کتاب "موزههای شهر اصفهان" مروری بر گنجینههای تاریخی منطقه
![کتاب "موزههای شهر اصفهان" مروری بر گنجینههای تاریخی منطقه](https://img9.irna.ir/d/r2/2020/09/14/4/157614873.jpg)
اصفهان - ایرنا - کتاب "موزههای شهر اصفهان" مروری بر موزههای معروف و مهم دیار نصف جهان پرداخته است.
در کتاب موزههای اصفهان که از سوی حمید فرهمند بروجنی، احمدرضا کبیری، رضوان پورعصار، مریم قانونی و اسماعیل منصوری مروری تالیف شد هر یک روایتی از پدیدههای تاریخی و طبیعی را در خود جای دادهاند.
با وجود اینکه اصفهان به داشتن معماری زیبا، پلها، کاخها، مساجد و منارهها معروف است اما موزههایی دارد که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
موزه چهلستون
موزههای چهلستون، کلیسای وانک، هنرهای معاصر، هنرهای تزئینی یا رکیبخانه، مردمشناسی اصفهان، خانه مشروطیت؛ موسیقی و موزه علوم و فنون آموزش و پرورش از مهمترین موزههای شهر اصفهان است.
موزه چهلستون نام یکی از بناهای دوره صفویه در اصفهان است. ساخت و ساز کاخ در سال 1057 هجری به اتمام رسیده است و از نظر معماری یکی از باشکوهترین بناهای آن دوران به شمار میرود.
موزه تاریخ طبیعی
موزه تاریخ طبیعی اصفهان در 15 اسفند 1367 در تالار تیموری (یکی از بناهای باستانی عصر تیموریان) که از طرف شهرداری اصفهان در اختیار قرار داده شده تاسیس و راه اندازی گردیده است.
تمامی آثار طبیعی و مجموعههای ارزنده این موزه در زمینههای علوم گیاهی - جانوری زمین شناسی و جغرافیایی به همت و سرمایه شخصی دکتر جعفریان استاد دانشگاه اصفهان در مدت 37 سال تلاش مستمر از نقاط مختلف ایران و خارج از کشور گردآوری، خریداری، مبادله یا تهیه شده و پس از تنظیم و رده بندی و بررسیهای علمی به وضع کنونی درآمده و در اختیار عموم قرار داده شده است.
موزه کلیسای وانک
موزه کلیسای وانک در شمال محراب کلیسای وانک واقع شده است. موزه وانک از دو طبقه تشکیل شده و دارای دو تالار با ویترینهای ثابت و سیار است. حدود 850 شی از سدههای شانزدهم تا بیستم میلادی در آن به نمایش گذاشته شده است.
موزه هنرهای تزئینی
موزه هنرهای تزیینی ایران یا موزه رکیبخانه در شهر اصفهان در یکی از عمارت های تاریخی به نام رکیب خانه واقع شده است و مساحت آن برابر با 2600 متر مربع است.
در این موزه مجموعه ای از صنایع دستی، ترمه، ملیله دوزی، آثار خطی، آثار میرعماد و دختر وی و مجموعهای از شیشههای قرن سوم، پنجم و هشتم در آن قرار دارد.
موزه هنرهای معاصر
موزه هنرهای معاصر اصفهان، در بنایی زیبا مربوط به دوره صفویه قرار دارد که در مرکز شهر و نزدیک به چهلستون واقع گردیده است. این ساختمان در زمان حکومت قاجار تجدید بنا شده و مسعود میرزا حاکم وقت اصفهان آنجا را محل سکونت خود قرار داد.
خانه مشروطیت
خانه مشروطیت در گوشهای از شهر اصفهان بنایی تاریخی مربوط به دوره قاجار وجود دارد و به دلیل آنکه به رهبر سیاسی اصفهان در عصر مشروطه یعنی حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی تعلق دارد، با عنوان خانه مشروطه یا مشروطیت شناخته میشود. این خانه محل گردهمایی علما، آزادیخواهان، رجال سیاسی - فرهنگی و مردم اصفهان در صدسال پیش بوده است و در کنار حفظ وقایع آن دوران در قلب خود، معماری چشمنوازی را هم به رخ رهگذران میکشد.
موزه موسیقی
موزه موسیقی در یکی از زیباترین و سرسبزترین خیابان های شهر اصفهان یعنی خیابان جلفا موزه ی موسیقی وجود دارد. بیش از 300 نوع از آلات ادوات موسیقی در این موزه برای بازدید قرار داده شده است.
این موزه در مدت زمان کمی که از بازگشایی آن گذشته است، موفق به کسب دو جایزه شده که آخرین آن از سوی شورای بینالمللی موزهها (ایکوم) بهعنوان بهترین موزه خصوصی ایران شناخته شد.
موزه آموزش و پرورش
موزه آموزش و پرورش در ساختمان منزل مسکونی شادروان عطاءالملک دهش از شخصیتهای اجتماعی اواخر دوره قاجار واقع است و توسط اداره آموزش و پرورش اداره میشود.
این ساختمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار گرفت و پس از بازسازی در سال 1378 کاربری موزه پیدا کرد.
موزه شهدا
موزه شهدا به مناسبت هفته دفاع مقدس در مهر ماه 1381 با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهیدان انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس و شناساندن و انتقال مفاهیم ارزشی شهید و شهادت به نسل جوان تاسیس شد.
موزه عصارخانه شاهی
موزه عصارخانه شاهی که همان کارخانه روغن کشی می باشد و به معنای محلی است که روغنگر از بذرهای مختلف همچون کرچک و کنجد روغن تهیه میکرده است. عصارخانه شاهی 380 متر مربع وسعت دارد و اطلاعاتی از تاریخ ساخت آن در دست نیست اما چون بخشی از بازار قیصریه اصفهان است؛ تاریخ احداث آن را به دوره ی شاه عباس صفوی نسبت میدهند.
موزه حمام علی قلی آقا
موزه مردم شناسی اصفهان یکی دیگر از بناهای دوره صفویه که نشاندهنده معماری با شکوه آن دوره است حمام علی قلی خان میباشد که در حال حاضر با تغییر نام به موزه مردمشناسی تبدیل شده است. مساحت این حمام 1200 مترمربع و دارای دو قسمت حمام بزرگ و حمام کوچک است.
کتاب "موزههای شهر اصفهان" در هفت محور تدوین شده است. در محور نخست به کاخ موزه چهلستون، موزه های هنرهای معاصر، تزئینی و تاریخ طبیعی و حیات وحش، محور دوم به خانه مشروطیت، عصارخانه شاهی، خانه شیخ الاسلام و موزه حمام علی قلی آقا، محور سوم به موزه آموزش و پروش و شهدا، محور چهارم به موزه تختفولاد و علوم و فنون، محور پنجم به موزه موسیقی و کلیسای وانک، محور ششم به پرستیژلند و محور هفتم نیز به موزه حمام رهنان اشاره شده است.
کتاب "موزههای شهر اصفهان" در سال 1396 با شمارگان یکهزار نسخه در 120 صفحه توسط انتشارات سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری اصفهان به چاپ رسیده است.
*س_برچسبها_س*