پنج‌شنبه 8 آذر 1403

پشت پرده نقش «باند عباس آباد» در قرعه‌کشی خودرو

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
پشت پرده نقش «باند عباس آباد» در قرعه‌کشی خودرو

در فضای مجازی بحثی در خصوص «باند عباس آباد» مطرح شده که سیستم فروش خودرو را تغییر داده و امکان ثبت نام چندین خودرو را برای خود فراهم می‌کنند و پس از ثبت‌نام، حواله‌های خودرو را می‌فروشند که منجر به افزایش حواله‌فروشی در این فضا شده است.

فروش حواله خودرو و واگذاری امتیاز و حقوق ناشی از برنده شدن در قرعه‌کشی خودرو قابل انتقال به اشخاص دیگر نیست. اما نکته جالب این است که بلافاصله پس از انجام قرعه‌کشی، خرید و فروش حواله خودرو در سایت‌ها و کانال‌های مختلف به راه افتاده است.

روشن است سامانه متمرکز قرعه‌کشی نتوانسته بساط خریداران حواله را جمع کند. در حالیکه هنوز مدت زیادی از اعلام نتایج طرح فروش خودرو در قالب سامانه تخصیص یکپارچه نگذشته، فروش غیرقانونی حواله خودرو‌ها در سایت‌ها آغاز شده است. این در حالی است که قرار بود با یکپارچه شدن فروش و عرضه خودرو، نقش دلالان و سودجویان کمرنگ شود.

اگرچه خرید و فروش حواله خودرو ممنوع است اما باندی به نام «باند عباس‌آباد» امروز قدرتمندترین شبکه خرید و فروش حواله خودروهای قرعه‌کشی را سازماندهی کرده است. شبکه‌ای که در تهران متمرکز است و عمده‌ترین خریدار حواله‌هاست.

این باند سایت‌ها و کانال‌های خبری متعددی دارند و تبلیغات خود را در شبکه‌های متنوع توزیع می‌کنند. آن هم در شرایطی که وزارت صمت رسما اعلام کرده بود یکی از اهداف راه‌اندازی سامانه متمرکز قرعه‌کشی، حذف دلالان از بازار خودرو بوده است.

پیش از این وزارت صمت معتقد بود شرکت‌های خصوصی و دولتی خودروساز در برگزاری قرعه‌کشی و سامانه‌های فروش خود ناکارآمد هستند و به همین دلیل خودرو به دست دلال‌ها می‌رسد، نه مشتریان واقعی. برای همین این وزارتخانه تصدی قرعه‌کشی خودرو را به دست گرفت تا بتواند خودرو را به دست مشتریان حقیقی برساند.

اما کمتر از یک هفته بعد از اعلام نتایج برندگان قرعه‌کشی در سامانه متمرکز وزارت صمت بار دیگر در بستری مانند اینستاگرام هزاران آگهی خرید و فروش حواله قرعه‌کشی خودرو منتشر شده است. این آگهی‌ها عمدتا مربوط به دو شرکت بزرگ خودروسازی سایپا و ایران خودرو هستند. در اینستاگرام کسانی که به دنبال فروشندگان هستند به راحتی می‌توانند حواله خودروهایشان را پیدا کنند.

جالب آنجاست که اکثریت صفحات اینستاگرامی که دلال حواله خودرو هستند، از فروش خودرو به روش قرعه‌کشی حمایت می‌کنند و حتی پیش از مشخص شدن نتایج قرعه‌کشی، با طراحی مکرر پست‌های تبلیغاتی اعلام می‌کنند که خریدار حواله برندگان قرعه کشی هستند. در بررسی پست‌های این صفحات هیچ گزارش انتقادی در خصوص سامانه‌های قرعه‌کشی به چشم نمی‌خورد. همچنین باید گفت در صفحات اینستاگرامی تمامی خودروهای عرضه شده در قرعه‌کشی متمرکز وزارت صمت معامله می‌شود.

خرید و فروش حواله ظاهرا غیرقانونی است. این نکته جزو تعهداتی است که مشتریان حین ثبت نام در قرعه‌کشی سامانه متمرکز وزارت صمت آن را می‌پذیرند و به صورت دیجیتال این متن را امضا می‌کنند. اما در صفحات اینستاگرامی به وفور راهکارهای اعتمادسازی قانونی و عرفی برای خرید وفروش حواله‌ها آموزش داده می‌شوند. در این صفحات نحوه عقد قرارداد و سایر موارد آموزش داده می‌شود.

کانال‌های تلگرامی بستر جذاب دیگری برای معامله‌گران حواله است. این کانال‌ها که هریک چند ده هزار عضو دارند حواله معامله می‌کنند. برای مثال حواله خودروهای ایرانی مربوط به یک ماه آینده را با قیمتی بالاتر از کارخانه به فروش می‌رسانند. برخی از کانال‌های بالای 40 تا 50 هزار دنبال کننده دارند و آگهی‌های آنها بارها باز نشر می‌شوند.

سازمان صمت معتقد است با متمرکز شدن قرعه‌کشی خودروها به مصرف کننده واقعی خواهد رسید؛ اما بررسی‌های میدانی و اسنادی نشان می‌دهد منافع باند عباس آباد از برگزاری قرعه‌کشی چیزی بیش از خرید و فروش حواله است؛ در همین رابطه سایت باما در فروردین 1401 در گزارشی می‌نویسد: با وجود آن‌که ایران‌خودرو و سایپا، اعلام کرده‌اند که انتقال امتیاز یا انتقال حقوق ناشی از برنده شدن در قرعه‌کشی خودرو، به اشخاص ثالث، ممنوع است و خرید و فروش حواله‌های قرعه‌کشی این دو خودروساز نیز (تا اطلاع ثانوی) غیرقانونی خواهد بود، اما با این حال خرید و فروش حواله تبدیل به یک بازار غیررسمی شده و سودهای میلیونی به دنبال دارد.

بررسی این سایت‌ها نشان می‌دهد بنگاه‌های فروش ماشین مشتری اصلی خودروی برندگان قرعه‌کشی‌ها هستند. جستجو در این سایت‌ها نشان می‌دهد در حالیکه تنها سه ماه از سال گذشته اما تعداد زیادی از خودروهای عرضه شده در قرعه‌کشی‌ها توسط بنگاه‌ها به فروش می‌رسند. عرضه این تعداد بالای خودروهای صفر تولید 1401 آشکارا نشان می‌دهد اولا خودروها به دست مصرف کننده واقعی نرسیده است و دوما خریدار خودروهای برندگان قرعه‌کشی باندی موسوم به عباس آباد هستند که آنها را در شبکه‌ای از بنگاه‌ها توزیع می‌کنند.

اما در این میان سایت‌هایی هستند که خرید و فروش حواله فروش خودرو را انجام می‌دهند. این سایت‌ها برای شناسایی نشدن به جای حواله فروش خودرو که کاری غیرقانونی است می‌گویند فروش امتیاز برنده شدن در قرعه‌کشی. آنها با این کلک می‌خواهند از مضان اتهام دور بمانند. اما وقتی در این سایت‌ها بچرخیم نمونه قرارداد خرید و فروش حواله نیز به چشم می‌خورد./ تجارت نیوز

توضیحات مجری طرح‌های فروش اینترنتی خودرو درباره دخالت در قرعه‌کشی خودرو

مجری طرح‌های فروش اینترنتی خودرو، امکان دخل و تصرف در این طرح‌های اینترنتی را غیرممکن می‌داند.

آقای جعفر توحیدی می‌گوید: ادعا‌هایی در خصوص استفاده از ربات در سیستم فروش خودرو مطرح شده که تکذیب می‌شود. سال 97 نیز شایعه منتشر شده در فضای مجازی درباره نفوذ خودروسازان در سایت فروش اینترنتی خودرو را رد کردیم؛ چرا که دستگاه‌های نظارتی از ابتدا چنین اجازه‌ای را نمی‌دهند.

به گفته مدیرعامل شرکت مگا، در سال‌های قبل شایعاتی مبنی بر هک کردن سایت فروش اینترنتی خودرو از سوی برخی باند‌ها و فراهم نشدن امکان ثبت نام برای همه در پی آن، مطرح شده بود که صحت نداشت.

آنطور که آقای توحیدی گفته، اکنون تفاوت سیستم فروش جدید، با سیستم قبلی در این است که در گذشته، نمایندگی‌ها خودرو را از خودروساز تحویل گرفته و به هر فردی که تمایل داشتند می‌فروختند، اما با وجود این که خودرو تبدیل به کالایی سرمایه‌ای شده و هنوز برخی دلال‌ها خرید و فروش را انجام می‌دهند، اکنون 90 درصد خریداران آن، مردم واقعی هستند.

در فضای مجازی بحثی در خصوص "باند عباس آباد" مطرح شده که سیستم فروش خودرو را تغییر داده و امکان ثبت نام چندین خودرو را برای خود فراهم می‌کنند و پس از ثبت نام، حواله‌های خودرو را می‌فروشند که منجر به افزایش حواله فروشی در این فضا شده است./ باشگاه خبرنگاران

هم اکنون دیگران می خوانند
پشت پرده نقش «باند عباس آباد» در قرعه‌کشی خودرو 2