شنبه 29 دی 1403

پاشنه آشیل تعطیلات 2 روزه / پیامدهای تعطیلی پنجشنبه و جمعه بر فعالیت‌های اقتصادی

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
پاشنه آشیل تعطیلات 2 روزه / پیامدهای تعطیلی پنجشنبه و جمعه بر فعالیت‌های اقتصادی

اقتصادنیوز: موانعی که سد راه فعالان اقتصادی برای تجارت بین‌المللی یا حتی خرید نهاده‌های اولیه تولید قرار می‌گیرد، تعطیل بودن روزهای پنجشنبه و جمعه است.

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه هم میهن نوشت: آخرین روزهای سال کاری 1402 با داغ شدن بحث افزایش روزهای تعطیل در آخر هفته و کاهش ساعات کاری پایان یافت.

ماجرا از آنجا شروع شد که این طرح به مجلس رفت و با اکثریت آرا تصویب شد اما نمایندگان بر سر جزئیات آن به توافق نرسیدند. آن‌طور که از زمزمه‌های مطرح‌شده به نظر می‌رسید انگار مجلس بیشتر با تعطیلی روزهای جمعه و شنبه موافق بود اما دولت بیشتر مایل است که این دو روز تعطیل، از پنجشنبه تا جمعه باشد. نکته‌ای که چندان دور از ذهن به نظر نمی‌رسید زیرا در حال حاضر هم اداره‌های دولتی و نیمه‌دولتی، روزهای پنجشنبه تعطیل یا نیمه‌تعطیل هستند و همین هم نشان‌دهنده تمایل بیشتر دولت برای تعطیل بودن پنجشنبه و جمعه است.

در آن سوی دیگر فعالان اقتصادی بارها توضیح داده‌اند که چرا از دولت می‌خواهند روزهای جمعه و شنبه را تعطیل اعلام کند. یکی از موانعی که سد راه فعالان اقتصادی برای تجارت بین‌المللی یا حتی خرید نهاده‌های اولیه تولید قرار می‌گیرد، تعطیل بودن روزهای پنجشنبه و جمعه است. به گفته آنان تعطیل بودن دو روز پنجشنبه و جمعه در کشور ایران و همچنین ادامه این تعطیلات در روزهای شنبه و یکشنبه در بیشتر کشورهای دنیا، موجب می‌شود که گاهی فرآیند یک خرید ساده چهار روز به درازا کِشد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که کشور در 12 ماهه سال 1402 حدود 16/8میلیارد دلار کسری تجارت خارجی داشته و این مقدار کسری تجارت از دوره ریاست محمود احمدی‌نژاد در قوه مجریه، بی‌سابقه بوده است. همزمان فعالان اقتصادی نیز هشدار می‌دهند در صورتی که تعطیلات رسمی هفته، دو روز شود و این دو روز هم روزهای پنجشنبه و جمعه باشد، تراز تجاری کشور از چیزی که هست نیز نامتوازن‌تر می‌شود.

بعد از تصویب طرح دوفوریتی افزایش روزهای تعطیلی و کاهش روزهای کاری در هفته، فعالان اقتصادی به طرق مختلف توضیح دادند که چرا توصیه می‌کنند روزهای تعطیل هفته، به جای پنجشنبه و جمعه، جمعه و شنبه باشد. در صورتی که تعطیلات آخر هفته در دو روز پنجشنبه و جمعه تثبیت شود، فعالان اقتصادی عملاً سه روز برای انجام مراودات بانکی خود زمان دارند و چهار روز را از دست می‌دهند. اهمیت این موضوع آن‌قدر زیاد بود که رؤسای اتاق‌های بازرگانی در همان آخرین روزهای سال گذشته، بیانیه‌ای منتشر کردند و در آن خواستار تعطیلی شنبه، به‌جای پنجشنبه شدند.

این بیانیه که از سوی هیئت‌نمایندگان اتاق تهران نیز به تایید رسیده بود، عنوان می‌کرد اعلام تعطیلی روزهای پنجشنبه و جمعه، ایام کاری مشترک با اغلب کشورهای جهان را به سه روز در هفته تقلیل داده و خسارت قابل‌توجهی به مبادلات تجاری وارد می‌کند. از سوی دیگر، در نظرگرفتن تعطیلی روزهای جمعه و شنبه از تحمیل هزینه‌های اجتناب پذیر بر مراودات جلوگیری می‌کند و شرط لازم برای رونق بازارهای منطقه‌ای را برآورده می‌سازد. آن‌ها برای رساندن صدای خود به گوش دولت، تنها به انتشار بیانیه بسنده نکردند. یکی دیگر از اقدامات آنان، مطرح کردن این مسئله در نشست شورای گفت وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان تهران بود. البته انجمن اقتصاد هم درخواستی مشابه از دولت کرد.

اما حدود هشت سال است که فعالان اقتصادی درخواست انطباق تعطیلات رسمی پایان هفته در ایران با تعطیلات سایر کشورها را مطرح می‌کنند؛ زیرا در غیر این صورت، بخش خصوصی تنها در سه روز می‌تواند با جهانیان تعامل کند. این مسئله آن‌قدر برای تاجران و صنعت‌گران اهمیت دارد که در همان آخرین روزهای سال گذشته، بیانیه‌ای منتشر کردند و در آن خواستار تعطیلی شنبه به‌جای پنجشنبه شدند. این بیانیه که از سوی هیئت‌نمایندگان اتاق تهران نیز به تایید رسیده بود، عنوان می‌کرد اعلام تعطیلی روزهای پنجشنبه و جمعه، ایام کاری مشترک با اغلب کشورهای جهان را به سه روز در هفته تقلیل داده و خسارت قابل‌توجهی به مبادلات تجاری وارد می‌کند. انجمن اقتصاد ایران هم از مجلس و دولت درخواست کرده بود با تعطیلی شنبه‌ها، روز‌های کاری مشترک با دنیا را به جای سه روز به چهار روز در هفته افزایش دهد.

نمایندگان مجلس می‌گویند که قرار است در نخستین جلسه کمیسیون اجتماعی، دو پیشنهاد بررسی و یکی از آنها تصویب شود. سپس این تصمیم به‌عنوان نظر کمیسیون اجتماعی در صحن علنی اعلام شود. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس پیش از این گفته بود که این کمیسیون با تعطیلی پنجشنبه‌ها موافق بود اما پیشنهاد واگذاری تعیین روز بر عهده دولت هم، در صحن علنی مطرح شد.

در نهایت به دلیل اهمیت تعطیلی دو روز آخر هفته و نگرانی ناشی از کنار گذاشتن این موضوع و طرح مباحثی مانند تعطیلی شنبه‌ها، شور دوم بررسی این لایحه به کمیسیون اجتماعی محول شد و احتمالاً هفته آینده جزئیات این لایحه در کمیسیون بررسی می‌شود.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید