پرداخت پایه سنوات وظیفه کارفرماست / جزئیات پرداخت پایه سنوات کارگر توسط کارفرما
براساس قانون کار، پرداخت پایه سنوات وظیفه قانونی برای کارفرما بوده که باید آن را در دستور کار خود قرار دهد برخی از کارفرمایان، توجه خاصی نسبت به موضوع پایه سنوات نداشته و همین مسئله باعث میشود تا کارگر اقدام به شکایت علیه آنها کند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ براساس قانون کار پایه سنوات، ارتباط مستقیمی با میزان سوابق کاری کارگر دارد، در واقع کارگران با سابقه کار بالا، از میزان پایه سنوات بیشتری برخوردار خواهند بود. در ماده 34 قانون کار، علاوه بر حقوق و دستمزد، مزایایی مانند حق اولاد، مسکن، عائله مندی و غیره برای کارگران در نظر گرفته شده است، در واقع صرف پرداخت حقوق و دستمزد نمیتواند منجر شود تا کارگر برای کارفرما کار انجام دهد، بلکه باید در کنار حقوق ماهانه، مزایا شغلی نیز برای کارگران تعیین گردد. پایه سنوات مبلغی است که برای کارگران با سابقه بیش از یک سال در نظر گرفته میشود. همانطور که حداقل حقوق قانونی کار توسط وزات کار تعیین میشود، مبلغ پایه سنوات نیز توسط این وزارتخانه صورت میگیرد. قانون کار با هدف جبران کسری حقوق کارگران، مزایا پایه سنوات را برای کارگر تعیین کرده است. قانونا از زمان شروع به کار کارگران، مبلغ سنوات به آنها تعلق گرفته و مبالغ تعیین شده همراه با حقوق آنها به صورت ماهانه پرداخت میشود. البته این امکان وجود دارد که کارفرما، به صورت یکجا، سنوات را به همراه عیدی در پایان سال به کارگران پرداخت کند. در حال حاضر، کارگران قرارداد رسمی و غیر رسمی، از مزایا مربوط به پایه سنوات برخوردار هستند. بنابراین تفاوتی بین نوع قرارداد کار نمیکند و حتی کارگرانی که قرارداد آنها به صورت رسمی نیست، باز هم باید پایه سنوات به آنها تعلق گیرد. پایه سنوات نوعی مزایا جانبی برای کارگران که در کنار حقوق و دستمزد آنها پرداخت میشود. در واقع سنوات با حداقل پایه حقوق وزارت کار جمع شده و به صورت ماهانه پرداخت میشود. در هر صورت، پرداخت پایه سنوات، وظیفه قانونی برای کارفرما بوده که باید از عهده این تکلیف برآید. برخی از کارفرمایان، توجه خاصی نسبت به موضوع پایه سنوات نداشته و همین مسئله باعث میشود تا کارگر اقدام به شکایت علیه آنها کند. عدم پرداختن سنوات، رفتاری برخلاف قانون از جانب کارفرما بوده و کارگر با شکایت از کارفرما و همچنین با ارائه دلایل کافی میتواند سنوات خود را به صورت قانونی مطالبه کند.
مبلغ پایه سنوات در سال 1401
نرخ پایه سنوات در سال 1401 در مورد کارگران دارای قرارداد دائم و موقت مشمول قانون کار که دارای یک سال سابقه کار شده یا یک سال از دریافت آخرین پایه (سنوات) آنان در همان کارگاه گذشته باشد، اعم از اینکه حق سنوات یا مزایای پایان کار خود را تسویه کرده باشند یا خیر، روزانه 70.000 ریال (پنجاه و هشت هزار و سیصد و سی و سه ریال) تعیین میشود.
همچنین، نرخ پایه (سنوات) کارگران مشمول طرحهای طبقه بندی مشاغل برای گروه یک مبلغ مذکور و سقف آن در گروه 20 مبلغ... ریال (... ریال) خواهد بود و برای سایر گروه ها بر اساس جدول اعلامی اداره کل روابط کار و جبران خدمت اقدام خواهد شد.
نحوه محاسبه پایه سنوات در سال 1401
محاسبه سنوات بر اساس جدول ارائه شده در انتهای مطلب و به صورت ماهیانه محاسبه میشود که در صورت یکساله بودن سابقه کار از آن استفاده میشود؛ اما در سالهای پس از تطبیق با توجه به درصدهایی که شورای عالی کار اعلام میکند افزایش مییابند. در سال 1401 میزان سنوات را به صورت زیر محاسبه میکنند:
(تعداد روزهای کاری ماه ×70.000) + حقوق پایه ماهانه اعلامشده در سال جاری = حقوق پایه ماهانه در سال دوم
چرا که مبلغ نرخ پایه سنوات در سال 1401 برابر 70.000 ریال میباشد.
تفاوت پایه سنوات با حق سنوات
حق سنوات بهعنوان پاداش پایانکار به آندسته کارگرانی داده میشود که قراردادشان خاتمه یافته است یا استعفا داده و ترک کار کردهاند، اما پایه سنوات برای افرادی است که یکسال سابقه کار دارند و به حداقل حقوق آنها اضافه میشود. پایه سنوات را میتوان بخش حمایتی پایه حقوق نامید که عموما شورایعالی کار آن را برای جبرانکردن حداقل دستمزد تصویب و ابلاغ میکند. این بخش از حقوق، در واقع قسمتی از حقوق پایه است که معمولا با حداقل دستمزد جمع و به کارگر پرداخت میشود.
بیشتر بخوانید:
جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن ذخیره مرخصی
پرداخت حق مسکن وظیفه کارفرما است / جزئیات شکایت کارگر از کارفرما بابت نپرداختن حق مسکن
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد
جزئیات کسر از حقوق کارگر توسط کارفرما
پرداخت بیمه وظیفه کارفرماست / شکایت کارگر از کارفرما درصورت عدم پرداخت حق بیمه
جزئیات حقوق کارگران کارواش در قانون کار / کارفرما حق پرداخت نکردن حقوق به کارگر را ندارد
اعتیاد کارگر در قانون کار / کارفرما حق اخراج کارگر درگیر اعتیاد را ندارد