کاهش شدید قیمت نفت | آتش بس غزه نزدیک است؟
قیمت نفت در معاملات امروز، تحت تاثیر عوامل بسیاری کاهش یافت.
صحبت های بسیاری از توافق آتش بس غزه به گوش می رسد و این موضوع قیمت نفت را تحت تاثیر قرار داده است.
قیمت نفت پس از چهار هفته رشد، در برابر چشم انداز توافق آتش بس در غزه و کاهش تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، در معاملات روز دوشنبه بازار آسیا، کاهش یافت.
بهای معاملات نفت برنت با 12 سنت معادل 0.1 درصد کاهش، به 86 دلار و 42 سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 28 سنت معادل 0.3 درصد کاهش، به 82 دلار و 88 سنت در هر بشکه رسید.
مذاکرات بر سر طرح آتش بس آمریکا، با هدف پایان دادن به جنگ 9 ماهه در غزه و با میانجیگری قطر و مصر، در حال انجام است و اگر این مذاکرات، برآیندی داشته باشد، از بخشی از فشار صعودی بر قیمت نفت خواهد کاست.
در این بین، بنادر کورپوس کریستی، هیوستون، گالوستون، فری پورت و تگزاس سیتی روز یکشنبه بسته شدند تا برای توفان استوایی بریل آماده شوند. بسته شدن بنادر می تواند صادرات نفت خام و گاز طبیعی مایع (ال ان جی)، ارسال نفت به پالایشگاهها و تحویل سوخت موتوری از این تاسیسات را به طور موقت متوقف کند.
تحلیلگران موسسه مالی ING به سرپرستی وارن پترسون در یادداشتی نوشتند: در حالی که ورود توفان، بخشی از تولید نفت و گاز فراساحلی را در معرض خطر قرار میدهد، نگرانی درباره زمان رسیدن توفان، تاثیری است که می تواند بر زیرساخت پالایشی داشته باشد. هرگونه اختلال در فعالیت پالایشگاههای تگزاس، احتمالا از قیمت محصولات پالایشی پشتیبانی خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، آمار شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز در روز جمعه نشان داد تعداد دکلهای حفاری نفت آمریکا در هفته گذشته، تغییری نداشت و در 479 حلقه ایستاد که پایینترین میزان از دسامبر سال 2021 است.
اعلامیه اوپک در اوایل ماه گذشته میلادی همچنین بر ادامه کاهش 2میلیون و 200هزار بشکهای در روز تا پایان سپتامبر 2024 تاکید کرد. در مجموع، این کاهش ها حدود 6درصد از تقاضای جهانی نفت را پوشش میدهد، با این حال حتی با وجود این کاهش ها، قیمت شاخص برنت هنوز نتوانسته از آستانه 90دلار در هر بشکه عبور کند؛ اتفاقی که آخرینبار در سپتامبر سالقبل رخداده بود. این رویکرد مبهم تولیدکنندگان عمده نفت، سوالات مهمی را در مورد اقدامات آینده دو بازیگر اصلی در اتحاد اوپک، یعنی عربستانسعودی و روسیه و پیامدهای گسترده تر آن بر قیمت جهانی نفت و ثبات اقتصادی مطرح میکند.
برخلاف تصور عموم، عربستانسعودی غرق در ثروت نفتی نیست. این کشور با بهای پایین نفتبرنت برای سال2024 مواجه است؛ چراکه برای تحقق بودجهخود به نفت حداقل 96دلاری در هر بشکه نیاز دارد. عربستان برای سالجاری کسریبودجه 21میلیارد دلاری را پیشبینیکرده که بسیاری از کارشناسان آن را بیش از حد خوشبینانه میدانند. اثرات طولانی مدت جنگهای قیمت نفت در سالهای 2016-2014 و 2020 نیز بر این کشور سایه افکنده اند؛ جنگهایی که با هدف تضعیف صنعت نفت شیل در حال رشد ایالاتمتحده به راهافتادند، با این حال این جنگ ها در نهایت به ضرر مالی قابلتوجهی برای عربستان و شرکای اوپک منجر شدند و طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، بیش از 450میلیارد دلار درآمد نفتی در طول این دوره از دست رفت.