سه‌شنبه 6 آذر 1403

کارگران در انتظار افزایش 650 هزار تومانی حقوق | حق مسکن کی در هیات وزیران تصویب می شود؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
کارگران در انتظار افزایش 650 هزار تومانی حقوق | حق مسکن کی در هیات وزیران تصویب می شود؟

پس از سه ماه مصوبه حق مسکن کارگران همچنان در انتظار تصویب هیات وزیران است. به دنبال تصویب افزایش دستمزد 1401 در شورای عالی کار، مبلغ حق مسکن کارگران به 650 هزار تومان رسید. این رقم در سال گذشته 450 هزار تومان تعیین شده بود که حدود 42 درصد رشد داشته است.

پس از سه ماه مصوبه حق مسکن کارگران همچنان در انتظار تصویب هیات وزیران است. به دنبال تصویب افزایش دستمزد 1401 در شورای عالی کار، مبلغ حق مسکن کارگران به 650 هزار تومان رسید. این رقم در سال گذشته 450 هزار تومان تعیین شده بود که حدود 42 درصد رشد داشته است.

با توجه به آنکه کمک هزینه مسکن تنها آیتم بسته مزد کارگران به شمار می‌رود که برای اجرا نیازمند تصویب هیات وزیران است باید منتظر تصویب مصوبه در هیات دولت بود. این مصوبه اکنون سه ماه است در انتظار تصویب هیات وزیران است

کارگران امیدوارند تا این افزایش 200 هزار تومانی هرچه زودتر در فیش حقوقی آن‌ها لحاظ شود هرچند که پیش از این وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده بود که قول مساعد آن را از دولت گرفته است.

آنطور که عبدالملکی در حاشیه نشست تعیین دستمزد گفته بود: حق مسکن کارگران باید در دولت تصویب شود، ولی مشکلی برای تصویب آن وجود ندارد و از قبل قول تصویب آن را گرفته‌ایم.

طبق مصوبه شورای عالی کار، افزایش کمک هزینه مسکن باید از فروردین ماه در حقوق کارگران اعمال شود از این رو هر زمان که در هیات دولت به تصویب برسد مابه تفاوت ماه‌های قبل از آن تحت عنوان معوقه باید از سوی کارفرمایان به کارگران پرداخت شود.

بررسی روند تصویب مصوبه افزایش کمک هزینه مسکن کارگران طی سال‌های گذشته نشان می‌دهد که به طور معمول این تصویب دستکم از سال 1398 به بعد در اردیبهشت ماه صورت گرفته و تا قبل از سال 1398 با تاخیر طولانی همراه بوده است.

حق مسکن کارگران تا سال 1397 مبلغ 40 هزار تومان بود، اما در سال 1398 به 100 هزار تومان، در سال 1399 به 300 هزار تومان و در سال 1400 به 450 هزار تومان رسید، اما با مصوبه 19 اسفند 1400 شورای عالی کار، این میزان به 650 هزار تومان افزایش یافت.

اردیبهشت سال گذشته شریعتمداری وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی متن پیشنهادی مصوبه شورای عالی کار در خصوص افزایش حق مسکن را جهت اجرا از فروردین ماه با قید فوریت به هیات دولت ارائه کرد.

 چراحق مسکن 650 هزار تومانی تصویب نمی‌شود؟

فرامرز توفیقی (رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور) در این رابطه به ایلنا می‌گوید: هیچ زمان الزامات اصل 31 قانون اساسی و ماده 149 قانون کار اجرایی نشده است؛ نه تنها این تعهدات کاملاً بر زمین مانده، بلکه دولت به وظایف حداقلی خود در رابطه با مسکن کارگران عمل نکرده است؛ در آخرین نشست شورایعالی کار در نوزدهم اسفند 1400، مصوبه‌ای به امضا رسید که علاوه بر افزایش دستمزد، شامل افزایش حق مسکن کارگری بود؛ در این مصوبه، حق مسکن کارگران در سال 1401 از 450 هزار تومان به 650 هزار تومان رسید. در همان زمان، این افزایش حق مسکن برای تصویب نهایی به هیات دولت ارسال شد؛ نزدیک سه ماه گذشته اما هنوز هیات دولت این مصوبه را تصویب و ابلاغ نکرده است. در این چندماه، هیچ صحبتی از این مساله نشده است.

او ادامه می‌دهد: از یک طرف حقوق کارگران دولت را غیرقانونی ده درصد زیاد می‌کنند؛ از سوی دیگر، در تصویب افزایش مستمری بازنشستگان تعلل می‌کنند؛ و علاوه بر اینها، حق مسکن 650 هزار تومانی که مصوبه‌ی شورایعالی کار است، کنار گذاشته می‌شود و در مورد آن سکوت می‌شود؛ این در حالیست که تنها مولفه‌ی مزدی که افزایش آن علاوه بر مصوبه‌ی شورایعالی کار، نیاز به امضای هیات دولت دارد، حق مسکن است؛ امضای دولت پای حق مسکن، صوری و تشریفاتی است و وقتی شرکای اجتماعی افزایش آن را تصویب کرده‌اند، باید به سرعت ابلاغ و اجرا شود.

نماینده کارگران در شورایعالی کار اضافه می‌کند: حق مسکن 650 هزار تومانی، یک‌سوم یا یک‌چهارم اجاره خانه کارگران را تامین نمی‌کند و بسیار ناچیز است؛ این رقم اساساً هیچ ربطی به هزینه‌های واقعی مسکن ندارد؛ اما در شرایطی که تورم مسکن در ماه‌های اخیر نجومی بوده، اجاره خانه در همین دو سه ماه، چند ده درصد زیاد شده و 80 درصد هزینه‌های مصرفی خانوارهای فرودست صرف هزینه‌ی مسکن می‌شود، به راستی چرا افزایش ناچیزِ 200 هزار تومانی حق مسکن کارگران امضا نشده؟

200 هزار تومان افزایش در حق مسکن، در این شرایط اقتصادی، تقریباً برابر با هیچ است اما عدم تصویب آن به گفته توفیقی، نشانه ای از بی‌توجهی به معیشت کارگران و وضعیت بغرنج تامین مسکن است.

داده‌های خط فقر مسکن که وزارت کار در مقام متولی دولتیِ امر رفاه منتشر کرده، نشان می‌دهد که در کلانشهری مانند تهران، 81 درصد شهروندان فاقد مسکن مقرون به صرفه هستند؛ یعنی فقط 19 درصد تهرانی‌ها مسکن مناسب و متناسب با درآمدشان دارند؛ این فقدان برجسته‌ی مسکن شایسته بایستی به موازاتِ عدم تناسب تسهیلات ارائه شده، مورد ارزیابی قرار گیرد، تسهیلاتی که به هیچ وجه در قد و قواره‌ی زندگی مردم نیست. در پرس و جوی میدانی از کارگران مختلف و فاقد مسکن ملکی، به این نتیجه رسیدیم که تقریباً هیچ کدام از این کارگران حتی آن‌هایی که بالای ده یا 15 میلیون تومان حقوق ماهانه دارند، داوطلب دریافت وام مسکن 700 یا 600 میلیون تومانی نیستند؛ یک کارگر خودروسازی که ماهی 14 میلیون تومان حقوق می‌گیرد و درآمد ماهانه‌اش در قیاس با حداقل‌بگیران بسیار بهتر است؛ می‌گوید: اگر بیش از 11 میلیون تومان قسط وام مسکن بدهم، چطور زندگی کنم؛ آیا با دو یا سه میلیون تومان می‌توان یکماه دو فرزند محصل را اداره کرد؟!

هم اکنون دیگران می خوانند
کارگران در انتظار افزایش 650 هزار تومانی حقوق | حق مسکن کی در هیات وزیران تصویب می شود؟ 2