یوزپلنگها به خانه بازمیگردند
![یوزپلنگها به خانه بازمیگردند](https://img9.irna.ir/d/r1/2019/08/30/4/156590315.jpg)
سمنان - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: کوشکی و دلبر، زوج معروف یوزپلنگ در اسارت، به زادگاهشان در پارک ملی توران استان سمنان که مناسبترین منطقه در جهان برای زیست یوز آسیایی است، بازگردانده میشوند.
«کوشکی» و «دلبر» دو یوزپلنگ نر و ماده در اسارت که سالهاست در پارک پردیسان با هدف تکثیر نگهداری میشوند، قرار است از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به پارک ملی توران در استان سمنان منتقل شود.
کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و ماده ای هستند که به ترتیب 10 آذر 1393 از پناهگاه حیات وحش میاندشت و 11 آذر 1393 از ذخیره گاه زیست کره توران به پارک پردیسان تهران منتقل شدند، این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات بر روی رفتار گربهسانان به این مکان منتقل شدند. کوشکی یوزپلنگ نر بهمن ماه 1386 در 4 ماهگی و دلبر یوزپلنگ ماده فروردین 1390 در سه ماهگی به اسارت در آمدند.
یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، این حضور یعنی اینکه گونه ای در خطر انقراض است، حدود 2 هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده اند. در واقع ایران از دهه 1970 به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ آسیایی شناخته شده است از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند بنابراین باید با تمام توان از این میراث ارزشمند حفاظت کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: پارک ملی توران در استان سمنان مناسبترین زیستگاه زادآور یوزپلنگ محسوب میشود و انتقال کوشکی و دلبر به زادگاهشان در تکثیر این گونه ارزشمند موثر است.
امیر عبدوس ادامه داد: زادگاه یوزپلنگها با نام کوشکی و دلبر پارک ملی توران در استان سمنان است که در گذشته به پارک پردیسان برای تکثیر گونه منتقل شدند و اکنون برنامهریزی شده تا این گونه ارزشمند به زادگاه خویش برگردانده شوند.
وی با اشاره به برخی مباحث درباره بازگشت یوزها به زادگاه اصلیشان، بیان کرد: فعالان و دوستداران محیط زیست باید زمانی که کوشکی و دلبر از زادگاهشان منتقل میشدند دست به اعتراض میزدند و اکنون که این گونههای ارزشمند به زادگاهشان باز میگردند اتفاقا باید خوشحال و خرسند باشند.
عبدوس تصریح کرد: تمام امکانات برای انتقال کوشکی و دلبر به پارک ملی توران در استان سمنان آماده است و هیچ نگرانی وجود ندارد.
وی یادآور شد: سه پایگاه همراه با پاسگاه محیطبانی در پارک ملی توران برای انتقال یوز پلنگها آماده سازی شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: یکی از سه پایگاه آمادهشده برای نگهداری از این 2 یوزپلنگ آسیایی منطقه 750 هکتاری است که برای جلوگیری از بروز مشکل تامین طعمه، در این منطقه طرح تکثیر و پرورش آهو اجرا شده است.
وی یادآور شد: اجرای طرح تکثیر و پرورش آهو در پارک ملی توران سال 98 با 6 آهو شروع شد و در دی سال گذشته تعداد آهوها به 14 راس رسید، هدف از ایجاد پایگاه تکثیر آهو، تامین شرایط مناسب از لحاظ آب و غذا و افزایش جمعیت این گونه به منظور افزایش تعداد طعمه یوزپلنگ آسیایی است.
عبدوس خاطرنشان کرد: 2 پایگاه دیگرهر کدام دارای وسعت کمتر از یک هکتار بوده و مجهز به پاسگاه محیطبانی است و از لحاظ حفاظتی تمام زیرساختها فراهم شده است.
وی اضافه کرد: انتقال یوز پلنگ آسیایی به پارک ملی توران به شرایط آب و هوایی بستگی دارد و انتقال توسط تیم تخصصی از سوی سازمان حفاظت محیطزیست انجام میشود و کارشناسان اداره حفاظت محیطزیست استان سمنان در صورت درخواست سازمان آمادگی همکاری دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خاطرنشان کرد: برنامه امروز برای انتقال کوشکی و دلبر به پارک ملی توران لغو شده و آنها امروز منتقل نشدند.
یوزپلنگ گونهای درخطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست میکنند. منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و 470 هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که در شرق استان سمنان قرار دارد.
*س_برچسبها_س*