنجبین با آب خنک، به‌عنوان پاک‌کننده ریه و کبد مفید است. این پزشک طب سنتی بیان کرد: تنفس عمیق در ساعات اولیه صبح (پیش از طلوع آفتاب)، در صورتی که آلودگی کمتر باشد، می‌تواند به تخلیه ریه‌ها کمک کند. همچنین روغن مالی سینه با روغن زیتون یا بابونه و ماساژ سبک نیز در تخلیه اخلاط سودمند است. به گفته وی، یک قاشق عسل طبیعی به همراه 3 قطره آب‌لیمو و آب ولرم، در صبح و ناشتا یک نوشیدنی بسیار مفید برای کاهش اثرات آلودگی است.

می‌توان تهدیدها را به فرصت مراقبت و آگاهی تبدیل کرد

به گزارش فارس‌، اگرچه آلودگی هوا این روزها چهره‌ای خاکستری بر شهرکرد افکنده و نگرانی‌هایی برای سلامت گروه‌های حساس ایجاد کرده، اما با بهره‌گیری از توصیه‌های تخصصی، همراهی طب مدرن و سنتی، و کمی دقت در سبک زندگی روزانه، می‌توان تهدیدها را به فرصت مراقبت و آگاهی تبدیل کرد. می‌توان با رعایت اصول ساده‌ای چون استفاده از ماسک مناسب، تغذیه سالم، کاهش ترددهای غیرضروری و تقویت سیستم ایمنی، اثرات ناشی از آلودگی هوا را کاهش داد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.