دوشنبه 22 بهمن 1403

گذری بر ویژگی های محیط زیست استان یزد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
گذری بر ویژگی های محیط زیست استان یزد

استان یزد با وسعتی حدود 74500 کیلومترمربع، در بخش مرکزی فلات ایران واقع و اقلیم گرم و خشک آن که در بر دارنده میکروکلیمای سرد و مرطوب در ارتفاعات مرکزی است منجر می شود تا تنوع زیستی غنی و شگفت انگیزی در زیستگاه های استان شکل گیرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل ازیزدرسا، استان یزد با وسعتی حدود 74500 کیلومترمربع، در بخش مرکزی فلات ایران واقع و قلمرو وسیعی از استان از نظر تقسیمات اقلیمی، زیر پوشش اقالیم خشک و فراخشک قرار گرفته است. موقعیت جغرافیایی ویژه استان یزد آن را در محل تلاقی ناحیه رویشی ایران - تورانی و زاگرس قرار می دهد. همچنین اقلیم گرم و خشک آن که در بر دارنده میکروکلیمای سرد و مرطوب در ارتفاعات مرکزی است منجر می شود تا تنوع زیستی غنی و شگفت انگیزی در زیستگاه های استان شکل گیرد.

ساختار طبیعی و اکولوژیکی خاص استان، وجود تنوع از نظر پستی و بلندی و تراکم ارتفاعات، وجود گستره‌های کویری در مجاورت گره‌های کوهستانی، تنوع ژئومرفولوژیکی و ویژگی‌های اقلیمی، مجموعا شرایطی را در پهنه استان بوجود آورده که حاصل آن فقر منابع آب زیرزمینی، بالابودن تبخیر، وزش بادهای شدید و حرکت شن‌های روان و سرانجام فقر پوشش گیاهی است. تغییرات ارتفاع از حداقل 850 متر در اطراف ریگ زرین تا حداکثر 4075 متر در قله شیرکوه باعث ایجاد 3 بوم سازگان کویری - بیابانی، مرتعی و جنگلی در سطح استان گردیده است.

کوهستان شیرکوه نیز با تنوع گیاهی بالای 875 گونه نمونه ای از تنوع گیاهی بالای استان می باشد. همچنین شیرکوه به عنوان تله جانوری بعد از عصر یخبندان گونه هایی از ناحیه هیرکانی و زاگرسی را درخود جای داده است. گونه هایی که در عصر یخبندان برای فرار از سرما به سمت کویرها آمدند و پس از آن نتوانستند به زیستگاه خود برگردند و به سمت ارتفاعات که دارای آب و هوای مناسب تری بودند مهاجرت کردند. گونه زیبا موش از این دسته است.

ثبت حضور تعداد 60 پستاندار، 243 پرنده،52 خزنده و بیش از 875 گونه گیاهی گواهی بر این مدعاست.

استان یزد مامن زیست گونه های با ارزش های حفاظتی مانند پلنگ، یوزپلنگ، گربه شنی، کاراکال، روباه شنی و شاه روباه لاک پشت مهمیز دار، گورخر، گربه پالاس، عقاب طلایی، شاهین، بحری، بالابان، هوبره، آهو و جبیر است.

وجود جمعیت های قابل توجهی از کل و بز و قوچ و میش و ثبت رکورد های جهانی دلیلی بر غنای زیستی زیستگاه های استان یزد است. حضور خرس قهوه ای در جنگلهای باغ شادی شهرستان خاتم از یک سو و از سوی دیگر شاهد گونه های خاص کویری مانند جبیر و آهو هستیم. حضور رودک عسلخوار در استان گواه دیگری بر غنای زیستی استان است.

انجام پروژه های تکثیر و پرورش و احیای جمعیت های در معرض انقراض و معرفی مجدد آن ها به زیستگاه های طبیعی در خصوص گونه های گورخر آسیایی و گوزن زرد ایرانی گام های بلندی برای بهبود تنوع زیستی استان می باشد.

درراستای حفاظت از ذخائر ژنتیکی و غنای زیستی و براساس معیارهای علمی و جهانی حدود 1/15 درصد زیستگاه های استان تحت مدیریت و حفاظت مستقیم حفاظت محیط زیست قرار دارد که مساحتی بالغ بر 1275078 هکتار می باشد.

استان یزد دارای 1 پارک ملی (سیاه‌کوه)، 4پناهگاه حیات وحش (بوروئیه خاتم، دره‌انجیراردکان، شیرکوه و کمکی)، 4 منطقه حفاظت شده (کوه بافق، جنگل باغ شادی خاتم، کالمند بهادران، سیاه‌کوه اردکان)، 5منطقه شکار ممنوع (مرور میبد، آریز بافق، جنگل باغ شادی خاتم، کفه تاغستان ابرکوه، قره تپه خاتم) و یک اثر طبیعی ملی (سرو ابرکوه) می‌باشد.

وجود زیستگاه‌های حیات وحش و تنوع جانوری و گیاهی، جاذبه‌های طبیعی و امکان توسعه صنعت اکوتوریست و طبیعت‌گردی در استان، وجود نمونه‌های منحصر به فرد از اکوسیستم طبیعی در استان و وجود جنگل‌های طبیعی با درختان نادر و دیرزیست به‌عنوان ذخایر ژنتیکی، از جمله قابلیت‌ها و پتانسیل‌های محیط زیست طبیعی استان به حساب می‌آیند.

نیره پورملائی انتهای پیام /