چهارشنبه 7 آذر 1403

گام جدید دولت در شفاف‌سازی فرآیند ورود ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
گام جدید دولت در شفاف‌سازی فرآیند ورود ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی

اقتصادنیوز: گام جدید سیاست‌گذاران صمت برای ترغیب حضور سرمایه‌گذاران در عرصه صنعتی برداشته شد.

به گزارش اقتصادنیوز براساس تازه‌ترین خبرها، مراحل صدور و اعمال مجوزهای معافیت از پرداخت حقوق ورودی برای ماشین‌آلات و تجهیزات خط تولید با توافق وزارت صنعت و گمرک در راستای تحقق شعار سال «جهش تولید»، تسهیل و شفاف‌سازی شد. طبق توافق صورت گرفته از این پس فرآیند ورود تجهیزات خطوط تولید تسهیل و معافیت‌هایی برای صنعتگرانی که برای توسعه سرمایه‌گذاری در بخش صنعت نیازمند واردات ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی هستند در نظر گرفته شده است. براساس جزئیات اعلام شده، ماشین‌آلات خط تولید، تجهیزات اصلی و جانبی خط تولید، انواع قالب، ابزارآلات مخصوص و ملزومات سرمایه‌ای خط تولید با تشخیص سیاست‌گذاران مشمول معافیت از پرداخت حقوق ورودی موضوع بند (غ) ماده 119 قانون امور گمرکی شدند.

یکی از عوامل تاثیرگذار در افزایش توان بالقوه و رشد صنعت در ایران، دسترسی به ماشین‌آلات و تجهیزات به‌روز از طریق بازارهای بین‌المللی است. این ابزارآلات صنعتی بزرگ، نقش تعیین‌کننده‌ای در به حرکت در آمدن موتور توسعه و پیشرفت اقتصادی دارند. اما بهره‌گیری از آنها در سال‌های گذشته با نوساناتی همراه بوده است. آسیب‌شناسی‌ها نشان می‌دهد با توجه به اینکه فصل جدید تحریم‌ها از حدود سه سال پیش آغاز شده است، واردات یا ساخت ماشین‌آلات صنعتی در کشور با مشکلات و دست‌اندازهایی مواجه شده است و به دنبال آن بسیاری از صنایع کشور به دلیل این کاستی‌ها متضرر شده‌اند.

بسیاری از تحلیلگران اقتصادی معتقدند برای تهیه و تامین ماشین‌آلات صنعتی، این روزها تولیدکنندگان و صاحبان کسب وکار با چالش‌هایی برای نوسازی کارخانه‌ها و ارتقای خط تولیداتشان روبه‌رو هستند. به اعتقاد آنها سیاست‌های وضع شده در طول چند سال گذشته حکایت از آن دارد که تهیه ماشین‌آلات صنعتی با دست‌اندازهایی مواجه بود و این موضوع باعث شده صنعتگران از تکنولوژی‌های روز دنیا عقب بیفتند. از سوی دیگر باید این موضوع را در نظر داشت که نوسازی ماشین‌آلات جدید، در کاهش هزینه تولید و افزایش کیفیت محصولات تولید شده بسیار تاثیرگذار است. این در حالی است که مشکلات مالی و تحریم منجر به عدم تجهیز ماشین‌آلات مدرن یا خرید ماشین‌آلات بی‌کیفیت از واردکنندگان بی‌تعهد و بدون خدمات پس از فروش می‌شود. خرید ماشین‌آلات بی‌کیفیت و بدون گارانتی و عدم دسترسی به قطعات یدکی به معنای توقف تولید به‌رغم باقی‌ماندن هزینه‌های جاری است. سرویس و نگهداری و آموزش‌های اپراتوری از جمله نکات بااهمیت در استفاده از ماشین‌آلات است که در افزایش طول عمر مفید، کاهش هزینه تعمیرات و کارآیی آن بسیار موثر است.

واردات ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات در حالی به دلیل تحریم‌ها با گلوگاه‌های جدی روبه‌روست که تولید ماشین‌آلات صنعتی در ایران هم چندان حال مساعدی ندارد. وضعیت صنعت تولید ماشین‌آلات صنعتی به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم توسعه‌یافتگی هر کشور نشان‌دهنده سطح فناوری کل صنعت آن کشور است. بررسی وضعیت این صنعت در 5 حوزه «فرش ماشینی»، «پلیمر و پلاستیک»، «دارویی»، «غذایی» و «کشش مفتول» نشان‌دهنده تراز تجاری (اختلاف صادرات و واردات) منفی کشور در تمام این حوزه‌ها است که این یعنی نه‌تنها نتوانسته‌ایم سهم قابل قبولی از بازارهای بالقوه این صنایع را کسب کنیم بلکه بازار داخلی را نیز در اختیار تولیدکنندگان خارجی قرار داده‌ایم. این در حالی است که حتی در صنایعی مانند فرش ماشینی و غذایی که به علت پتانسیل بالا، تقاضای بالایی در خرید ماشین‌آلات دارند نیز به علت واردات بی‌رویه ماشین‌آلات بی‌کیفیت، سهم چندانی نصیب تولیدکنندگان داخلی نمی‌شود.

حال در تازه ترین خبرها گام جدیدی برای تسهیل در تامین ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات کسب وکارها برداشته شد. بر این اساس مراحل صدور و اعمال مجوزهای معافیت از پرداخت حقوق ورودی برای ماشین‌آلات و تجهیزات خط تولید با توافق وزارت صنعت و گمرک در راستای تحقق شعار سال «جهش تولید»، تسهیل و شفاف‌سازی شد. روز گذشته معاونت امور صنایع طی نشست مشترک با مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی و امور گمرکی و مدیران و مشاوران معاونت امور صنایع وزارت صمت، از اتخاذ تدابیری برای ترغیب سرمایه‌گذاران به حضور در عرصه‌های صنعتی خبر داد و گفت: طی توافق با گمرک جمهوری اسلامی فرآیند ورود تجهیزات خطوط تولید، تسهیل و معافیت‌هایی برای صنعتگرانی که برای توسعه سرمایه‌گذاری در بخش صنعت نیازمند واردات ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی هستند، در نظر گرفته شد.

مهدی صادقی‌نیارکی، تحقق جهش تولید را مستلزم بهبود مستمر فضای کسب و کار و کاهش بوروکراسی اداری برشمرد و افزود: با توافق انجام شده بین وزارت صمت و گمرک، علاوه بر جلوگیری از سردرگمی واحدهای تولیدی، مراحل صدور مجوزهای معافیت از پرداخت حقوق ورودی نیز شفاف‌سازی شد. وی معافیت حقوق گمرکی را در کاهش هزینه سرمایه‌گذاری صنعتی و ترغیب تولیدگران به عرصه تولید موثر برشمرد و گفت: تکمیل خطوط تولید نیازمند تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی است و تسهیل این فرآیند، شرایط را برای تسریع در تکمیل خطوط تولید و افزایش اشتغال‌زایی فراهم می‌کند. سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صمت در ادامه با اشاره به توافق صورت گرفته با گمرک توضیح داد: ماشین‌آلات خط تولید، تجهیزات اصلی و جانبی خط تولید، انواع قالب، ابزارآلات مخصوص و ملزومات سرمایه‌ای خط تولید با تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز گمرک جمهوری اسلامی ایران مشمول معافیت از پرداخت حقوق ورودی موضوع بند (غ) ماده 119 قانون امور گمرکی هستند.

براساس این گزارش، علاوه بر معافیت‌های قید شده در جدول تعرفه گمرکی، ضمیمه آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و معافیت‌های دیگری که به موجب قوانین، تصویب‌نامه‌ها، موافقت‌نامه‌ها و قراردادهای مصوب مجلس برقرار شده، برخی موارد نیز از پرداخت حقوق ورودی معاف هستند که مطابق بند (غ) ماده 119 قانون امور گمرکی، واردات ماشین‌آلات خط تولید به تشخیص وزارت صنعت توسط واحدهای تولیدی، صنعتی و معدنی مجاز را شامل می‌شود.

این مطلب برایم مفید است بلی 0 نفر این پست را پسندیده اند
گام جدید دولت در شفاف‌سازی فرآیند ورود ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی 2