کاهش 50 درصدی عناوین کتاب در تیرماه امسال / چرخ صنعت نشر کندتر از همیشه میچرخد
چند سالی است که صنعت نشر با رکود مواجه شده و امسال به دلیل شیوع کرونا انتشار کتاب با افت قابل ملاحظه ای مواجه شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، بنابر آمار موسسه خانه کتاب در تیرماه امسال 4 هزار و 285 عنوان کتاب منتشر شد درحالی که تعداد عناوین منتشر شده کتاب در تیرماه سال گذشته به 8 هزار و 652 عنوان میرسید این آمار به وضوح نشان میدهد در تیرماه سال جاری میزان انتشار کتاب با افت شدیدی روبه رو شد تاحدی که میتوان گفت با کاهش 50 درصدی انتشار کتاب روبه رو هستیم.
بیشتر بخوانید
سوال اساسی این است چه چیزی صنعت نشر ما را با این میزان افت انتشار کتاب مواجه کرده است؟ سیاستهای غلطی که از سالهای گذشته برای حوزه کتاب اندیشیده شد یا وضعیت اقتصادی که در این چند ساله در کشور وجود داشت این وضعیت را برای نشر کشور رقم زد.
در سالی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار نشد کاهش عناوین کتاب رخ داد و به رقم 50 درصد رسید. واقعیت امر این است که برگزار نشدن نمایشگاه بین المللی کتاب تهران باعث شد ناشران نتوانند کتاب هایشان را منتشر کنند به هرحال نمایشگاه کتاب چرخه اقتصاد نشر را در ابتدای هرسال به حرکت درمی آورد و باعث میشود ناشران بتوانند به فعالیت خود در بازار نشر ادامه دهند. علاوه بر این گرانی کاغذ که چند سالی است گریبان نشر را گرفته و سیاستهای دولت برای کاهش قیمت آن تاکنون به نتیجه نرسیده است کاهش عناوین کتاب را رقم زد.
وضعیت اقتصادی مردم هم باعث شد میزان خرید کتاب کاهش پیدا کند و کتاب به نوعی از سبد خرید خانواده ایرانی حذف شود. وقتی چنین اتفاقاتی برای حوزه نشر رقم میخورد ناشران ناچار میشوند برای اینکه بتوانند به حیات خود در بازار نشر ادامه دهند میزان انتشار کتاب هایشان را کاهش دهند و تنها کتابهایی را منتشر کنند که از بازگشت سرمایه آن اطمینان دارند.
در تیرماه امسال 2 هزار و 887 کتاب تالیفی و هزار و 408 کتاب ترجمه منتشر شد تقریبا تعداد کتابهای ترجمه شده در این مدت نصف میزان کتابهای تالیفی است که در این مدت چاپ شد این مسئله استقبال بیشتر ناشران را از انتشار کتابهای ترجمه نشان میدهد. تیرماه سال گذشته یک سوم کتابهای منتشر شده، ترجمه بود و 6 هزار و 432 عنوان کتاب تالیفی و 2 هزار و 220 کتاب ترجمه چاپ شد.
ناشران تهرانی 3 هزار و 359 عنوان و ناشران شهرستانی 926 عنوان در تیرماه امسال منتشر کردند.2822 عنوان از کتابهای منتشر شده چاپ اولی و هزار و 463 عنوان تجدید چاپ بودند. بیشتر تیراژ کتابها در حوزههای کودک و نوجوان، کمک آموزشی و دین دیده میشود کمترین تیراژ کتاب به حوزههای کلیات، علوم عملی، علوم طبیعی و ریاضیات اختصاص دارد.
حداقل متوسط تیراژ کتاب بنابر آمار موسسه خانه کتاب به حدود 500 نسخه و بالاترین تیراژ کتاب به حدود هزار و 900 نسخه میرسد این مسئله نشان میدهد صنعت نشر ما توان انتشار کتاب به میزان 2 هزار نسخه را هم ندارد تیراژی که تاچند سال پیش دربازار نشر وجود داشت و ناشران زیادی کتاب هایشان را با تیراژ 2 هزار نسخه منتشر میکردند، اما امروز چنین تیراژی تنها در برخی انتشاراتیها دیده میشود.
انتهای پیام /