گردشگری 2000 توریست بین الملل در پکن با کشتی کروز
کشتی کروز کشتی رویال کارائیب "سرناد دریاها" صبح زود یکشنبه، 7 آوریل به وقت پکن، در بندر اصلی کشتیهای کروز بینالمللی شهر تیانجین پهلو گرفت و نزدیک به دو هزار گردشگر از سراسر جهان را به همراه داشت. گردشگران مسافر این کشتی، برنامهای دو روزه در پکن و تیانجین خواهند داشت.
این کشتی کروز، با طی کردن مسافتی که برای سفر آن در نظر گرفته شده، که 275 روز زمان خواهد برد، قصد دارد رکوردی جدید را به ثبت برساند. این مسافت سفر برای کشتی کروز، بیسابقه است. در طول این مسیر، کشتی از 65 کشور و منطقه عبور خواهد کرد و شهر تیانجین به عنوان بیست و هشتمین مقصد آن در نظر گرفته شده است. گردشگران بینالمللی به طور گستردهای در پکن و تیانجین گردش میکنند تا تجربهای از تاریخ و فرهنگ چین داشته باشند.
در طول دو روز پهلوگیری کشتی کروز، گردشگران بینالمللی از جاذبههای معروف پکن مانند میدان تیانآنمن، موزه شهر ممنوعه و قسمت بادالینگ از دیوار بزرگ چین بازدید خواهند کرد؛ غذاهای لذیذ چینی مانند اردک پکن را میچشند و از غنیت فرهنگی منحصربهفرد پکن لذت میبرند. همچنین آنان نیز از جاهای دیدنی و نماینده تیانجین مانند خیابان فرهنگ باستانی و جاذبه خیابان «وودادائو» دیدن میکنند و با جذابیتهای بینظیر تیانجین از نزدیک آشنا خواهند شد.
«جوش» گردشگر آمریکایی در مصاحبه با خبرنگاران ضمن ابراز انتظارات فراوان به این سفر، میگوید: «من و خانوادههایم برای اولین بار به چین سفر میکنیم. بیشتر از همه به دیدن از دیوار بزرگ چین و شهر ممنوعه و امتحان غذاهای خوشمزه تیانجین علاقه دارم.»
اداره فرهنگ و گردشگری تیانجین پیشبینی کرده که در سال جاری میلادی، بندر اصلی کشتیهای کروز بینالمللی تیانجین، بیش از 120 کشتی کروز بینالمللی را پذیرایی خواهد کرد. شهر تیانجین برای جذب گردشگران بینالمللی بیشتر تلاش خواهد کرد تا به رشد باثبات گردشگری خارجیان در چین کمک کند.
طرح های متنوع چینی ها برای اتصال ریلی با جنوب شرق آسیا
اتصال ریلی میان چین و کشورهای همسایه این کشور در شرق و جنوب شرق آسیا با اتصال ریلی موفق دو کشور چین و لائوس با استفاده از قطار سریع السیر به خوبی در حال اجرا و پیشروی است. امروزه، مسافرین چینی می توانند طی کمتر از 10 ساعت در بازارهای لائوس حضور داشته و به تجارت خود در این کشور بپردازند. این طرح از آن جهت اهمیت پیدا می کند که کشورهای محصور در خشکی مانند لائوس، اکنون می توانند به کمک چینی ها به آب های آزاد دسترسی داشته باشند و البته این به معنای وابستگی و پیستگی اقتصادی بیشتر این کشورها به اقتصاد و دولت چین خواهد شد!
چینی ها در اندونزی نیز مشغول ساخت شبکه مشابه ریلی هستند و نخستین قطار سریع السیر ساخت چین در اکتبر سال 2023، میان جاکارتا و جاوای غربی شروع به کار کرد. در تایلند نیز پکن قرار است خط سریع السیر تحت ساخت توسط راه آهن چین را تا سال 2028 به خط ریلی سریع السیر چین - لائوس متصل سازد که هزینه اجرای این پروژه از سوی خبرگزاری رویترز، حدود 5 میلیارد دلار برآورد شده است. در مالزی نیز چینی ها به دنبال طرحی مشابه بوده اند که البته به دلیل نزدیکی کوآلالامپور به ژاپن و ایالات متحده، هنوز ساخت چنین پروژه ای قطعی نشده است.
با اینحال، «گری باوِرمن» رئیس موسسه تحقیقاتی Check-in Asia معتقد است که با توجه به تصاحب بزرگترین شبکه خطوط سریع السیر ریلی توسط چین، امروزه بسیاری از کشورها مشتاق سرمایه گذاری و ورود فناوری ریلی چین به کشور خود هستند و پکن نیز از این اشتیاق استقبال می کند.
اهداف جدید چین از اتصال ریلی به کشورهای همسایه
اگرچه ایده اصلی ساخت شبکه BRI در ابتدا برای افزایش توان صادرات کالاهای چینی به غرب مطرح شده بود؛ اما همانطور که گفته شد؛ امروزه چینی ها دیگر به صادرات بار قانع نبوده و به دنبال کسب درآمدهای جدید از شبکه های ریلی خود هستند. به عنوان مثال، هدف اصلی ساخت راه آهن باری لائوس به چین، مبادله محصولات کشاورزی میان دو کشور اعلام شده و برای تایلند نیز وضعیتی مشابه را شاهد هستیم.
اما پکن با اتصال ریلی به کشورهای یاد شده، به دنبال توسعه گردشگری ریلی و کسب درآمرد ارزی بسیار قابل توجه آن نیز هست. به نوشته خبرگزاری دولتی CGTN چین، راه آهن لائوس - چین تنها در سال 2023، رقمی حدود 1.8 میلیون مسافر را میان دو کشور جا به جا کرده و این آمار همچنان روندی صعودی دارد. کشورهایی چون تایلند به عنوان سرزمین معابد نیز در صورت اتصال به راه آهن چین، به طور حتم شاهد جذب حجم بالایی از مسافرین به شبکه ریلی خواهند بود که سود سرشاری برای هر دو کشور در بر خواهد داشت.
نکته اصلی اینجاست که صنعت گردشگری از جمله مدرن ترین و پایدارترین صنایع روز جهان به حساب می آید که برای کسب درآمدهای چشمگیر از آن، تنها کافی است زیرساخت های لازم برای این صنعت فراهم شود. در حقیقت، در بخش گردشگری برخلاف بخش های صنعتی، نیازی به هزینه در تامین مواد اولیه و بازاریابی برای محصول مطرح نیست. به نظر می رسد همین فرضیه، هسته اصلی تفکر پکن در توسعه شبکه ریلی بین المللی چین و اتصال به کشورهای همسایه را تشکیل دهد. چینی ها در کنار فراهم کردن زیرساخت های لازم برای توسعه این صنعت، تغییراتی کلان در سطح سیاست خارجی خود نیز انجام داده اند که از جمله می توان به تسهیل صدور روادید برای شهروندان خارجی و یا افتتاح حساب بانکی برای گردشگران خارجی در این کشور اشاره کرد.
تلاش راه آهن چین برای افزایش درآمد ارزی
اگرچه کلان پروژه هایی مانند BRI، اهداف مختلف و وسیعی را در بر گرفته و پرداختن به تمامی آنها در متن حاضر امکانپذیر نیست؛ اما از حیث صنعت حمل و نقل ریلی باید گفت که درآمد سرشار ناشی از استفاده گردشگران خارجی از شبکه ریلی چین طی سال های آتی، میلیارد ها دلار درآمد ارزی را قسمت راه آهن این کشور خواهد کرد.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی وب سایت معتبر Statista، درآمد چین از بخش گردشگری طی سال 2022 بیش از 3 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود تخصیص داده و رقمی بیش از 580 میلیاد دلار بوده است. این در حالیست که چینی ها هنوز فاصله معناداری با تکمیل پروژه BRI خود در بخش مسافری داشته که در صورت تکمیل شبکه های ریلی یاد شده در این متن، می توان تصور کرد که چه حجم بالایی از درآمدهای ارزی حاصل از فعالیت بخش گردشگری قسمت راه آهن چین خواهد شد.
با کسب چنین درآمدهای قابل توجهی، راه آهن چین قادر خواهد بود حتی در صورت گرفتار شدن دولت در پدیده هایی چون رکود اقتصادی یا کاهش صادرات، بودجه ای پایدار برای پیشبرد اهداف بین المللی خود در اختیار داشته و میزان وابستگی بخش ریلی به بودجه مستقیم کمکی دولتی نیز تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.