گردشگری وصنایع دستی مناسب ترین محورهای بهبوددیپلماسی فرهنگی هستند
معاون اول رئیس جمهور در مراسم معارفه وزیر جدید میراث فرهنگی گفت: حوزههای «گردشگری» و «صنایع دستی» مناسب ترین محورها برای بهبود دیپلماسی فرهنگی و دییلماسی عمومی هستند.
معاون اول رئیس جمهور در مراسم معارفه وزیر جدید میراث فرهنگی گفت: حوزههای «گردشگری» و «صنایع دستی» مناسب ترین محورها برای بهبود دیپلماسی فرهنگی و دییلماسی عمومی هستند.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمد رضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در مراسم معارفه «سیدرضا صالحی امیری» به عنوان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت چهاردهم و تکریم «عزت الله ضرغامی»، سکاندار پیشین این وزارتخانه بر ضرورت دیپلماسی گردشگری تاکید کرد.
در این مراسم که عصر امروز (چهارشنبه) در سالن اجتماعات سازمان حج و زیارت برگزار شد، معاون اول رئیس جمهور با تقدیر از تلاشهای وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت سیزدهم گفت: اقدامات صورت گفته در طی چهار دهه فعالیت در سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، کارهای بزرگ و ارزشمندی بوده، ولی نسبت به کارهایی که باید صورت میگرفت وضعیتمان مناسب نیست و با وجود آنکه تمامی مسئولان این حوزه با تعصب فعالیت کردند اما این سوال مطرح است که چرا هنوز با مسائل و چالشهای اساسی روبرو هستیم؟
معاون اول رئیس جمهور در ادامه افزود: اکنون که برنامه هفتم توسعه با آغاز دولت چهاردهم همزمان شده است، فرصت مغتنمی پیش آمده که با توجه به آنکه در حال تنظیم آئین نامهها و مقررات برنامههستیم، سیاستها و راهبردهای این حوزه را هم به دقت بررسی کنیم و از یک سو ببینیم که ظرفیت ما در این حوزه چیست و از سوی دیگر کم کاریها یا کمبود امکانات را شناسایی کنیم و ببینیم چکار باید بکنیم تا این حوزهها مورد توجه خاص قرار گیرد.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به آن اندازه برای صالحی امیری، مهم بود که وقتی قطعی شد ایشان یکی ازاعضای کابینه خواهند بود تاکید داشت که به این وزارتخانه بیاید که سه حوزه مهم را در بر میگیرد.
عارف در توضیح سه حوزه زیر مجموعه این وزارتخانه گفت: «میراث فرهنگی» نماد تمدن غنی ایران است و امانتی در اختیار ماست که باید با احیا و حفاظت از آن، به نسل آینده سپرده شود، این میراث، «غرورملی» و شاخص فرهنگ ما نه تنها در داخل کشور که در سراسر دنیاست.
وی افزود: در این حوزه کارهای ارزشمندی صورت گرفته است اما نسبت به آنچه که باید میشد اندک است و اکنون باید از خود بپرسیم که چرا با آنکه سازمان و وزارتخانه مستقلی در این حوزه داشتهایم هنوز با چالشها و مسائل اساسی روبرو هستیم؟
وی در ادامه با اشاره به دو حوزه «گردشگری» و «صنایع دستی» گفت: این دو بخش جزو حوزههایی است که دولت باید تسهیلگر و کمک کننده باشد اما وظیفه اصلی بر دوش بخش خصوصی است.
عارف با بیان اینکه حوزه گردشگری باید با اتکا به «میراث فرهنگی» و «صنایع دستی» ارتقا یابد گفت: بررسیها نشان میدهد که گردشگرانی که به ایران می آیند عمدتاً افرادیعلاقمند به آثار تاریخی و میراث فرهنگی ما هستند اما ما برای این گردشگران چه کردیم؟
وی ادامه داد: با یک «توجه حداقلی» میتوان سالانه حداقل 100 هزار فرصت شغلی را در این بخش ایجاد کرد و در پایان برنامه هفتم از 500 هزار فرصت شغلی به یک میلیون فرصت در این بخش رسید.
معاون اول رئیس جمهور با توصیف شرایط خاص ایران در گردشگری گفت: غیر از منابع طبیعی و تمدنی و آثار فرهنگی، چهار فصل بودن ایران، ویژگی منحصر به فردی است که کشورهای محدودی آن را دارا هستند اما با این حال، عملکرد ما به هیچ وجه قابل مقایسه با عملکرد کشورهای همسایه که در حوزه گردشگری موفق هستند نیست.
عارف با اشاره به اینکه، حوزههای «گردشگری» و «صنایع دستی» مناسبترین محورها برای بهبود دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی عمومی هستند گفت: با وجود این امکانات تاریخی و طبیعی گسترده، ایجاد «ایران هراسی» باعث شده که گردشگران عادی وحشت کنند که به ایران سفر کنند اما کافی است که به کشور ما بیایند و مهمان نوازی ایرانیها و آثار فرهنگی ما را ببینند و نظرشان عوض شود.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه افزود: باید تلاش کنیم تا به جایی برسیم که حداقل نخبگان فرهنگی دنیا ذهنیت خوبی نسبت به کشورمان پیدا کنند و نظرشان نسبت به ایران کاملاً عوض شود.
وی در ادامه افزود: بخش مهمی از عدم آمادگی ما برای جذب گردشگر، به این موضوع برمی گردد که در بخش زیربناها، وضعیت ما خوب نیست، به طوری که در برخی مسیرهای اصلی کشور در هر 200 تا 300 کیلومتر، حتی یک استراحتگاه تمیز هم پیدا نمیکنیم و ما اگرچه در برنامه هفتم توسعه، شورایی را برای نظارت تعیین کردهایم اما وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید یک شاخص کمی به ما بدهد که تا آخر برنامه قرار است به کجا برسیم.
معاون اول رئیس جمهور افزود: ما در دو بخش «صنایع دستی» و «گردشگری» دو رویکرد «اشتغال زایی» و «دیپلماسی عمومی و دیپلماسی گردشگری» را دنبال میکنیم و معتقدیم که اگر این نوع از دیپلماسی عملی شود، بخش مهمی از مشکلات دیپلماسی سیاسی ما که اکنون به دلایل مختلف، وضع مطلوبی در آن نداریم حل میشود که این خود به حل مشکلات سیاسی کشور کمک میکند.
عارف افزود: اولویت دیپلماسی سیاسی ما، ارتباط با همسایگان و علاقمندان به انقلاب اسلامی است که با کمک دو حوزه «صنایع دستی» و «گردشگری» میتوانیم در این زمینه گام برداریم.
معاون اول رئیس جمهور در مورد بخش صنایع دستی نیز گفت: این بخش باعث افتخار ایران است و بسیاری از مردم دنیا تا قبل از انقلاب اسلامی، ایران را با صنایع دستی و فرش میشناختند که این بخش نیز باید مورد عنایت و توجه جدی قرار بگیرد و به دیپلماسی سیاسی کمک کند.
وی با بیان آنکه در حوزه گردشگری باید در پایان دولت چهاردهم به 15 میلیون گردشگر برسیم گفت: رسیدن به این تعداد گردشگر هم عملی و هم ضروری است.
عارف با اشاره به اینکه ما در حوزه میراث فرهنگی در دو بخش «اثر ثبت شده در فهرست آثار جهانی» و «تعداد آثار مرمت شده» تکلیف قانونی داریم گفت: در بخش اول روند خوبی داشتیم که باعث شده 47 اثر به ثبت برسد که باید 10 اثر دیگر تا پایان برنامه به آن اضافه شود و در حوزه دوم هم تکلیف شده است که 950 اثر غیرمنقول را مرمت کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به نقش برجسته بخش خصوصی در هر سه حوزه فعالیت این وزارتخانه گفت: حوزه میراث فرهنگی، اگرچه حوزهای حاکمیتی است اما نمیتوان تنها با اتکا به منابع دولتی کار کرد و نقش بخش خصوصی نیز باید دیده شود ولی در دو حوزه دیگر باید بخش خصوصی حتماً حضوری جدی داشته باشد و در گام اول توقع این است که دولت مانع کار بخش خصوصی نشود و در گام بعدی قوانین و مقررات بازنگری شود و هر کجا مانعی وجود داشت رفع شود، علاوه بر این دولت با رویکرد تسهیل گری و همچنین فراهم آوردن زیربناها و امکانات باید به کمک بخش خصوصی برود.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: صالحی امیری این وزارتخانه را به خوبی میشناسد و با اتکا به ویژگیهای برجسته و ارزشمند خود میتوانند مشکلات هر سه حوزه را سامان داده و از بخش خصوصی هم کمک بگیرند.
پایان بخش این مراسم، اهدا لوح تقدیر به ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت سیزدهم و اهدا حکم وزارت با امضا رئیس جمهور به صالحی امیری بود.
در این مراسم که با حضور اصحاب فرهنگ و هنر و بزرگان حوزه میراث فرهنگی و رؤسای سابق سازمان برگزار شد، صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دولت چهاردهم با بیان اینکه وفاق ملی، نیاز امروز جامعه ایران است گفت: باورمان این است که جامعه امروز و نظام سیاسی تحمل مناقشه، مناظره، تخریب و انگ زنی را ندارد و از این منظر باید به خاطر مردمی که انبوهی از مطالبات را از دولتمردان دارند به یک توافق تن بدهیم، توافقی که متن آن توسعه و تعالی ایران و پاسخ به مطالبات مردم است.
وی با بیان اینکه ما باید با امیدآفرینی مانع مهاجرت و جلای وطن نسل جدید شویم، گفت: اقوام مختلف همگی اعضا خانواده ایرانی هستند، همه ما یک هویت مشترک داریم که هویت ایرانی است و باید علاوه بر نسل جدید، به جهانیان نیز این هویت خود را معرفی نمائیم و در این مسیر بزرگترین جذابیت ما، تمدن ایران ماست و ما باید قدر آن را بدانیم.
صالحی امیری افزود: کاری کنیم که ایران را نه از دریچه موشکی و هستهای بلکه از دریچه فرهنگ غنی ایرانی مطالعه کنند و ما متعهد میشویم در برنامه هفتم توسعه، ظرفیت گردشگری کشور را از 2/6 میلیون به 15 میلیون، تعداد موزهها را به 1000 موزه و نیروی شاغل در صنایع دستی را از پانصد هزار نفر به یک میلیون نفر و درآمد این حوزه را از 224 میلیون دلار به 500 میلیون دلار برسانیم و این کار بزرگ امکان پذیر است.
در ابتدای این مراسم، عزت الله ضرغامی، وزیر پیشین میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با تبریک به صالحی امیری گفت: این وزارتخانه فرا بخشی است و باید با دستگاههای مختلف هماهنگی داشته باشد، در ستاد سفرهای این وزارتخانه، 27 دستگاه حضور دارند و به این دلیل حضور آقای صالحی امیری که فردی اهل تعامل هستند بسیار امید بخش است.
وی با توضیح دشواریها در مسیر لغو روادید با 30 کشور جهان گفت: اکنون سه و نیم میلیارد از جمعیت دنیا، یعنی نیمی از مردم دنیا میتوانند بدون روادید به ایران سفر کنند.