پنج‌شنبه 18 بهمن 1403

کرونا و دو راهی تعطیلی و مشکلات اقتصادی اصناف

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کرونا و دو راهی تعطیلی و مشکلات اقتصادی اصناف

بیرجند - ایرنا - صنوف خراسان جنوبی از ابتدای شروع طرح محدودیت‌های کرونایی علیرغم همه مشکلات اقتصادی با همراهی شایسته اقدام به تعطیلی کسب و کار خود کردهاند تا تمام قد با شیوع ویروس کرونا مقابله کنند.

مصوبه ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا برای تعطیلی اصناف و بازاریان هرچند با همراهی حدود 98 درصد کسبه خراسان جنوبی مواجه شده است اما آنها معتقدند که موجب ضرر اقتصادی به کسبه می‌شود.

اولین روز هفته آخرین ماه پاییز سال 1399 شاید برای تعداد زیادی از خانوارها اصناف و کسبه خراسان جنوبی آغاز روزهای غم‌انگیز اما مسوولیت‌پذیری بود که باید به مدت 14 روز کرکره مغازه‌ها را پایین کشیده و باری دیگر پا در رکاب حفظ جان همنوعانشان بگذارند.

این روزها خیابان‌های شهر بیرجند مانند روزهای جمعه، غم انگیز و دلگیر شده است انگار مردم برای رهایی از خستگی‌های سخت و طاقت‌فرسای کار و تلاش به فضای امن خانه و کاشانه‌ها پناه برده‌اند.

تعطیلی صنوف مختلف و محدودیت‌های تردد که از نخستین روز هفته (یکم آذر) در استان خراسان جنوبی از جمله شهر بیرجند مانند بسیاری از شهرستان‌های دیگر آغاز شد، کوچه و خیابان‌های شهر را در سکوت غم‌انگیز فرو برده است.

در خیابان‌های شهر که قدم بزنی این واقعیت را درک می‌کنی که شهر با مردمانش زنده است اما این روزها که ویروس کرونا در گوشه و کنار شهر چنبره زده است برای اینکه مردم سرزمینم زنده بمانند باید در خانه‌ها بمانند.

میزان ابتلای صعودی به ویروس کرونا و از همه مهمتر تعداد فوتی‌ها در کشور که روزانه به مرز 500 نفر در حال نزدیک شدن است سبب شد بار دیگر دولت تن به تعطیلی اصناف و بازاریان در شهرهای قرمز بدهد.

بر این اساس مصوبه‌ای از سوی ستاد ملی مدیریت و مقابله با بیماری کرونا به استان‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شد که برطبق رنگی که برای نشان دادن وضعیت شیوع ویروس کرونا در استان‌های مختلف اعلام شده، برای فعالیت چهار گروه شغلی در استان‌ها، تصمیم‌گیری شده است.

به این معنا که در این مصوبه مشاغل به چهار گروه تقسیم شده‌اند و براساس وضعیت شهرها به فعالیتشان ادامه می‌دهند، این مصوبه در قالب طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیت‌ها متناسب با وضعیت و روند بیماری کووید 19 در شهرهای کشور از روز شنبه (اول آذر ماه) آغاز شد که یکی از این محدودیت‌ها، تعطیلی صنوف مختلف گروه‌های شغلی 2، 3 و 4 در شهرستان‌های قرمز و گره‌های شغلی 3 و 4 در شهرستان‌های با وضعیت نارنجی است که در تمامی شرایط گروه شغلی یک برای خدمات‌رسانی به مردم فعال است.

بر اساس آخرین وضعیت استان خراسان جنوبی از نظر رنگ‌بندی شهرستان‌ها برای اجرای محدودیت‌های جدید از اول آذر هفت شهرستان در وضعیت قرمز و چهار شهرستان در وضعیت نارنجی هستند.

طبق اعلام ستاد مدیریت و مقابله با کرونا، بیش از 70 درصد واحدهای صنفی مجاز به فعالیت نیستند و در صورت تخلف از تصمیمات دولت، جریمه و پلمب در انتظار واحدهای صنفی است.

بررسی‌های میدانی خبرنگار ایرنا از وضعیت بازار و صنوف مختلف در سطح شهر بیرجند بیانگر این است که تمامی اصناف (گروه‌های شغلی 2، سه و چهار) کرکره‌های مغازه‌ها را بسته و تنها راه ارتباط با آنها شماره تلفن‌هایی است که روی کرکره‌ها یا تابلوهای مغازه خودنمایی می‌کند.

چندین شماره را یادداشت کردم تا از طریق تماس تلفنی با کسبه شهر بیرجند نظرشان را در خصوص اعمال محدودیت‌ها و تعطیلی اصناف جویا شوم.

وقتی تماس می‌گیرم و خود را خبرنگار معرفی می‌کنم انگار بغض برخی از کسبه می‌ترکد اما همه درد مشترکی دارند و از چک، قرض، اجناس مانده در دکان، هزینه‌های آب، برق، گاز، بیمه و مالیات سخن می‌گویند که به بخشی از آنها در این گزارش می‌پردازیم.

رضا حسین‌زاده که فروشنده کفش و کیف است گفت: مگر امسال ما توانستیم کاسبی کنیم، دقیقا وقتی فصل فروش ما است تصمیم می‌گیرند مغازه‌ها را تعطیل کنند اما چه کسی به فکر چک‌ها و قرض‌های ما است.

وی ادامه داد: از وقتی ویروس کرونا شیوع پیدا کرده مردم پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند، در خانه می‌مانند و آنطور که باید مشتری نداریم چرا خیال می‌کنند تعطیلی اصناف به منزله مدیریت کرونا است.

وی افزود: مگر نه اینکه بیش از 65 درصد علت ابتلای بیماری در کشور و استان خانوادگی بوده است پس باید مسوولان کار کنند مردم دورهمی‌های خانوادگی، مراسم عروسی و عزا را تعطیل کنند نه اینکه جلوی کسب و کار ما را بگیرند.

وی با اشاره به این ضرب‌المثل که «آمدیم به نان برسیم، به جان رسیدیم» اظهار داشت: با هزاران امید و آرزو کفش و چکمه‌های زمستانی را با چک خریداری کردم که همین دو هفته موعد فروش آن است نمی‌دانم بعدا سرنوشت این چک‌ها و اجناس زمستانی چیست.

حسن قرچی یکی دیگر از کاسبان بیرجندی که در خیابان مدرس مغازه لوستر دارد گفت: اجناس و اقلام ما فسادپذیر نیست و هرچقدر در دکان بماند بعد می‌توانیم آن را بفروشیم اما اگر فروش نداشته باشیم اجاره سنگین مغازه را از کجا بیاوریم.

وی بیان کرد: ماهانه چهار میلیون تومان برای اجاره مغازه بعلاوه پول برق، شاگرد، چک‌های برگشتی و سایر بپردازیم اما با در بسته از کجا بیاوریم.

وی افزود: اگر همه بخش‌ها را تعطیل کنند درست است اگر یکبار دولت هم پول برق و مالیات و بیمه را ببخشد، بانک‌ها برای چک‌های کاسبان چاره‌اندیشی کنند و به فکر ما باشند تا وقتی در دکان بسته است چک‌ها برگشت داده نشود ما اعتراضی نداریم اما همه فشارها فقط بر اصناف است.

وی ادامه داد: این در حالی است که اگر چند روز پول برق را دیرتر بدهیم برق را قطع می‌کنند و بانک‌ها یک یا 2 روز تاخیر در پرداخت اقساط را جریمه دریافت می‌کنند، دولت کجا با ما همکاری کرده است.

یکی دیگر از کاسبان بیرجندی که فروشنده پوشاک و البسه است هم گفت: دقیقا در روزها اوج کار و فروش البسه زمستانی، مغازه را تعطیل کردیم در حالیکه در تامین اجازه مغازه مستاصل مانده‌ام و ضرر و زیان سنگینی بر من وارد شده است.

وی که خواست نامش ذکر نشود با بیان اینکه کرونا مگر تنها در بازار و بین کسبه وجود دارد ادامه داد: از دولت می‌خواهیم در این روزهای سخت کمک حال ما باشند، باید برای ماندن مردم در خانه و بستن مغازه اصناف زمینه تامین نیازهای ما را فراهم کند.

وی افزود: مسوولان باید با اختصاص یارانه ویژه یا بسته‌های حمایتی از شهروندان و صاحبان حرف حمایت کرده و به آنها در تحمل وضعیت کنونی دلگرمی دهند.

وی بیان کرد: وقتی ما کسبه اعتراض می‌کنیم برخی تصور می‌کند تنها به فکر کسب درآمد و پول هستیم و سلامت همنوعان و رعایت اصول بهداشتی برای ما اهمیت چندانی ندارد اما باور کنید فشارهای اقتصادی، چک‌، بیمه و مالیات امان را را بریده است.

رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: اکنون در بیرجند 14 هزار واحد صنفی وجود دارد که حدود 80 درصد آنها جزو اصناف غیرضرور بوده و شامل محدودیت‌های کرونایی شده‌اند.

رضا علیزاده افزود: اگر می‌خواهد کاری اجرایی انجام شود و بازتاب خوبی داشته باشد باید به درستی برنامه‌ریزی و پیش برود.

وی اظهار داشت: به اصناف باید حق بدهیم چراکه هیچگونه تسهیلات یا یارانه حمایتی برای آنها در نظر گرفته نشده است.

رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی ادامه داد: کسبه و بازاریان مانند کارمندان دولت نیستند که آخر ماه حقوق دریافت کنند تا خیالشان راحت باشد و مشکلاتشان کم باشد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر 70 درصد اصناف مغازه اجاره‌ای دارند و 40 درصد آنها نیز مسکن اجاره دارند از کجا باید هزینه‌های خود را تامین کند چه کسی می‌خواهد پول اجاره با شاگردانشان را بدهد.

علیزاده عنوان کرد: اصناف نیاز به نقدینگی با تسهیلات ارزان و کم‌بهره دارند که از دولت انتظار داریم در این زمینه چاره‌اندیشی کند در غیر اینصورت حداقل 40 درصد اصناف ورشکسته خواهند شد که در پی آن بیکاری و آسیب‌های اجتماعی خواهد بود.

وی یادآور شد: پرداخت تسهیلات به مشاغل آسیب دیده ناشی از کرونا مشکلات زیادی داشت از جمله اینکه باید واحد صنفی کارگر بیمه شده داشته باشد از طرفی تسهیلات 12 درصد دوساله دردی از اصناف دوا نمی‌کند.

رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی افزود: اگر قرار باشد واحد صنفی تسهیلات 12 درصد دریافت کند پرداخت تسهیلات نیز به یکی دیگر از مشکلات آنها افزوده می‌شود به همین دلیل از این تسهیلات استقبال نکردند.

وی گفت: اصناف استان علیرغم داشتن مشکلات فراوان اما در رعایت محدودیت‌های کاری و پروتکل‌های بهداشتی در قطع زنجیره کرونا تاکنون سربلند بوده‌اند اکنون نیزمانند همیشه همراهی لازم را دارند اما نیاز به حمایت مسوولان نیز دارند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*