شنبه 29 دی 1403

کدام فیلم ایرانی برای اسکار 2023 معرفی می‌شود؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
کدام فیلم ایرانی برای اسکار 2023 معرفی می‌شود؟

در عین حال، «برادران لیلا» و «زالاوا» در سطح بین الملل مورد توجه قرار گرفته‌اند، اما «موقعیت مهدی» تنها در فضای داخلی توانست موفق ظاهر شود و از این منظر شانسی برای موفقیت در جوایز اسکار ندارد؛ هرچند تاکنون در میان همه فیلم‌هایی که نام برده شده، گمانه زنی‌ها عمدتاً متوجه فیلم موقعیت مهدی است.

در فاصله نه چندان طولانی تا مهلت معرفی نمایندگان سینمای کشورها برای جوایز اسکار 2023 و با کاهش ابهام‌ها درباره حضور نماینده ایران در این دوره از این جوایز، این پرسش پیش رو است که کدام فیلم گزینه نهایی ایران برای حضور در این رویداد خواهد بود؟

به گزارش «تابناک»؛ جایزه اسکار بهترین فیلم بین المللی، برای فیلم‌های غیرانگلیسی‌زبان فرصتی برای دیده شدن در سطح جهان و جذب تماشاگران بیشتر است که قاعدتاً به کسب سود بیشتر نیز منتهی می‌شود. این اتفاق تحقق نخواهد یافت، مگر اینکه فیلم دست‌کم میان لیست کوتاه نامزدهای نهایی قرار گیرد و امکان ایده‌آل برنده شدن این جایزه است.

پیش از این بحث تحریم جوایز اسکار در صورت انتخاب فیلم عنکبوت مقدس به عنوان نماینده سوئد برای حضور در مراسم اسکار مطرح بود؛ اقدام قبلاً یک بار رخ داد و در دوران مدیریت جواد شمقدری بر سازمان سینمایی، فیلم یه حبه قند با وجود انتخاب توسط کمیته انتخاب، معرفی نشد که هیچ تاثیر و حتی انعکاس بین الملل وسیعی نداشت و فقط یک فرصت را از ایران گرفت. این واکنش انفعالی عملاً صحنه را برای دیده شدن فیلم های ایرانی خالی می‌کند و باید تجربه یه حبه قند را چراغ راه آینده کرد.

ظاهراً چنین دیدگاه دوم توانست برای تصمیم گیران موثر واقع شود و آن گونه که معاون بین الملل بنیاد سینمایی فارابی خبر داده لیست افراد برای حضور در کمیته انتخاب نماینده ایران در تعامل با خانه سینما، در موعد مقرر به آکادمی اسکار معرفی شده است و اطمینان داده کارها مطابق جدول زمانبندی اسکار پیش خواهد رفت.

ظاهراً چهره‌های چون محمدعلی باشه‌آهنگر، لیلا حاتمی، محمد بزرگ‌نیا، جواد طوسی، سیدجمال ساداتیان، بهمن اردلان، حامد شکیبانیا، پرویز شیخ‌طادی، محمد آلادپوش، مریلا زارعی، امیر جدیدی، سیدمحمود رضوی، احمد میرعلایی، رسول صدرعاملی، محمد داوودی و محمدرضا دلپاک برای عضویت در این کمیته مطرح شده اما ترکیب قطعی اعلام نشده است. این اقدام معمولاً برای جلوگیری از لابی گری و فشار سازندگان فیلم‌ها به اعضای کمیته برای انتخاب فیلم‌شان است؛ هرچند صاحبان فیلم‌ها متوجه ترکیب می‌شوند و لابی اجتناب ناپذیر است.

با وجود آنکه فیلم‌هایی چون «برادران لیلا»، «نگهبان شب»، «تفریق»، «زالاو» «موقعیت مهدی»، «جنگ جهانی سوم»، «شب داخلی دیوار» و «بی‌رویا» به عنوان گزینه‌های اسکار معرفی می‌شود، در فاصله قریب چهل روز تا مهلت معرفی نماینده ایران، تنها فیلم‌های «برادران لیلا»، «موقعیت مهدی» و «زالاوا» اکران عمومی شده‌اند و مابقی فیلم‌ها این شرط کلیدی را ندارند؛ هرچند ممکن است در طول دو ماه آینده برخی از این فیلم‌ها به نمایش درآیند و از این شرط برخوردار باشند.

در عین حال، «برادران لیلا» و «زالاوا» در سطح بین الملل مورد توجه قرار گرفته‌اند اما «موقعیت مهدی» تنها در فضای داخلی توانست موفق ظاهر شود و از این منظر شانسی برای موفقیت در جوایز اسکار ندارد؛ هرچند تاکنون در میان همه فیلم‌هایی که نام برده شده، گمانه زنی‌ها عمدتاً متوجه فیلم موقعیت مهدی است. باید صبر کرد و دید تا زمان فرارسیدن مهلت قانونی کدام فیلم‌های شرایط حضور در ایران به ویژه دو شرط کلیدی اکران عمومی و موقعیت بین المللی را به دست خواهند آورد و چه فیلمی برنده این جایزه خواهد شد؟