دوشنبه 24 دی 1403

پیکر زنده‌یاد فریدون شهبازیان تشییع شد

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
پیکر زنده‌یاد فریدون شهبازیان تشییع شد

پیکر زنده‌یاد فریدون شهبازیان آهنگساز و رهبر ارکستر با حضور مسئولان فرهنگی کشور، هنرمندان و دوستداران هنر در پهنه رودکی تشییع شد.

مراسم تشییع پیکر زنده‌یاد فریدون شهبازیان موسیقیدان، آهنگساز و رهبر ارکستر با حضور حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین ایمانی خوشخو دبیر شورای هنر، محمدعلی ابطحی، احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد اله‌یاری مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران، علی دهکردی مدیرعامل خانه سینما، محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، رضا مهدوی دبیر چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر امروز - دوشنبه -24 دی ماه - در پهنه رودکی در مقابل تالار وحدت به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) برگزار شد.

حسین علیزاده، هوشنگ کامکار، همایون رحیمیان، داریوش پیرنیاکان، هنگامه اخوان، قاسم رفعتی، سیدحسام‌الدین سراج، پوریا اخواص، مجید اخشابی، علی تفرشی خواننده، علی بوستان، بابک چمن‌آرا، زمان خیری، علی جعفری پویان، مسعود جعفری جوزانی نویسنده و کارگردان پیشکسوت، جمعی دیگر از هنرمندان و مسئولان از دیگر حاضران این مراسم بودند که با اجرای سهیل محمودی همراه بود.

در ابتدای این مراسم آثاری به آهنگسازی زنده‌یاد شهبازیان همچون قطعه موسیقی «از هم گریختیم» با شعری از هوشنگ ابتهاج و آواز نادر گلچین و نوازندگی تار زنده‌یاد فرهنگ شریف، «جام تهی؛ پر کن پیاله را کاین آب آتشین» با شعری از زنده‌یاد فریدون مشیری و خوانندگی زنده یاد محمدرضا شجریان پخش شد.

استاد شهبازیان حامی جوانان بود

حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران در این آیین ضمن عرض تسلیت به خانواده استاد شهبازیان اظهارداشت: از مردم تشکر می‌کنم که در این شرایط و با هوای مسموم در اینجا حضور دارند و شاید تحت تاثیر این هوا استاد شهبازیان را از دست دادیم.

وی گفت: فقدان فریدون شهبازیان غم بزرگی است، ایشان به خصوص در این یکی دو سال گذشته به مسائل صنفی و موسیقی جوان توجه ویژه‌ای داشت. همه آثار او را می‌شناسند و شایستگان درباره این آثار باید صحبت کنند، باید درباره شخصیت و ویژگی‌های حرفه‌ای ایشان برای نسل جوان سخن گفت.

نوربخش افزود: استاد شهبازیان اهتمام ویژه‌ای به فعالیت هنری و موسیقایی جوانان داشت، فکر می‌کنم که کمترین کسی از نسل ایشان درباره مسائل روز موسیقی مطلع باشد. بعضی از هنرمندان ما در دهه‌های گذشته ماندند و برخی همچون شهبازیان به روز هستند.

مدیرعامل خانه موسیقی ایران بیان کرد: استاد شهبازیان عرق ملی و درباره موسیقی ملی و سنتی بسیار تعصب داشت. او هر وقت به خانه موسیقی می‌آمد انبوهی آثار را می‌آورد و درباره آنها صحبت می‌کرد.

وی افزود: استاد شهبازیان درباره آثار نسل جوان تعصب داشت و از آنان حمایت می‌کرد. اصرار می‌کرد که اگر جوانان آثار شایسته و خوبی دارند، دیده شوند و مورد تقدیر قرار بگیرند.

وی اظهارداشت: در این سال‌ها کمتر دیدم که استاد شهبازیان خودش را ببیند. ناباورانه او را از دست دادیم و بسیار متاسفیم. به خانواده ایشان و خاندان شهبازیان و دوستداران او تسلیت می‌گویم.

استاد شهبازیان پدری مهربان برای موسیقی ایران بود

حسام‌الدین سراج خواننده موسیقی سنتی نیز در این آیین که در ساخت و اجرای بسیاری از آثار با استاد شهبازیان همکاری داشت، با خواندن ابیاتی از شعر «رفتی ولی کجا که به دل جا گرفته‌ای / دل جای توست گر چه دل از ما گرفته‌ای / بگذار تا ببینمش اکنون که می‌رود / ای اشک از چه راه تماشا گرفته‌ای؟» و عرض تسلیت اظهارداشت: امروز روز سختی برای من است، چون استاد شهبازیان همچون پدر مهربانی برای موسیقی ایران، پرمهر و پرابهت بود.

سراج گفت: وقتی به استودیو می‌رفتیم، احساس می‌کردیم که انسان بزرگ و پرابهتی بر کار نظارت دارد و جای شوخی نیست و در عین حال انسان مهربان، با سلیقه و خوش ذوق بود، خاطرات خوبی از استاد شهبازیان دارم و الان دلم از رفتن ایشان خون است و به همه عزیزانی که تشریف آوردند و دوستدار استاد شهبازیان بودند، تسلیت می‌گویم. این خواننده سپس قطعه‌ای را با همراهی نوازندگی نی زمان خیری اجرا کرد.

شهبازیان زنده است

داود گنجه‌ای رئیس هیات مدیره خانه موسیقی نیز در ادامه این آیین ضمن عرض تسلیت به خانواده و جامعه هنری و مسئولان او اظهارداشت: هنرمندان تاج سر آفرینش هستند. ابن خلدون می‌گوید هر جایی که دیدید هنر رو به افول بود، بدانید آن حکومت، حکومت درستی نیست.

وی گفت: خیلی برایم سخت است که یک یارت را از دست بدهی، در خیلی مسائل باهم یکی بودیم و در خیلی از مسائل باهم یکی نبودیم. چندی پیش با هوشنگ کامکار و فریدون شهبازیان در خانه موسیقی نشسته بودیم و تاریخ را مرور می‌کردیم. به آنان گفتم یک عکس بندازیم، شاید هفته دیگر یکی از ما نباشد.

گنجه‌ای با بیان خاطراتی از دوستی و همکاری خود با استاد شهبازیان افزود: از سال 1343 آرزو داشتم پزشک باشم و شهبازیان هم دوست داشت، مهندس معمار باشد. آن زمان هر دو برای دانشگاه می‌خواندیم، اما سرنوشت ما را به اینجا کشاند. من، علی رهبری، کامبیز روشن‌روان و شهبازیان باهم به دانشگاه می‌رفتیم.

این هنرمند پیشکسوت بیان کرد: امروز بسیار متأسفم که شهبازیان میان ما نیست. چند روز پیش که او در بیمارستان بستری بود، تماس گرفتم و از پزشک حالش را پرسیدم و گفتند در حال مراقبت از شهبازیان هستند و یک باره گفتند او را به آی. سی. یو بردند و از تلویزیون صدا آمد که الله اکبر و همان زمان با صدای الله اکبر از دنیا رفت و من به زمین افتادم و گریه کردم به همسرم گفتم به پسرم نگو سکته می‌کند. فریدون این پسر مرا بسیار دوست داشت.

وی اظهارداشت: برخی می‌گفتند شهبازیان به موسیقی پاپ دلبستگی دارد، اما من به صراحت می‌گویم او یک نمونه بود که علاوه بر تسلط بر موسیقی، مردی بی‌حاشیه بود که هیچ وقت هنرمندی را ممنوع‌الکار نکرد. من از این مرد شریف و بزرگ خاطرات زیادی دارم و یک بار ندیدم پشت سر فردی بدگویی کند. شهبازیان نمرده است، او زنده است، امیدوارم خداوند ما را ببخشد و به همه شما توصیه می‌کنم که هیچ وقت یکدیگر را قضاوت کنید.

حسین علیشاپور خواننده نیز در ادامه این آیین اظهارداشت: سرمایه اصلی هر مملکت هنرمندان آن هستند، سرمایه اصلی مملکت نفت و گاز نیست بلکه استادانی همچون حسین علیزاده و داود گنجه‌ای هستند که امیدوارم خداوند سایه آنان را از سر ما کم نکند. نام ایشان همیشه در قلب و جان ما ماناست. این خواننده سپس با نوازندگی زمان خیری قطعه‌ای را اجرا کرد.

شهبازیان 22 دی ماه به دلیل مشکلات حاد تنفسی دار فانی را وداع گفت.

وی از 9 دی ماه به مدت 9 روز به علت مشکلات حاد تنفسی و ریوی و افت شدید اکسیژن خون در بیمارستان بستری و 17 دی ماه از بیمارستان مرخص شده بود، اما 19 دی ماه به دلیل افت شدید میزان اکسیژن خون بار دیگر به بیمارستان منتقل شد و تحت مراقبت ویژه قرار داشت.

این آهنگساز 21 خرداد 1321 در تهران متولد شد. با تشویق و راهنمایی پدرش حسین شهبازیان، به موسیقی گرایش پیدا کرد و در هنرستان عالی موسیقی به تحصیل موسیقی و فراگیری ساز ویلن پرداخت. نخستین معلم ویلن او عطاالله خادم میثاق بود که پس از چندی او را به معلم روسی خود سرژ خوتسیف معرفی کرد.

وی تا پایان دوره ابتدایی نزد خوتسیف آموزش دید. پس از آن فراگیری ویولن را تا اخذ دیپلم نوازندگی این ساز، در کلاس‌های شبانه لوئیجی پاساناری که در آن زمان کنسرت‌مایستر ارکستر سمفونیک تهران بود ادامه داد. شهبازیان در 17 سالگی به عضویت ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری درآمد پس از آن همکاری خود را با ارکستر گل‌های رادیو آغاز کرد. در آن هنگام ارکستر گل‌ها به رهبری روح‌الله خالقی و پس از او جواد معروفی فعالیت می‌کرد. در سال 1345رهبر گروه کر و ارکستر سمفونیک رادیو شد.

شهبازیان فارغ‌التحصیل دانشکده هنر‌های زیبای دانشگاه تهران است. شهبازیان در دهه 60 آهنگسازی برای فیلم را نیز آغاز نمود. وی به همراه علی معلم دامغانی شورای موسیقی را در صدا وسیما تشکیل دادند که وظیفه نظارت و حمایت از موسیقی پاپ را به عهده داشت.

شهبازیان از مهر ماه 1395 تا فروردین ماه 1398 چوب رهبری ارکستر ملی ایران را در دست داشت. وی پس از استعفا از مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر ملی ایران، به عنوان مشاور موسیقی بنیاد رودکی منصوب شد که در 31 اردیبهشت 1398 از این سمت نیز کناره‌گیری کرد.

این آهنگساز از اواسط دهه 50 ساخت موسیقی فیلم را نیز آغار کرد. پس از انقلاب اسلامی و در دهه 60 نیز شهبازیان بیشتر تمرکز خود را بر ساخت موسیقی متن فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی معطوف کرد؛ او برای بسیاری از فیلم‌های سینمایی ماندگار و موفق موسیقی ساخت که برخی از این آثار موسیقایی جوایز بسیاری را در جشنواره‌های داخلی و خارجی برایش به همراه داشت. از جمله آثار موسیقی فیلم که برخی به صورت آلبوم‌های مستقل موسیقی نیز منتشر شده‌اند باید موسیقی متن فیلم‌های «آوار» به کارگردانی سیروس الوند، «شیر سنگی» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی، «پائیزان» به کارگردانی رسول صدرعاملی، سریال «باغ گیلاس» به کارگردانی مجید بهشتی و فیلم‌های سینمایی «هیوا» به کارگردانی رسول ملاقلی‌پور، «اخراجی‌ها» به کارگردانی مسعود ده‌نمکی و «خاموشی دریا» به کارگردانی وحید موسائیان اشاره کرد.

منبع: ایرنا