کوشکی و دلبر به زیستگاه طبیعی خود بازگشتند
![کوشکی و دلبر به زیستگاه طبیعی خود بازگشتند](https://img9.irna.ir/d/r2/2020/04/15/4/157075190.jpg)
تهران - ایرنا - کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و ماده ایرانی باقیمانده در پارک پردیسان، به زیستگاه طبیعی خود یعنی توران در استان سمنان بازگشتند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، امروز چهارشنبه طی فرایندی دو قلاده یوزپلنگی که در پارک پردیسان نگهداری می شدند، برای ادامه تحقیقات به پارک ملی و ذخیرهگاه زیستکره توران، واقع در استان سمنان بازگشتند. در فرآیند زنده گیری و انتقال این دو یوز پلنگ که به وسیله دامپزشکان سازمان حفاظت محیط زیست وهمکاری تیم تخصصی بیمارستان دامپزشکی تهران انجام شد، ابتدا دلبر (یوزپلنگ ماده) بیهوش و پس از انجام آزمایشهای مختلف، سونوگرافی و رادیولوژی، وارد مرحله ریکاوری شد و در باکس مخصوص انتقال به هوش آمد. پس از آن، بلافاصله، بیهوشی کوشکی، یوزپلنگ نر، در دستور کار قرار گرفت و پس از بیهوشی و انجام آزمایش های لازم، سونوگرافی و عکس برداری رادیولوژی، ریکاوری شد و به هوش آمد. پس از طی این فرآیند که حدود 3 ساعت به طول انجامید، این دو یوزپلنگ به زیستگاه طبیعی خویش انتقال یافتند. ایران، یوزپلنگ ماده جوان تر 10 روز قبل به پارک ملی توران منتقل شده بود.
به گزارش ایرنا، کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و مادهای هستند که از سال 1393 با هدف تکثیر در اسارت و نجات گونه خود به پارک پردیسان منتقل شدند اما اقدامات زیاد صورت گرفته برای زادآوری آنها نتیجهبخش نبود و اکنون سازمان محیطزیست بر این باور است که این روند در زادگاه اصلی آنها یعنی توران باید ادامه یابد.
کوشکی، دلبر و ایران از کجا آمدهاند؟ کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و مادهای هستند که به ترتیب 10 آذر 93 از پناهگاه حیات وحش میاندشت و 11 آذر 93 از ذخیرهگاه زیستکره توران به پارک پردیسان تهران منتقل شدند، این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات بر روی رفتار گربهسانان به این مکان منتقل شدند.
کوشکی یوزپلنگ نر بهمن ماه 1386 در 4 ماهگی و دلبر یوزپلنگ ماده فروردین 1390 در سه ماهگی به اسارت درآمدند که بعد از این و با توجه به اهمیت حفاظت از این گونههای ارزشمند و در خطر انقراض بودن آنها به پارک پردیسان منتقل شدند.
بر این اساس در خرداد 1390 اولین طرح ایجاد مرکز تکثیر در اسارت ارائه شد و در شهریور 1391 این طرح برای «شان مک کویین» کارشناس ایرلندی گربهسانان ارسال شد و وی نظر نهایی خود را بر روی این طرح ارائه داد که از تیر ماه همان سال کار ساخت این مرکز تحقیقاتی در پارک پردیسان آغاز شد.
این سایت دارای 6 فضای مجزا است که با هدف تکثیر در اسارت، نگهداری از این دو یوز و همچنین پذیرایی از هر یوزپلنگ آسیایی دیگر که شاید در آینده به هر دلیل غیر قابل پیشبینی توان ادامه حیات در زیستگاه طبیعیاش را از دست بدهد، طراحی و ساخته شده است و کار تکثیر یوزپلنگ ایرانی به روش مصنوعی در آن آغاز شد چون متخصصان بر این باورند که در صورت موفقیت این پروژه میتوان نسل گونههای جانوری در خطر انقراض کشور را از خطر انقراض دائم نجات داد و گامی ارزشمند برای حفاظت از حیات وحش کشور برداشت.
اما گویا تلاشها در این سایت بینتیجه ماند و کارشناسان و متولیان امر در سازمان حفاظت محیط زیست به این باور رسیده اند که کوشکی و دلبر به زیستگاه اصلی خود برگردند و بعد از 6 سال زندگی در پردیسان دوباره به توران بازگشتند.
ایران، یوزپلنگ ماده نیز سال 96 در حالی که 8 ماه داشت از قاچاقچیان در تهران گرفته شد و به پردیسان منتقل شد تا در کنار کوشکی و دلبر ناجی نسل خود باشد اما این حیوان زیبا نیز 10 روز پیش به سمنان منتقل شد.
*س_برچسبها_س*