کشاورزان از تجربههایشان در خشکسالی دو دهه گذشته استفاده کنند
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی قم گفت: از کشاورزان میخواهیم تجارب خشکسالی دو دهه گذشته را مدنظر قرار دهند تا از همین میزان مایه حیاتی که در اختیارمان است تولید بالایی داشته باشیم.
مجید حمیدی در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: امسال در کشت پاییزه با چند مقوله جدید مواجه هستیم؛ ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی در خصوص کشت قراردادی گندم و کلزا در جهت تسهیل و تسریع امنیت غذایی برای سازمانهای جهاد کشاورزی ارسال شد.
وی افزود: این ابلاغیه مرتبط با موضوع "کشاورزی قراردادی" است بدین صورت که کشاورز از همان ابتدا بازار محصولاتش را داشته و میداند باید به چه کسی تحویل دهد، در مقابل طرف خریدار منابع لازم اعم از بذر، کود و سم را برای کشاورز فراهم میکند.
حمیدی با اشاره به اینکه این روش در کشورهای توسعهیافته در تولید بسیاری از محصولاتشان مورد استفاده قرار میگیرد گفت: اینگونه کشاورز با طیف خاطر و برنامه منسجم در بحث تولید، کشت و کارش را انجام میدهد. کارگروه مرتبط در استان فعال شده و طبق برنامهریزیهای انجام شده این طرح برای سال زراعی جاری در کشت گندم و کلزا اجرا میشود.
وی سپس با تأکید براینکه استان قم در دسته استانهای خشک کشور است اظهار کرد: یکی از مسائل مهم دیگر در بحث کشاورزی استان، کشت گیاهان علوفهای پاییزه است؛ با توجه به خشکی استان و اینکه علوفه یکی از اقلامی است که نقش بسیار مهمی در امنیت غذایی دارد، باید ظرفیتی ایجاد شود تا بخشی از کشت بهاره و تابستانه گیاهانی مانند ذرت را به کشت پاییزه منتقل شود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی قم با بیان اینکه این کار تأثیر به سزایی در رسیدن سریعتر به امنیت غذایی دارد ادامه داد: طبق ابلاغیه امسال قرار شد نزدیک به 100 هکتار گیاهان علوفهای در کشت پاییزه استان انجام شود؛ از جمله این گیاهان علوفهای میتوان به گیاه تریتیکاله از خانواده غلات و چغندر علوفهای اشاره کرد.
وی اضافه کرد: سالهای قبل نیز به سمت کشت چغندر علوفهای در کشت پاییزه رفتیم اما چون رقم آن مطلوب نبود فایده نداشت؛ امسال با توجه به اینکه با استفاده از تجربیات سال گذشته به رقم مناسب برای رسیدن به هدف مطلوب و توسعه بیشتر دست پیدا کردیم، رقم جدیدی برای کشت چغندر علوفهای در نظر گرفته شد.
حمیدی در خصوص برنامه کشت گندم برای سال آینده توضیح داد: برای سال آینده 5 هزار هکتار گندم آبی و بیش از هزار و 250 هکتار گندم دیم از طرف وزارتخانه به ما ابلاغ شده است. در بحث جو نیز بیش از 24 هزار هکتار برنامه کشت در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی قم خاطرنشان کرد: تمام نهادههای مورد نیاز این طرح تأمین و دیگر وظایفی که برعهده سازمان جهاد کشاورزی بوده انجام شده است؛ همچنین هماهنگیهای مورد نیاز با بخش خصوصی، اتحادیه تشکلها و شرکتهای تعاونی تولید و روستایی انجام شده است.
حمیدی همچنین به راهاندازی سامانه حواله الکترونیکی کود اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه کود یک نهاد یارانهای است و نحوه توزیع آن در کشور نیاز به رصد و پیگیری دارد، دستورالعملی از طرف وزارتخانه ابلاغ شد که پس از آن، این سامانه در استان راهاندازی شد.
وی با تأکید بر بحران کمبود آب در کشور عنوان کرد: در برنامههای کشت، بحران کمبود آب در اولویت قرار گرفته است؛ به عنوان مثال در بحث کشت گندم علیرغم نیازی که کشور به تولید روزافزون گندم دارد با توجه به بحران کمبود آب در استان به سمت کشت جو که یکی از محصولات اساسی است رفتیم زیرا جو آب کمتری مصرف میکند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی قم در ادامه گفت: جو با سطح زیر کشت ابلاغی 24 هزار هکتار نزدیک به 60 درصد سطح زراعت استان را تشکیل میدهد، در باقی سطح زراعت نیز از گیاهان مشابه که آب کمتری مصرف میکنند استفاده شده است.
حمیدی تصریح کرد: در حال حاضر خواسته ما این است که کشاورزان تجارب خشکسالی دو دهه گذشته را (به جز دو سالی که شرایط زراعی کمی بهتر بود) مدنظر قرار دهند زیرا امسال هم مانند سال گذشته از نظر شرایط آبی اسفبار است.
وی اضافه کرد: وضعیت ذخایر آب استان مناسب نیست؛ سد ساوه نیز علیرغم حق آبهای که استان قم از آن دارد روانسازی آب را به سمت این استان انجام نداد و چشمهها و قناتها نیز در وضعیت مناسبی قرار ندارند بنابراین باید با رعایت تمام اصول زراعی از همین میزان مایه حیاتی که در اختیارمان است تولید بالایی داشته باشیم.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی قم یادآور شد: استفاده از روشهای نوین آبیاری و کشت در مکانهایی که ساختار این اجازه را میدهد و تغذیه متعادل گندم از جمله راهکارهای بسیار مهمی است که میتوان به وسیله آن سطح شاخص کارایی مصرف آب را بالا برد.
حمیدی در خصوص ارائه تسهیلات برای استفاده از روشهای نوین آبیاری اظهار کرد: برای استفاده از این روشهای و کاهش مصرف آب از محل اعتبارات تملکدار تسهیلاتی داده میشود به نوعی که میتوان گفت 85 درصد این تسهیلات بلاعوض توسط دولت پرداخت میشود؛ در مواردی حتی بذر و کود یارانهای نیز در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
انتهای پیام