کرونا مرهمی بر دل طبیعت ناآرام شده از دست بشر
یک کارشناس اکوتوریسم، با بیان اینکه حال طبیعت بد است، خاطرنشان کرد: حداقل درسی که میتوانیم از کرونا بگیریم این است که مرزهای سیاسی مهم نیستند، زیرا اکوسیستم بزرگ کره زمین یکپارچه است و تغییرات اقلیمی مرز نمیشناسند.
حسنمحمد عمویی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اثرات مثبت و منفی زیستمحیطی شیوع کرونا، اظهار کرد: همهگیری بیماری کرونا موجب شده یک آرامش نسبی در طبیعت حکمفرما شود.
وی با بیان اینکه برخی از حیوانات وحشی در سراسر دنیا و حتی ایران احساس امنیت کرده و وارد محدودههای شهری و روستایی شدهاند، تصریح کرد: این احساس امنیت یکی از اثرات مثبت کوتاهمدت کرونا بر محیط زیست بوده است.
این کارشناس اکوتوریسم، برای یادآوری، به شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان در چند سال گذشته و ممنوعیت شکار اشاره کرد و متذکر شد: شکارچیان از ترس ابتلا به این بیماری اسلحههای خود را کنار گذاشته بودند و شکار نمیکردند لذا در آن سال در تالاب عینک شهر رشت نیز شاهد حضور انواع پرندگان مهاجر بودیم، زیرا این حیوانات احساس امنیت کرده بودند، اما سال بعد دوباره شکار شروع شد و دیگر آن پرندگان مهاجر را حتی در بخشهای بزرگی از تالاب انزلی هم نمیبینیم.
عمویی، افزایش شکار را موجب کاهش پرندگان بومی و مهاجر در شمال کشور دانست و گفت: عموما این پرندگان حتی از دوربینهای پرندهنگری هراس دارند و احساس خطر میکنند و صدای شلیک اسلحه آرامش آنان را از بین برده است؛ در نتیجه آرامش مقطعی طبیعت موقتی خواهد بود.
وی کاهش تولید کربن را دومین اثر مثبت کوتاهمدت شیوع کرونا دانست و بیان کرد: تعطیلی موقتی کارخانجات و کاهش عبور و مرور خودروها به پاکیزهتر شدن هوا کمک کرده، اما با تمام شدن این اپیدمی، دوباره شاهد افزایش کربن در جو خواهیم بود؛ مگر اینکه رویکرد کشورها در بلندمدت تغییر پیدا کند.
نیازمند پایش سالانه وضعیت گونههای گیاهی و جانوری هستیم
این کارشناس ارشد زیستشناسی، غفلت نهادهای نظارتی در ایام کرونایی را موجب بالا رفتن آمار شکار دانست و عنوان کرد: شکار بیرویه جانوران وحشی در سالهای اخیر، فشاری مضاعف بر اکوسیستم شکننده ما وارد کرده است.
عمویی، با اشاره به افزایش مصرف مواد شوینده و ضد عفونیکننده و ورود مقادیر زیادی از این مواد به مسیر رودخانهها و در نهایت تالاب انزلی به عنوان اثرات کوتاهمدت منفی این دوران، خاطرنشان کرد: اثرات بلندمدت شیوع کرونا بر محیط زیست را هنوز نمیدانیم.
وی با بیان اینکه سیاستگذاریهای نادرست دولتها بیشترین اثرات مخرب زیستمحیطی را بر روی کره زمین به دنبال داشته است، خاطرنشان کرد: اگرچه همه آحاد جامعه در محیط زیست اثرگذار هستند، اما سیاستگذاریهای نادرست دولتها بیشترین ضربه را به محیط زیست میزند. به طور مثال در ایران، خشک کردن تالابها، جنگلزدایی و ویلاسازیهای بیضابطه، افراط در سدسازی و استخراج بیرویه آبهای زیرزمینی برای گسترش کشاورزی، مالچپاشی و... موجب کاهش محسوس توان اکولوژیکی کشور شده است.
این کارشناس اکوتوریسم ادامه داد: در طول دهههای اخیر با تخریب اکوسیستمهای ارزشمندی مواجه هستیم و این تخریبها با سرعت ادامه دارد لذا حفاظت از محیط زیست باید با تغییر سیاستهای دولتها اتفاق بیفتد؛ نه شیوع کرونا!
عمویی، سموم کشاورزی را موجب اختلال در گردهافشانی گونههای گیاهی و نابودی برخی از آنان دانست و اظهار کرد: نیازمند پایش سالانه وضعیت گونههای گیاهی و جانوری هستیم، زیرا اگر یکی از این گونهها از بین رود، در چرخههای زیستی بسیاری از جانداران اختلال ایجاد خواهد شد و ما از بسیاری از این تغییرات به دلیل نبود پایشهای سالانه در کشورمان بیاطلاع هستیم.
جوامع محلی همچنان به طبیعت آسیب میزنند
این کارشناس ارشد زیستشناسی، یکی از اثرات منفی بلندمدت شیوع کرونا را احتمال جبران سریع عقبماندگی چندماهه دانست و عنوان کرد: توقف چرخ تولید و صنعت به واسطه شیوع کرونا ممکن است دولتها را بر آن دارد تا به سرعت این عقبماندگی را برطرف کنند و لذا بیش از پیش دست به تخریب محیط زیست بزنند لذا شاید در پساکرونا اوضاع محیط زیست بدتر شود!
وی جبران تخریبهای زیستمحیطی و ترمیم طبیعت به واسطه شیوع کرونا طی چند ماه اخیر را سادهانگارانه دانست و یادآور شد: به طور مثال در ایران جوامع محلی همچنان به طبیعت آسیب میزنند و دولت برنامههای بلندمدت برای توانمندسازی و تغییر شیوه معیشتی آنان ندارند. همچنین سیاستهای متناقص با شرایط محیط زیست کشور مانند سدسازی و توسعه کشاورزی در اقلیم خشک ایران، مالچپاشی به بهانه ریزگردها و در نتیجه از بین بردن اکوسیستم ارزشمند بیابانی و تخریب زیستگاهها با هدف توسعه میادین نفتی و شرکتهای خصوصی بدون پایشهای زیستمحیطی علمی ضربههای تبر بر پیکره محیط زیست ایران است که بسیاری از اثرات جبرانناپذیر و غیر قابل برگشت خواهد بود.
عمومی تصریح کرد: البته سیاستهای غلط دولتها مختص ایران نیست و کشورهای دیگری نیز برای منافع اقتصادی کوتاهمدت خود دست به اقدامات تخریبی زدهاند که مجموع این اقدامات تغییرات اقلیمی را به دنبال داشته است.
این کارشناس ارشاد زیستشناسی، با بیان اینکه حال طبیعت بد است، خاطرنشان کرد: حداقل درسی که میتوانیم از کرونا بگیریم این است که مرزهای سیاسی مهم نیستند، زیرا اکوسیستم بزرگ کره زمین یکپارچه است و تغییرات اقلیمی مرز نمیشناسند لذا همه دولتها و مردم دنیا باید برای حفاظت از این زیستکره تلاش کنند.
انتهای پیام