کلسترول بالا میتواند عامل جدی سرطان کبد باشد
مطالعات آزمایشگاهی اخیر نشان میدهد کلسترول بالا منجر به زخم طولانی مدت کبد و اختلال عملکرد سلولهای ایمنی میشود.
به گزارش مشرق، بین رژیم غذایی پرچرب و قند بالا و بیماری کبد چرب که میتواند منجر به بیماریهای تهدید کننده زندگی مانند سیروز و سرطان کبد شود، یک رابطه طولانی مدت وجود دارد. اکنون تحقیقات جدید از دانشکده پزشکی کک USC جزئیات و ابعاد جدیدی را به این باور افزوده است.
این مطالعه آزمایشگاهی که در Frontiers in Immunology منتشر شده است، اولین مطالعهای است که بر روی چگونگی تاثیر مقادیر مختلف کلسترول به عنوان بخشی از رژیم غذایی پر چربی و قند بر پیشرفت بیماری کبد چرب تمرکز دارد. با مدلسازی این بیماری در موشها، محققان دریافتند مصرف بالای کلسترول میتواند بیماری کبد چرب را تشدید کند که منجر به التهاب و جای زخم شده و مهمتر از همه، بافت اسکار میتواند حتی پس از تغییر به رژیم غذایی کم کلسترول باقی بماند. این یافتهها همچنین نشان داد که رژیم غذایی با کلسترول بالا میتواند اختلال عملکرد طولانیمدتی را در جمعیت خاصی از سلولهای ایمنی ایجاد کند که قبلا ثابت شده بود در بیماری کبد چرب نقش دارند.
دکتر آنا مارتی میرا، محقق اصلی این مطالعه میگوید: «بر اساس یافتههای ما، شما ممکن است یک رژیم غذایی پرچرب و قند بالا داشته باشید، کلسترول بالا میتواند روندی را که باعث التهاب در کبد شما میشود، تسریع میکند. افراد کلسترول بالا را به عنوان خطری برای بیماری قلبی میشناسند، اما تحقبقات ما نشان داد که کبد شما نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گرفته و باعث التهاب، زخم و به طور بالقوه سیروز شود.
محققان موشها را با رژیم غذایی پرچرب و قندی تغذیه کردند که نشان میدهد نوعی بیماری کبد چرب پیشرفته مشابه بیماری انسان ایجاد میکند.
موشها به سه گروه تقسیم شدند که مقادیر متفاوتی از کلسترول را به مدت 20 هفته در غذای خود دریافت کردند؛ گروه کم کلسترول یک چهارم کلسترول را در مقایسه با متوسط دریافت کردند. گروه با کلسترول بالا 25 برابر بیشتر از گروه کم کلسترول دریافت کردند.
پس از 20 هفته، کبد موشهای هر سه گروه تجمع چربی را نشان داد که یکی از ویژگیهای خوشخیم بیماری کبد چرب است، اما گروه با کلسترول بالا بیماری پیشرفتهتری با افزایش التهاب و بافت اسکار داشت.
برای 10 هفته بعد، موشهای هر سه گروه کلسترول پایینی را به عنوان بخشی از رژیم غذایی دریافت کردند که چربی و قند بالایی داشت. در پایان آن زمان، این تغییر در رژیم غذایی، التهاب را در موشهای با کلسترول بالا معکوس کرد، اما بافت اسکار را کاهش نداد. این یافته نشان میدهد که خنثی کردن آسیب ناشی از کلسترول بالا دشوار است.
مارتی میرا و همکارانش همچنین تغییراتی را در سلولهایی به نام ماکروفاژها که برای پاسخ ایمنی ذاتی مهم بوده و به عنوان خط مقدم دفاع طبیعی بدن محسوب میشوند، بررسی کردند. نقشهای متعددی برای ماکروفاژها وجود دارد. آنها میتوانند التهاب را برای مبارزه با حشرات مهاجم تحریک کنند. فرونشاندن التهاب در صورت عبور از خطر به ارتباط با سایر سلولهای ایمنی و حتی به درمان کمک میکند.
ماکروفاژها در بیماری کبد چرب نقش دارند، اما به شیوهای متناقض، به نظر میرسد که آنها به ایجاد آسیب کمک میکنند، اما آسیب بدون آنها به خوبی بهبود نمییابد.
محققان از توالییابی RNA برای تضاد ژنهایی که در ماکروفاژهای کبد موشها در مطالعه با بیان ژن در ماکروفاژهای طبیعی فعال شدهاند، استفاده کردند. مطابق با دیگر یافتههای این تیم، ژنهایی که باعث التهاب و جای زخم میشوند با رژیمهای غذایی با کلسترول متوسط و بالا فعال شدند، در حالی که ژنهای مرتبط با بهبودی با تغییر مصرف کلسترول پایین فعال شدند.
با این حال در ماکروفاژها از گروه اصلی با کلسترول بالا، ژنهایی که منجر به ایجاد اسکار میشوند، حتی پس از تغییر نیز فعال باقی ماندند. این نتیجه کلیدی نشان میدهد که مصرف منظم کلسترول زیاد میتواند باعث ایجاد تغییرات طولانیمدت و معکوس کردن آنها در ماکروفاژها شده و عملکرد درمانی آنها را مختل کند، بنابراین آنها همچنان به آسیب کبدی ادامه میدهند.
رژیم غذایی پرچرب و قند بالا که در این مطالعه به موشها داده شد شباهتهای تاسف باری با رژیم غذایی معمولی غربی در انسان دارد.
مارتی میرا میگوید: رژیم غذایی روزانه ما دارای کربوهیدراتهای زیادی مانند نوشیدنیهای شیرین، نان، برنج و پاستاست. پس از آن چربی بالا وجود دارد، زیرا همه غذاهای سرخ شده را دوست دارند. در عین حال ما همان زندگی فعال قبلی را نداریم، بنابراین در نهایت بسیار بیشتر از نیاز بدنمان مصرف میکنیم.
با این وجود، او تاکید میکند که یافتههای تیمش نشان نمیدهد که مردم باید کلسترول را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند. به هر حال مقدار معینی از چربی، از جمله کلسترول، برای عملکرد صحیح بدن ما مورد نیاز است.
مارتی میرا میافزاید: همه چیز در حد تعادل است. اگر نوع تغذیه شما باعث این التهاب بیش از حد در کبدتان میشود، وقت آن است که از خودتان مراقبت کنید. رژیم غذایی خود را تغییر داده و بیشتر ورزش کنید، تا بتوانید آن چربی را در کبد بسوزاند، پیش از آنکه به این عضو مهم بدنتان آسیبی وارد شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران