گمشده در روزهای کرونایی!
به نظر میرسد اصولگرایان برخلاف عطش حضور در مجلس یازدهم و رقابتهایی که موجب ائتلاف دیرهنگام آنان تا لحظات پایانی انتخابات و ظهور اسامی متعدد برای ریاست مجلس در این روزها شده است؛ هنوز در رسیدن به یک برنامه جامع و کارآمد در مواجهه با شرایط بحرانی کشور ناتوان هستند. شاید، چون اولویت این روزهای آنها سهم خواهی از کرسیهای هیئت رئیسه و مهمتر از آن ریاست مجلس است، کرسیای که شاید سکوی...
فرارو - در حالیکه محدودیتهای کرونایی موجب لغو جلسه حضوری اصولگرایان مجلس یازدهم شد تا آنان ناگزیر به برگزاری جلسات مجازی شوند، اما اصولگرایان از سامان دادن به سازمان درونی مجلس غافل نشدند تا عطش آنان برای تقسیم قدرت در مجلس نمایان شود.
به گزارش فرارو، برخی از منابع خبری از جلسات مداوم این روزهای نمایندگان سخن میگویند، جلساتی که در خفا در صدد شکل دادن به اجماعی نسبی میان گروههای مختلف اصولگرایی است.
گویا اصولگرایان در این جلسات مجازی در حال رسیدن به اجماعی حول سامان امور مجلس یازدهم هستند. هر چند حسین جلالی، منتخب مردم رفسنجان درباره این جلسات مجازی اظهار کرده است: «این جلسات با هدف مشخص کردن اولویتهای مجلس یازدهم و بررسی مقدماتی برخی مشکلات اساسی کشور» تشکیل شده است. به گفته او در این جلسات، نمایندگان از گروههای مختلف سیاسی حضور دارند و درباره مسائل جاری روز و مشکلات پیش روی کشور بحث و تبادل نظر میکنند.
هر چند این نماینده منکر ارتباط این جلسات با انتخاب هیئت رئیسه مجلس یازدهم میشود، اما حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به اینکه در این جلسات حضور ندارد؛ در گفتگو با فرارو گفت: طبق اخباررسیده، اولویتها و ساختار مجلس به ویژه هئیت رئیسه، فراکسیونها و کمیسیونها مواردی است که در این جلسات مورد بحث قرار میگیرد. ولی حمیدرضا ترقی نیز همچون جلالی بر مطرح شدن موضوع اولویتها در این جلسات تأکید دارد و میگوید تا کنون درباره هیئت رئیسه در هیچ جلسهای بحثی مطرح نشده است. او میافزاید: «قرار بود جلسهای درباره تعیین تکلیف هیئت رئیسه مجلس، روز دوشنبه برگزار شود که به دلیل کرونا برگزار نشد.»
به گفته ترقی، در این جلسات مجازی مباحث دیگری، چون اولویتهای مجلس یازدهم و روشهای کار در مجلس مطرح میشود. او همچنین بر وجه آموزشی این جلسات برای نمایندگان و دادن اطلاعات در جهت آشنایی آنان با مجلس تأکید دارد.
در این میان، رقابتهای پیدا و پنهان اصولگرایان برای ریاست مجلس و عطش برای سامان دادن به 12 کرسی هیئت رئیسه مشخص است، آنچه موجب طرح این پرسش میشود که ورای این رقابتها آیا آنان به فردای پس از حضور به مجلس اندیشیدهاند؛ آن هم در شرایطی که کرونا همچنان در کشور بیداد میکند و بحران کرونا بر بحرانهای دیگر کشور افزوده شده تا با انباشت فزایندهای از بحرانهای متنوع مواجه شویم. آیا اصولگرایان در این شرایط برنامهای برای مجلس دارند؟
در این باره کنعانی مقدم در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه «با توجه به حوادث پیش آمده و شیوع اپیدمی کرونا و مشکلات اقتصادی اولویت مجلس یازدهم مسایل معیشتی مردم، بیکاری و سلامت روح، جسم و جان مردم است»؛ افزود: «به نظر میرسد مجموعه جریان اصولگرایی که اکثریت مجلس یازدهم را در اختیار دارد باید از همین حالا برنامهای در این باره ارائه بدهند تا پس از تشکیل مجلس زمان را برای وضع قوانین جدید از دست ندهند حتی اگر میتوانند با مجلس فعلی رایزنی کنند تا این قوانین را تصویب کنند، چون نباید زمان را از دست داد و منتظر فرصت ماند.»
این سخنان نشان میداد تا کنون این جریان به چنین برنامهای دست نیافته است. چنانچه ترقی نیز در گفتگو با فرارو اظهار کرد: «به دلیل محدودیتهای کرونا، هنوز جلسهای درباره این موضوع شکل نگرفته است تا همه بتوانند با هم بحث کنند. اما برخی از مجموعههای اصولگرایی در جلسات محدودتر تبادل نظرهایی کردند و در پی راهکارهای مناسبی برای فعال شدن مجلس هستند، اما به نظر نمیرسد به جمع بندی جامع و شفافی رسیده باشند.»
در واقع کرونا موجب شده تا سبک چانهزنیها و سیاستورزیها تحول یابد و محدودیتهای کرونایی اصولگرایان را به عنوان گروهی از بازیگران سیاسی در برگیرد.
*س_تحول در اولویتهای اصولگرایان_س* کرونا همچنین موجب شده است تا به گفته کنعانی مقدم بازنگریهایی در اولویتهای اصولگرایان در مجلس یازدهم ایجاد شود. او در این باره میگوید: «اصولگرایان با توجه به شرایطی که در کشور پیش آمده سیاستهای خود را تنظیم میکنند. در همین راستا نیز اولویت نخست، بازنگری جدی در بودجه سال 99 با توجه به حوادث رخ داده در کشور است.»
کنعانیمقدم با اشاره به اینکه به نمایندگان مجلس توصیه کرده است که به سه مسئله اصلی توجه کنند، در این باره گفت: «نخستین مسئله، سلامت اقتصادی کشور است؛ اقتصاد ما بیمار است و در این مسئله باید به سرعت همانند مقابله با کرونا وارد عمل شویم و مقابله با مفاسد اقتصادی را جلو ببریم. مسئله دوم، سلامت جسم و روح و روان مردم است که آسیب دیده است؛ بنابراین مباحث اجتماعی و روحی و روانی در مرتبه دوم قرار دارند و سپس مسئله بیکاری و جهش تولید است که باید همان گونه که مقام رهبری فرمودند در اولویتها قرار بگیرند.»
از نظر کنعانیمقدم بحران کرونا اولویت جهش تولید را تحت تاثیر قرار نمیدهد چرا که «مبارزه با کرونا مدلی برای حرکتهای جهادی و جهشی شده است و اگر این مدل که با حضور همه مردم و همبستگی آنها شکل گرفته است در حوزه تولید نیز شکل بگیرد میتواند به تحقق جهش تولید در سال بعد بینجامد.»
ترقی، اما اولویتهای اصولگرایان در مجلس یازدهم را به گونه دیگری شرح داد. هر چند از نظر او نیز همچون کنعانیمقدم، الویت نخست مجلس یازدهم، اقتصاد است، اما ترقی، بهبود وضع اقتصادی کشور، حل مشکلات اقشارآسیب دیده در اثر کرونا و تحقق شعار سال مقام معظم رهبری را به عنوان سه اولویت اول مطرح کرد و در این میان به ویژه بر جهش تولید یعنی شعار سال رهبری و رفع موانع آن تأکید کرد. وی همچنین در ادامه بازنگری و اصلاح بودجه سال 99 و در نهایت برنامهریزی برای بودجه سال 1400 را به عنوان اولویتهای دیگر مجلس نام برد و گفت: باید تا آن زمان برنامهریزی جامعتری را صورت داد.
*س_تأثیر هیئت رئیسه بر اولویتهای مجلس_س* بنابر اظهارات کنعانیمقدم و ترقی و همچنین رصد اظهارنظرات سایر شخصیتها، اصولگرایان بر اقتصاد به عنوان اولویت اصلی مجلس یازدهم اجماع دارند، اما در جزئیات آن، مصادیق مختلفی را به عنوان اولویت در نظر دارند. این در حالی است که اصولگرایان راه یافته به مجلس یکدست نیستند و طیفهای مختلفی را در بر میگیرند که احتمال حضور هریک از آنان در هیئت رئیسه شاید بتواند در اولویتهای مجلس تغییراتی البته نه چندان عمده بدهد.
ترقی در این باره میگوید: «هر چند ترکیب هیئت رئیسه بر اولویتهای مجلس تأثیر دارد، اما بین نمایندگان بر حسب شعارهای انتخاباتی شان و اهدافی که شورای ائتلاف نیروهای انقلاب مطرح کردند اجماعی وجود دارد که پیرامون آن تلاش میکنند. در واقع بر کلیات اجماع و در جزئیات اختلاف وجود دارد و هر یک از گروههای اصولگرایی به هیئت رئیسه راه یابند تغییرات اساسی در اولویتهای مجلس صورت نمیگیرد.»
کنعانیمقدم نیز در این باره عنوان کرد: میان اصولگرایان مجلس یازدهم تقسیم کاری در هیئت رئیسه صورت میگیرد و همه گروههای جریان اصولگرایی و حتی اصلاحطلبان نیز در آن حضور خواهند داشت، چون اصولگرایان در پی مجلس یک صدایی نیستند و در پی چند صدایی بودن مجلس هستند. او میگوید مجلس ترکیبی از 280 نماینده است که به هر یک از دو فراکسیون اکثریت و اقلیت یا سه یا چند فراکسیون تعلق دارند و تعامل میان این فراکسیونها کار را جلو میبرد. به نظر او، اگر تعامل بین فراکسیونها صورت نگیرد شاهد تنش در مجلس خواهیم بود. از این منظر اختلاف سلایق میان گروههای اصولگرا نباید مانع از تعامل با یکدیگر شود و در همه امور مجلس تعیینکننده باشد.
در مجموع به نظر میرسد اصولگرایان برخلاف عطش حضور در مجلس یازدهم و رقابتهایی که موجب ائتلاف دیرهنگام آنان تا لحظات پایانی انتخابات و ظهور اسامی متعدد برای ریاست مجلس در این روزها شده است؛ هنوز در رسیدن به یک برنامه جامع و کارآمد در مواجهه با شرایط بحرانی کشور ناتوان هستند. شاید، چون اولویت این روزهای آنها سهم خواهی از کرسیهای هیئت رئیسه و مهمتر از آن ریاست مجلس است، کرسیای که شاید سکوی پرتاب به انتخابات ریاستجمهوری 1400 باشد و از این رو آنها به این سادگی نمیتوانند از آن بگذرند؛ حتی اگر شهرآشوبی، چون کرونا آمده باشد و جهانی را به هم ریخته باشد.