یک‌شنبه 13 مهر 1404

گام بلند بورس

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
گام بلند بورس

دنیای اقتصاد: بورس تهران پس از بازگشت تحریم‌های بین المللی، هفته گذشته را با سبزپوشی آغاز کرد. رشد قیمت دلار و عقب‌ماندگی بازار سهام از رقبای دیرینه خود، سبب شد تا رونق نسبی به بورس بازگردد. به طوری که شاخص کل طی هفته گذشته، با رشد 8درصدی رکورد جدیدی را به ثبت رساند. درحالیکه برخی از متغیرها سیگنال مثبتی را برای پایداری روند صعودی مخابره می‌کنند اما برخی ابهامات، بازار سرمایه را با...

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، بازار سهام درحالی هفته اول مهرماه را به پایان رساند که رکوردهای چشم گیری را به ثبت رساند. شاخص اصلی بورس تهران طی هفته قبل، با رشد بیش از 8درصدی بالاترین بازدهی را در 2سال اخیر ثبت کرد.

آخرین‌بار این نماگر در هفته منتهی به 8آبان1402 بازدهی بالاتر را به نمایش گذاشته بود؛ این درحالی است که به واسطه فشار فروش در نیمه دوم هفته، شاخص هموزن از رقابت با نماگر اصلی بازماند.

شاخص هموزن با رشد 4.4 درصدی طی هفته گذشته، رکورد بازدهی را در مقیاس هفتگی از هفته منتهی به 10 اردیبهشت امسال شکست.

به عقیده کارشناسان رشد 8درصدی قیمت دلار در بازار آزاد و جاماندگی اسکناس آمریکایی از رالی مذکور، عامل اصلی رشد بورس است.

اخیرا دلار در بازار توافقی پس از 6ماه، مرز روانی 70هزار تومان را شکست تا شانس پرشدن شکاف قیمتی دو بازار افزایش یابد. این اختلاف به بیش از 60درصد رسیده و پتانسیل بالایی را برای رونق بورس به وجود آورده است.

ابهام در روز پایانی

با وجود آنکه سه روز ابتدایی هفته گذشته، بازار سهام در صف خرید قفل شد اما در 2 روز پایانی به مرور عرضه سهام در بازار شدت گرفت و ارزش معاملات از 14 همت در روز سه‌شنبه عبور کرد؛ اما این سوال در میان اهالی بورس به وجود آمد که آیا مسیر صعودی بورس پایدار است یا صعود چند روز اخیر فرصت خروج از بازار را فراهم آورد؟ برخی از متغیرها نشان می‌دهند که احتمالا روزهای خوبی در انتظار بورس خواهد بود.

عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشیمی‌ها در بازار دوم توافقی که نرخ آن بالای 90هزار تومان است، ظرفیت بورس برای یک رونق نسبی را افزایش داده است. به خصوص آن که درآمد شرکت‌ها در شهریورماه رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و بورسی‌ها را نسبت به صورت‌های مالی تابستان خوش‌بین کرد.

علاوه بر آن، ارزش معاملات به بیش از 14 همت رسید که در صورت تثبیت این سنجه آماری در بالای 15همت، می‌توان به رونق بورس امید بست. طی هفته قبل بازار سهام میزبان بیش از 3هزار و 100همت از پول حقیقی‌ها بود. این درحالی است که صندوق‌های درآمد ثابت با خروج پول مواجه شدند و صندوق‌های طلا تنها 600میلیارد تومان از پول حقیقی‌ها را جذب کردند.

از سویی، رشد نرخ بدون ریسک به بالای 35درصد و تثبیت در این کانال، موجب شده است تا بورس بازان نسبت به بازده مورد انتظار خود از بورس تهران، تردید کنند. همچنین اخبار ضد ونقیض سیاسی، بازار سهام را محتاط کرده است.

با این حال، در صورتی که طی هفته آینده شاهد ورود خریداران برای مقابله با عرضه‌ها با ارزش معاملات بالاتر باشیم، می‌توان با اطمینان بالاتری بازار را مورد ارزیابی قرار داد.

نمای صندوق‌ها

در هفته گذشته، صندوق‌های سهامی با پیروی از شاخص‌های بورسی در مسیر صعود قرار گرفتند. با وجود آن که تعداد انگشت شماری از صندوق‌ها عملکردی بهتر از شاخص کل داشتند، اما بخش بزرگی از این ابزارها نیز درخشان‌تر از شاخص هموزن بازدهی کسب کردند.

صندوق «هامون» و «سهامدار» با رشد قیمتی 15درصدی در صدر قرار داشتند. صندوق‌های اهرمی نیز بازدهی بیش از 2 برابر شاخص کل ثبت کردند به طوری که صندوق «دوایکس» با رشد 19درصدی قیمت، بهترین عملکرد را به نمایش گذاشت.

از بین ETFهای بخشی نیز صندوق‌های صنعت پالایش، پتروشیمی و فلزات اساسی دست برتر را داشتند. این درحالی است که صندوق‌های طلا به طور میانگین بازدهی 7درصدی و صندوق‌های درآمد ثابت بازدهی 0.59درصدی را برای سهامداران به ارمغان آوردند.

گام بلند بورس 2