جمعه 9 آذر 1403

کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی

متخصص اعصاب و روان در یزد گفت: اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا به شکل‌های مختلفی تجربه می‌شود مهم ترین شکل اضطرابی که داریم اضطراب بیمارگونه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ شهاب علی شیرخدا متخصص اعصاب و روان در خصوص مسائل روانشناختی مربوط به کرونا و ایام قرنطینه در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، گفت: در این یک سالی که کشور ما و در حقیقت دنیا مبتلا به این ویروس سخت شده است جدا از بار جسمی که این ویروس برای همه مردم کشور و دنیا داشته است موضوع مهم آن مسائل روان و روانشناختی است که افراد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

وی ادامه داد: واقعیت این است که هم برای ترس از بیماری کرونا و هم خود بیماری کرونا یک سری عوارض و مسائل روانشناختی وجود دارد، خصوصا چون خود ابتلا به کرونا باعث ایجاد قرنطینه‌های سراسری در جامعه شده است و این قرنطینه می‌تواند روی سلامت افراد تاثیرگذار باشد.

این متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه اثبات شده که کرونا با مسائل روانشناختی ارتباط و اثرات مستقیمی دارد، افزود: یک موضوع ترس از ابتلا به کرونا است، اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا به شکل‌های مختلفی تجربه می‌شود مهم ترین شکل اضطرابی که داریم اضطراب بیمارگونه است.

*اضطراب ناشی از کرونا می تواند فرد را از امور روزمره هم بیندازد

شیرخدا ادامه داد: در روانپزشکی دو نوع اضطراب را تجربه می‌کنیم یک اضطراب نرمال که همه ما این اضطراب ناشی از مسائل روزمره را داریم مثلا دانش آموزی که هفته آینده امتحان دارد لازم است درجاتی از اضطراب را داشته باشد و این اضطراب نیازمند درس خواندن و مطالعه است اما وقتی سطح اضطراب به درجات بالا رود و باعث شود فرد از فعالیت رومزه بیفتد این اضطراب دیگر اضطراب طبیعی نیست و نیاز به مداخله دارد.

وی تصریح کرد: در حقیقت کرونا و اضطراب ترس از ابتلا به کرونا گهگاهی می‌تواند به حدی زیاد شود که فرد را از فعالیت روزمره بیندازد همچنین اضطراب کرونا می‌توانند یک سری مسائل و بیماری‌های روانپزشکی که فرد از قبل داشته را شدیدتر کند خصوصا وسواس که به عنوان یک بیماری روانپزشکی درصد بالایی از جامعه ما به آن مبتلا هستند.

شیرخدا افزود: در یک سال اخیر کسانی که دارای انواع وسواس‌های مختلف خصوصا وسواس شستشو و فکری هستند این وسواس در آنها به دلیل تحمل اضطراب کرونا شدیدتر شده است بنابراین دو موضوع مطرح می‌شود اضطراب ترس از ابتلا به کرونا که باعث می‌شود که فرد را از کار و زندگی بیندازد و دومین موضوع شدیدتر شدن اختلالات اضطرابی که افراد از قبل داشته‌اند.

*ترس از کرونا و بورز علائم افسردگی

وی گفت: موضع بعدی ایجاد علائم افسردگی است، مشاهده شده ترس از ابتلا به کرونا می‌تواند باعث ایجاد افسردگی شود یعنی فرد چنان در فضای ترس از ابتلا به کرونا و همچنین شرایط محیط قرنطینه قرار بگیرد که دچار علائم افسردگی شود.

وی ادامه داد: اگر خودمان یا هر کدام از نزدیکانمان تجربه احساس غم و ناراحتی داریم و حداقل دو یا سه هفته تجریه عدم احساس لذت داریم، خواب یا اشتهایمان به هم ریخته است، احساس بی انگیزگی می‌کنیم، احساس کرختی می‌کنیم این‌ها همه از علائم بیماری افسردگی است و نباید آن را به حساب تنبل بودن یا به حساب رفتارهای رومره و روزانه بگذاریم، در بسیاری از اوقات به دلیل اینکه ما علائم بیماری‌های روانپزشکی را نمی‌دانیم ممکن است به پزشک مراجعه نکنیم یا دیر مراجعه کنیم که در نتیجه شرایط درمان این موضوع روانشناختی سخت تر می‌شود.

این فلوشیب روان درمانی افزود: تاکید داریم که چنانچه افراد به مدت یک هفته تا ده روز تجربه علائمی چون اضطراب، احساس دلشوره، نگرانی، بی قراری، کاهش تمرکز و احساس بی انگیزگی، کرختی، سستی بدن خصوصا هنگام اوایل صبح دارند که روی فعالیت رومزه آنها اثر می‌گذارد می تواند عوارض مترتب از آثار کرونا و قرنطینه باشد و این موضوع نیاز به مداخله دارد.

*ابتلا به کرونا اختلالات روانی را بیشتر می‌کند

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: موضوع بعدی در این زمینه ابتلا به کرونا است، دیده شده که ابتلای به کرونا به دلیل تغییرات آنزیمی که در بدن می‌دهد احتمال ابتلا به اختلالات روانی را بیشتر می‌کند پس افرادی که مبتلا به کرونا بوده‌اند یا افرادی که هم اکنون به کرونا مبتلا هستند احتمال ابتلایشان به اختلالاتی مثل اضطراب و افسردگی و همچنین وسواس بالاتر است و حتی دیده شده در مواردی اقدام به خودکشی در افراد بعد از ابتلا به کرونا بیشتر شده است.

شیرخدا افزود: بنابراین باید این مسائل و عوارضی که در این ایام از لحاظ روانشناختی می‌تواند برای هر کدام از ما مترتب باشد را جدی بگیریم چون هر چه زودتر جهت درمان و مداخله برای این موضوعات اقدام کنیم طبیعتا شرایط سهل تر و راحت تر خواهد بود.

*آموزش لازمه حضور کودگان و نوجوانان در فضای مجازی

وی عنوان کرد: موضوع دیگر فرزندانمان خصوصا نوجوان و اطفال هستند که در این ایام در خانه حضور دارند، در خصوص نوجوانان دو موضوع مطرح است یکی از آنها فضای مجازی است، با غیر حضوری شدن آموزش‌ها در این ایام استفاده از فضای مجازی بیشتر شده است و از آنجا که فضای مجازی مثل شمشیر دو لبه هم می‌تواند بسیار کمک کننده و هم آسیب زننده باشد طبیعتا مهم است والدین قبل از اینکه فضای مجازی را به طور کامل در اختیار نوجوان قرار بدهند در کنارش بنشینند و با زبان نوجوان به او آموزش آسیب‌هایی که در فضای مجازی وجود دارد را بدهند.

این متخصص اعصاب و روان افزود: بسیار مهم است که پدر و مادر، خواهر و برادر بزرگتر، معلم و نزدیکان نوجوان، آموزش‌های لازم را جهت استفاده درست از فضای مجازی به او بدهند، چرا که فضای مجازی، فضای نامحدودی است و نوجوانان ممکن است اسیر یک سری مسائلی شوند که با سنشان همخوانی ندارد به همین خاطر برای این که بتوانیم از مشکلات بعد از آن پیشگیری کنیم باید نوجوانان از آسیب‌های فضای مجازی آگاه باشند.

*کابوس‌های شبانه کودکانمان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم

شیرخدا با اشاره به مسائلی که نوجوانان در قرنطینه با آن مواجه هستند، گفت: طبیعتا نوجوان انرژی بالایی دارد و نیاز به تخلیه بیشتر انرژی دارد به همین علت لازم است در ایام قرنطینه، فضایی آرام و کم تنش را در خانه مهیا کنیم، چرا که هر چه تنش‌ها در خانه کمتر باشد نوجوانان راحت‌تر هستند.

وی ادامه داد: باید توجه کرد که اطفال در موقعیت‌های ترس از ابتلا به کرونا و در مواقعی که توی قرنطینه حضور دارند ممکن است دچار اختلالاتی به شکل پرخاشگری، اضطراب‌های جدایی و خواب‌ها به شکل کابوس مانند شوند به عبارتی در اطفال ممکن است عوامل روانشناختی مانند بزرگسالان بروز نکند و به شکل‌های دیگری باشد بنابراین اگر طفل دچار کابوس شبانه، اضطراب‌های جدایی و همچنین علائمی مثل پرخاشگری شد باید توجه داشته باشیم که شاید اثراتی که این ایام برای ما بزرگسالان وجود دارد برای اطفال هم به وجود آمده است و لازم است حتما مداخله‌ای را با توجه و کمک از مشاور، روانپزشک و روانشناس انجام دهیم.

انتهای پیام /

کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی 2
کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی 3
کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی 4
کابوس‌های شبانه کودکان را در روزهای قرنطینه جدی بگیریم / ترس از کرونا و بروز علائم افسردگی 5